Dinsdag 01/12/2020

Federale regering

De Wever: ‘Magnette heeft zijn woord ingetrokken. Een triest schouwspel’

N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever.Beeld Eric de Mildt

N-VA-voorzitter Bart De Wever is kritisch voor het bereikte akkoord, waarbij de minderheidsregering van Sophie Wilmès extra bevoegdheden krijgt. N-VA wilde een volwaardige nieuwe regering, zegt De Wever.

De Wever spreekt over een “triest schouwspel” op Radio 1. “In een oorlogssituatie stuur je de beste ploeg, de toppers uit de Wetstraat, naar het front. Een noodregering hadden we al, die zat er al. Het is dus much ado about nothing.” De huidige ploeg is volgens De Wever sowieso te groot om de crisis aan te pakken. 

Lees nu: Hoe het idee van de paars-gele noodregering sneuvelde

“Gezien de acute crisis en de ernst van de situatie, de impact op de volksgezondheid en onze economie wilden wij zo snel mogelijk een volwaardige federale regering vormen”, zegt de N-VA-voorzitter. “Deze regering moest volgens ons gevormd worden rond de grootste partijen aan beide kanten van de taalgrens, met een mandaat van een jaar”.

“Wij deden een aanbod aan de diverse partijen en waren oprecht bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen. Uiteindelijk heeft de PS zondagmorgen toch nog beslist om niet mee te stappen in dit verhaal, ondanks een eerder princiepsakkoord”, zegt De Wever.

‘Zonder kennisgeving op televisie opgeblazen’

“Terwijl de technici van de zes deelnemende partijen nog zaten te vergaderen over de mogelijke regeerverklaring, heeft de PS zonder kennisgeving het proces op televisie opgeblazen. Ook werden Ecolo/Groen en cdH gemobiliseerd om een veto tegen de N-VA uit te spreken. In plaats van een volwaardige regering zal daardoor nu de restregering de huidige crisis moeten aanpakken”, gaat de N-VA-voorzitter verder.

“De restregering zal nu komen met een voorstel van volmacht gericht op de aanpak van de coronacrisis de komende maanden. Wij zullen de inhoud van dit voorstel constructief bekijken”, besluit De Wever. In De Ochtend op Radio 1 voegde de N-VA-voorzitter er vanmorgen aan toe dat hij eerst teksten wil zien voor hij zijn steun verleent  aan de nieuwe regering. “Maar ik heb nog geen teksten gezien.”

Een “blanco cheque” wil hij niet tekenen, maar steun voor maatregelen tegen de coronacrisis zal N-VA wel leveren. “Wie gaat er nu neen zeggen tegen maatregelen tegen het coronavirus? Niemand toch”. “We zullen dat dus bekijken, maar die joepie-sfeer deel ik niet. Ik vind dat ook een beetje misplaatst, zo’n juichende voorzitters.” De Wever verwijst daarmee naar de foto van Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, met een juichende Groen-voorzitster Meyrem Almaci in de achtergrond. Volgens De Wever is het vooral “jammer dat we nog altijd met de restregering zitten”.

‘Combinatie van coronacoalitie en een expertencoalitie’

CD&V-voorzitter Joachim Coens vindt het een goede zaak dat de huidige regering in lopende zaken van premier Wilmès versterkt wordt “met een zo ruim mogelijke meerderheid”. De regering, die volgens Coens kleiner maar slagkrachtiger wordt, vervelt zo tot “een combinatie van een coronacoalitie en een expertencoalitie”. Dat zei hij voor de camera’s van de VRT.

CD&V-voorzitter Joachim Coens.Beeld Photo News

‘First things first’

De coronacrisis vraagt een krachtige aanpak op gezondheids- en financieel-economisch vlak. Dat zegt Open Vld-vicepremier Alexander De Croo op Twitter. “Met een brede meerderheid in de Kamer kan dat.” België heeft dan wel nog steeds geen volwaardige federale regering, maar tien partijen kwamen zondag wel overeen om de regering-Wilmès tijdelijk volmachten te geven om de coronacrisis aan te pakken. “First things first”, zegt De Croo op Twitter.

Hij bedankt in zijn tweet koninklijk opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) en zijn eigen partijvoorzitter Gwendolyn Rutten, “om het land mee te deblokkeren”.

‘Algemeen belang primeert’

Ook de 21 volksvertegenwoordigers van Ecolo-Groen zullen het coronabeleid van de regering-Wilmès steunen vanuit het parlement met volmachten. “Het algemeen belang primeert, niet de politieke spelletjes, postjes of partijpolitiek”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci“Onze samenleving blijft draaien dankzij de tomeloze inzet van personeel in de zorg, in scholen en kinderopvang, dankzij academische experten en inzet van pers voor informatie en veiligheidspersoneel. Het is belangrijk om nu, als politici en burgers, samen te werken. Nu is het moment om leiderschap en verantwoordelijkheid te tonen”, aldus partijvoorzitster Meyrem Almaci.

Meyrem Almaci.Beeld BELGA

‘Allerbelangrijkste is nu om crisis het hoofd te bieden’

Ook sp.a steunt vanuit het parlement de beslissing om de regering van premier Sophie Wilmès tijdelijk volmachten te geven om maatregelen tegen het coronavirus te kunnen nemen. Voorzitter Conner Rousseau had liever een volwaardige regering gehad, maar de coronacrisis is te belangrijk, zegt hij op Twitter.“Solidariteit is massaal aanwezig in de samenleving. Had liever meteen ingezet op volwaardige en slagkrachtige regering, maar allerbelangrijkste is nu om crisis het hoofd te bieden”, aldus Rousseau.

Volgens Rousseau zijn de bijzondere volmachten voor de minderheidsregering-Wilmès de oplossing “die minstens nodig was”, voegde hij er vanmorgen aan toe op Radio 1. “Het kon altijd verder gaan, maar het belangrijkste is dat er een oplossing is. In een crisis, waarin de mensen zichzelf overstijgen, moet ook de politiek dat doen.”

“Het was een turbulent weekend, waarin het heeft geknetterd maar vooral geklikt”, zei Rousseau in De ochtend. “In een crisis, waarin de mensen zichzelf overstijgen, moet ook de politiek zich overstijgen. Je kan tegen de burger die tegenover de grootste crisis van de eeuw staat, niet zeggen dat de politiek niet overeenkomt. Nu is er bijna nationale eenheid over de partijgrenzen heen, dat de strijd tegen corona prioritair is en dat we allen gaan voor de gezondheid en het herstel van de economie. Het enige waar de politiek nu mee bezig moet zijn, is met de mensen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234