Woensdag 12/08/2020

Bart De Wever

De Wever: “Michel, bespaar ons pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis”

Nieuwjaarsfeest van N-VA met nieuwjaarstoespraak van voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

In zijn nieuwjaarstoespraak heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever forse kritiek geuit op premier Charles Michel (MR). “Meet u geen morele superioriteit aan alstublieft, het siert u niet.” Na de verkiezingen in mei wil De Wever voluit voor het confederalisme gaan.

De N-VA-top verzamelt dit jaar opnieuw in de Mechelse Nekkerhal - een van weinige zalen in ons land die groot genoeg is om de nieuwjaarsreceptie van de Vlaams-nationalisten te ontvangen. Want ondanks het druilerige weer tekenen ook dit jaar opnieuw duizenden militanten present voor het Nieuwjaarsfeest.

De Wever begint zijn nieuwjaarstoespraak met een verwijzing naar de Catalaanse politiek gevangenen in Spanje. Over hen ontketende Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans dit jaar een diplomatieke rel tussen Vlaanderen en Spanje. Premier Charles Michel (MR) hield zich buiten het strijdgewoel. Dat was niet naar de zin van De Wever. 

“Als het lot van politieke gevangen u feitelijk niets kan schelen, bespaar ons dan alstublieft pompeuze verklaringen over de goede kant van de geschiedenis. Meet u geen morele superioriteit aan alstublieft, het siert u niet”, onderstreepte hij.

Marrakech-crisis

De Wever verwijst zo naar de uitspraak van Michel na de ondertekening van het VN-migratiepact in Marrakech. Hij komt uitgebreid terug op de Marrakech-crisis, die goed een maand terug tot de val van centrumrechts leidde. “Het Zweeds project werd aan diggelen geslagen en het bestuur lam gelegd om toch maar een slechte internationale tekst te kunnen goedkeuren. Een akkoord over migratie dat feitelijk alleen in West-Europa concrete gevolgen kan hebben. Negatieve gevolgen, een bestendiging van de opengrenzenpolitiek waar bij de bevolking geen draagvlak voor is.”

Nieuwjaarsfeest van N-VA met nieuwjaarstoespraak van voorzitter Bart De Wever.Beeld Photo News

Volgens De Wever is het einde van de federale coalitie “doodjammer” maar de voorzitter is tevreden dat zijn partij zich principieel heeft getoond. “Want dit gaat niet over een detail, maar over de kern van onze overtuiging. Wij geloven in de waarden van de Verlichting die schragen wie wij zijn. En wij geloven dat deze identiteit een motor moet zijn van emancipatie voor iedereen die in Vlaanderen leeft.”

Safai en Kanko

Om het commentaar te pareren dat N-VA te veel naar rechts overhelt - commentaar dat er vooral kwam na de omstreden campagne over het VN-migratiepact - benadrukt Wever dat zijn partij zich nooit tegen de migranten zelf zal keren. “We zijn heel kritisch over de Europese migratiechaos die dit verhaal ondermijnt. Maar wij zullen deze kritiek nooit omzetten in wrok tegen mensen. Integendeel, Vlaanderen biedt een warme thuis en kansen aan iedereen die samen met ons de toekomst wil maken.” 

Om dit nog extra in de verf te zetten, heet hij Darya Safai en Assita Kanko, twee vrouwenrechtenactivisten met buitenlandse roots, welkom in de partij.

Confederalisme

Over de aankomende verkiezingen is De Wever duidelijk: zijn wil om federaal te besturen is niet weg na deze regeringsdeelname. Maar hij wil dat enkel na een grote staatshervorming. “Het is tijd, tijd voor de omslag naar het confederalisme. Vlamingen én Franstaligen hebben recht op een eigen bestuur, gestoeld op een meerderheid in hun eigen democratie. (...) Gebruik ook bij ons de Grondwet niet als een wapen tegen de macht van het volk, maar zet samen met ons de zaken op orde.”

De N-VA-traditie wil dat het Nieuwjaarsfeest afgetrapt wordt door een gast-DJ uit de eigen rangen. Dit jaar valt voormalig staatssecretaris Zuhal Demir de eer te beurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234