Maandag 24/02/2020

Wir schaffen das

De Wever: "Merkel heeft deze puinhoop zelf veroorzaakt"

Bart De Wever.Beeld BELGA

In een reactie op de recente aanslagen in Duitsland heeft bondskanselier Angela Merkel vandaag haar mantra van vorig jaar, 'Wir schaffen das', herhaald. "Een goedkoop trucje", vindt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever. "Want vandaag betekent 'Wir schaffen das' iets heel anders dan een jaar geleden."

Bart De Wever liet in De wereld vandaag op Radio 1 geen spaander heel van de verklaring die Merkel eerder vandaag aflegde tijdens een persconferentie. "Wij zijn een sterk land", klonk het daar. "Terroristen willen onze bereidheid om vluchtelingen op te nemen schaden, maar wij vormen daar een front tegen." Daarnaast kondigde Merkel negen maatregelen aan die de veiligheid moeten verbeteren.

"Dit had voor een stuk vermeden kunnen worden, mocht Merkel een jaar geleden een echte leider geweest zijn", haalde De Wever uit. Hij verwijst naar het opengrenzenbeleid dat de Duitse bondskanselier verdedigde met haar bekende leuze 'Wir schaffen das'. De Wever blijft erbij dat Merkels uitspraak de exodus van vluchtelingen tot ongekende proporties deed uitgroeien. "Duitsland en Zweden werden overspoeld", zegt hij ook in een mededeling. "Het duurde tot de Balkanlanden de grenzen sloten en Merkel zich aan de voeten van Erdogan moest smijten om het rotten te stoppen."

"Wat ze vandaag eigenlijk zegt, is dat ze de Duitsers zal beschermen tegen de gevolgen van de puinhoop die ze zelf heeft veroorzaakt."

Angela Merkel.Beeld AP

Met wortel en tak uitroeien

"Merkel is met haar opengrenzenbeleid voor een stuk verantwoordelijk voor wat we vandaag zien", aldus nog De Wever. "Vandaag zegt ze: maak je geen zorgen, ik zal de gevolgen van mijn beleid zo goed mogelijk bestrijden. Maar had zij dit een jaar geleden niet kunnen helpen voorkomen?"

De N-VA-voorzitter vindt dat Merkel "als enige natuurlijke Europese leider met voldoende macht en kracht achter zich" in 2015 het voortouw had moeten nemen in een militaire coalitie tegen IS. "Als ze dat had gedaan, dan stonden we er nu beter voor."

De mededeling van Merkel bevestigt volgens Bart De Wever het gevoel dat velen al hadden, "dat we alleen bezig zijn met de gevolgen van het extremisme". "Maar dit moet met wortel en tak uitgeroeid worden. We moeten de zaken op orde zetten en krachtiger optreden tegen extremisme op eigen bodem. Meer daadkracht tonen, en niet wat Merkel nu doet."

Volgens De Wever is er dringend een daadkrachtiger optreden nodig tegen de terreur die Europa vandaag bedreigt. "Als onze waarden, onze cultuur van gelijkheid, onze democratie, vrije meningsuiting nog iets betekenen, moeten we daarvoor leren vechten", zegt hij. "IS is een zootje ongeregeld van enkele tienduizenden mensen, en toch moeten we al jaren aanzien hoe ze genocide plegen, hoe ze hier mensen komen vermoorden. Wij zijn verleerd voor onze rechten te vechten en ervoor op te komen."

Beke: "IJzersterk"

De Belgische politiek reageert verdeeld op Merkels 'Wir schaffen das'. In tegenstelling tot De Wever vindt CD&V-voorzitter Wouter Beke het "ijzersterk" van Merkel dat ze haar koers aanhoudt. "In tijden van grote beroering is de wereldleider met de grootste ballen aan het lijf een vrouw. IJzersterk van #Merkel #sticktoyourplan", zei hij op Twitter.

Ook zijn partijgenoot en Justitieminister Koen Geens reageert verheugd. "Een onverschrokken en toch gematigde gids houdt 'ons' gezamenlijk Europa andermaal op de juiste weg", zegt hij.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert gelijkaardig. "Leiderschap tonen, vasthouden aan fundamenteel menselijke waarden en volhouden. En kijk: nog steeds op post", schreef ook zij op twitter.

En ook John Crombez (sp.a) laat van zich horen. "We zijn meer met vastheid in aanpak van Merkel in erg moeilijke tijden dan met oppervlakkige splinterreacties bij ons", besluit hij na de kritiek van De Wever en anderen op Merkel. De sp.a'er zegt met name "schaamte" te voelen voor "de laffe reactie uit Vlaanderen die zegt dat Merkel de oorzaak is van de grote problemen in Europa".

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234