Donderdag 01/10/2020

Overlijden Mawda

De Wever na kritiek: "Weet niet wat er polariserend is aan mijn uitspraken"

N-VA-voorzitter De Wever.Beeld BELGA

De kritiek op de uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever dat de ouders van Mawda ook medeverantwoordelijk zijn voor de dood van hun dochter groeit. "Meest onmenselijke dat we in politiek al gezien hebben." De Wever zelf is verbaasd over de kritiek op zijn uitspraken.

De Wever zei eerder: “Er is een hele voorgeschiedenis aan dat Iraakse gezin. Die zijn in Duitsland asiel komen vragen. Wederrechtelijk zijn die dan naar Engeland gegaan. Die zijn daar uitgewezen, terug naar Duitsland gebracht. Hun asiel is daar blijkbaar afgewezen eind vorig jaar en sindsdien zijn die al drie keer gepakt in ons land, terwijl ze dus wederrechtelijk terug naar Engeland wilden gaan. Een van die keren zelfs met hun kinderen in een koelwagen. Ja, dan moet je – hoe tragisch de dood van een kind ook is en een kind is per definitie onschuldig – de verantwoordelijkheid van die ouders toch in beeld durven brengen. Spreken over die mensen als loutere slachtoffers, dat vind ik niet correct.”

Hoewel de eerste dagen na de dood van het peutertje Mawda politieke reacties uitbleven, lijkt de bom nu gebarsten. Een uitspraak van N-VA-voorzitter Bart De Wever ligt aan de oorzaak. "Mag er nog op de ouderlijke verantwoordelijkheid worden gewezen?" tweette hij met een link naar het interview van VTM NIEUWS met de N-VA-voorzitter.

Uitspraak De Wever

Mawda overleed vorige week door een geweerschot van een politieagent tijdens de achtervolging van een busje vol transmigranten. Theo Francken trad zijn voorzitter dan weer bij. "De ouders hebben enorme risico's genomen", aldus Francken, die het "bedenkelijk" vond dat ze in een koelwagen werden ontdekt. Ook Jan Jambon wees erop dat "ouders verantwoordelijkheid hebben over hun kinderen". Maar buiten de N-VA leek er nauwelijks steun of begrip te vinden voor de uitspraken van Bart De Wever.

"De Wevers reactie is zowat het meest onmenselijke dat we in Belgische politiek al gezien hebben", tweette
Kristof Calvo (Groen). Ook Calvo's voorzitster Meyrem Almaci had kritiek op De Wevers woorden: "Excuseer? De dood van kleine Mawda zo plaatsen, nog voor ze is begraven, zonder een woord van mededogen?! Ongepast? Ja. Respectloos? Zeker."

Bart De Wever (N-VA) stelde zich vragen bij de verantwoordelijkheid van de ouders van Mawda voor haar dood.Beeld BELGA

Ook sp.a-fractieleider Meryame Kitir reageerde verontwaardigd. "Ouders voelen zich altijd (!) schuldig ten opzichte van hun kinderen als er iets misloopt. Het ergste wat je kan doen, is hen dat schuldgevoel nog eens extra aanwrijven. Dat doe je niet. Dat doen wij in Vlaanderen niet. Onder geen enkel beding", tweette ze.

Bert Anciaux (sp.a) wijdde een lang Facebook-bericht aan het onderwerp. "Het onderzoek naar dit diepmenselijke drama loopt nog", schrijft hij. "Alles is nog niet geweten. Maar datgene wat vandaag al wel is geweten duidt op een vertroebeling van onze normen en waarden. Het lijkt alsof Mawda en haar ouders geen recht hadden op een normale behandeling, laat staan bescherming. Met de dood tot gevolg."

Voor PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw zijn de uitspraken van De Wever "degoutant". "Het enige wat men de ouders kan verwijten is dat ze naar een betere toekomst voor hun kinderen zochten dan oorlog", vond cdH-kamerfractieleidster Catherine Fonck, die pleitte voor "een minimum aan respect en empathie".

Vrijdagochtend riep Open Vld-vicepremier Alexander De Croo bij aanvang van de ministerraad op tot "terughoudendheid" in commentaar op de dramatische gebeurtenissen rond de dood van de tweejarige Mawda. "Zowel links als rechts polariseren", stelde De Croo vast. "Laat ons een beetje rustig blijven en niet zoeken om het debat te polariseren." Hij zat daarmee op de lijn van zijn partijvoorzitster Gwendolyn Rutten op Twitter: "Kunnen we, over de partijgrenzen heen, zeker bij menselijke drama's ook gewoon mensen zijn? Menselijk. Beleefd. Respectvol. En de verwijten en controverses achterwege laten?"

CD&V-voorzitter Wouter Beke was via hetzelfde kanaal scherper voor zijn N-VA-collega: "Ik zag net mijn dochters naar school vertrekken. Verschrikkelijke gedachte dat dit de laatste keer zou zijn geweest. Wie een kind verliest, heeft recht op mededogen. Niet op verwijten. Wat ook de omstandigheden zouden zijn geweest."

De Wever zelf is verbaasd over de ontstane heisa, zei hij in een reactie op de VRT-radio. “Ik zou niet weten wat er polariserend is aan mijn uitspraken. De emoties en sentimenten worden naar mijn mening hier misbruikt voor politieke doeleinden. Het is niet de eerste keer dat de dood van een kind wordt aangehaald om een opengrenzenbeleid te promoten.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234