Woensdag 23/10/2019

De Wever na aankomst nieuwe containerreus: "Niet op lauweren rusten"

Beeld Florian Van Eenoo photonews

De havengemeenschap en het stadsbestuur zijn zeer tevreden met de aankomst van het gigantische containerschip Madrid Maersk in de Antwerpse haven. Al pleitten burgemeester Bart De Wever en havenschepen Marc Van Peel voor een blijvende inzet. Dit weekend kan het publiek per boot tot bij het schip.

Deze middag verzamelde de top van de Antwerpse havenwereld zich op de terminal van MPET, waar de kapitein van de gigantische Madrid Maersk werd ontvangen. Zijn schip was gisteravond in Felixstowe vertrokken en meerde deze ochtend aan in het Deurganckdok.

"Dit is een nieuwe mijlpaal in de korte geschiedenis die de MPET-terminal na de verhuizing van het Delwaidok naar hier kent. Er is veel werk verzet en daardoor kan de Madrid Maersk nu naar hier komen", zei een trotse terminalmanager Dirk Oellibrandt, die zijn dankbaarheid uitdrukte tegenover de Deense rederij Maersk Line.

Bij de rederij zelf is men trots op het nieuwe schip met een laadcapaciteit van 20.568 teu. "Ze is een 'big lady'", zei Europamanager Karsten Kildahl. Hij stelde de grote schepen voor als de ruggengraat van de wereldhandel, die samenlevingen doen groeien. "Ik wil de haven ook bedanken voor de uitstekende samenwerking in de afgelopen jaren en ik ben er zeker van dat er nog veel gaan volgen", gaf hij aan.

Havenschepen Van Peel (CD&V) en burgemeester De Wever (N-VA) wezen bij de komst van het reuzenschip op de werkgelegenheid en andere baten die de Antwerpse haven met zich meebrengt. Ze wezen evenwel ook op de lasten, zoals voor de mobiliteit, maar stelden dat eraan wordt gewerkt. Ook het belang van de verdere havenuitbreiding werd herhaald, nadat recentelijk nog het uitbreidingsplan op linkeroever werd vernietigd. "Zoals er vroeger een historisch compromis was, willen we dat het brede draagvlak opnieuw leven krijgt", zei Van Peel.

De Wever prees het werk van de grote havengemeenschap. "Jaar na jaar zetten we nieuwe recordcijfers neer. Maar zelfs de meest verbazingwekkende successen mogen nooit een excuus zijn om op onze lauweren te rusten", klonk het.

Hij gaf vier concrete doelen aan: "Logistiek kan veel efficiënter als de informatieflow efficiënter wordt. Wachttijden aan de sluizen kunnen beter, zeker als rivier- en dokloodsen beter samenwerken. Rederijen en douane moeten gegevens uitwisselen. Spoor, binnenvaart en wegtransport moeten samenwerken in plaats van concurrenten te zijn."

Na de toespraken trokken de prominenten in groepjes naar het 399 meter lange schip. Op de brug werden cadeaus uitgewisseld en foto's genomen.

Havenvakbonden voerden overigens actie op en rond het schip. Ze drukten met vlaggen en een boodschap aan de kapitein hun solidariteit uit met Spaanse havenarbeiders, die momenteel een significante en voor hen ongewenste hervorming van de havenarbeid meemaken.

Een zestigtal havenarbeiders is nu in de weer om vandaag en dit weekend in totaal zo'n 6.500 containers te laden en te lossen. Wie snel is, kan het gevaarte van dichterbij zien via boottochten die het Havenbedrijf via haar Havenpaviljoen dit weekend naar het dok inlegt. Er waren deze middag evenwel niet veel plaatsen meer.

Beeld Florian Van Eenoo photonews
Beeld Florian Van Eenoo photonews
Beeld Florian Van Eenoo photonews
Beeld Florian Van Eenoo photonews
Beeld Florian Van Eenoo photonews
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234