Woensdag 22/09/2021

Opinie

De Wever mag zijn eigen mening hebben, maar niet zijn eigen waarheid

Marc Van Ranst. Beeld Tim Dirven
Marc Van Ranst.Beeld Tim Dirven

Marc Van Ranst is viroloog aan de KU Leuven.

N-VA-voorzitter Bart De Wever vertrekt in zijn opiniestuk "Links moet kiezen: open grenzen of de welvaartsstaat" (DM 24/1) van een foute en intellectueel oneerlijke premisse: alsof een mensvriendelijk en deftig migratiebeleid een bedreiging zou vormen voor de sociale zekerheid. Dit is platvloers boerenbedrog door een wanhopige politicus die aan het einde van zijn houdbaarheidstermijn zit. In twee woorden samengevat: Bart liegt.

De retorische truc is eeuwenoud. Bart De Wever denkt dat de Vlamingen niet doorhebben dat hij hen hier een valse gesloten keuze of een vals dilemma voorschotelt. De welvaartsstaat of open grenzen. Alsof dit de enige twee mogelijkheden zijn, en alsof je überhaupt een keuze moet maken tussen exact die twee.

Opvang van vluchtelingen kost een paar honderd miljoen euro per jaar om een miniscuul deel van de ellende van de wereld solidair mee te helpen ledigen, net zoals veel andere landen dat doen.

Fiscale fraude kost tientallen miljarden euro per jaar, maar dit is voor deze regering (en om fair te zijn: ook voor de vorige regeringen) geen prioriteit. F-35-gevechtsvliegtuigen, waarover vandaag de onderhandelingen in het verborgene plaatsvinden, kosten ook talrijke miljarden euro’s.

De munteenheid voor vluchtelingenhulp, fiscale fraude en gevechtsvliegtuigen is net dezelfde. Maar meneer De Wever kiest er bewust voor om enkel een kleine en de meest kwetsbare vluchtelingenkostenpost op de balans te plaatsen tegenover de welvaartsstaat, en dat is bedrieglijk. Indien de sociale zekerheid onder druk komt te staan, dan is dat door de sociale afbraakpolitiek van de regering-Michel, en niet door de vluchtelingen.

Iemand uit zijn omgeving moet Bart echt eens zeggen dat er trouwens geen enkele linkse politieke partij ooit heeft gepleit voor een volledig opengrenzenbeleid. De Wever mag zijn eigen mening hebben, maar niet zijn eigen waarheid.

De keuze bij de volgende parlementsverkiezingen is heel belangrijk maar ook heel duidelijk. Kiezen we voor de verderzetting van een harteloos en heilloos extreemrechts beleid dat mensen continu bang maakt voor vluchtelingen en voor een verlies in sociale zekerheid, en ondertussen toch al maar vrolijk diezelfde sociale zekerheid stukje voor stukje afbouwt, onder luid applaus van de allerrijksten? Of kiezen we voor een sociaal en gastvrij Vlaanderen dat mensen zowel kansen als hoop geeft, terwijl we verder blijven bouwen aan een inclusieve sociale zekerheid waarbij de sterkste schouders de grootste lasten dragen? Simpele keuze.

En nog iets: 'Gutmensch' is enkel voor N-VA'ers een scheldwoord. We hebben gewoon meer goede mensen nodig, ook in de politiek.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234