Donderdag 28/10/2021

De Wever maakt einde aan wapenstilstand kernuitstap

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft de discussie over de kernuitstap opnieuw geopend. Als het van hem afhangt, wordt de beslissing uitgesteld tot na de verkiezingen. Maar CD&V en Open Vld weigeren dat. 'Het regeerakkoord is duidelijk.'

"Ik denk niet dat iemand het dossier van de kernenergie nog zal ontwapenen voor 2019", zegt Bart De Wever in een interview met nieuwssite Newsmonkey. Twee weken nadat de Vlaams-nationalisten het energiepact van de vier energieministers weigerden te ondertekenen, met daarin ook de bevestiging van de kernuitstap in 2025, uit de partijvoorzitter nogmaals zijn twijfels.

De Wever vindt de geplande deadline te optimistisch. Op dit moment halen we nog de helft van onze energie uit kerncentrales, terwijl we met moeite aan 10 procent hernieuwbare energie geraken. "En nu wil men ons doen geloven dat we dat in 12 jaar naar 30 procent gaan brengen?" Anderen mogen het misschien geloven, maar De Wever niet.

Inzet van de verkiezingen

Daarom maakt hij van de beslissing de inzet van de verkiezingen. "Ik ga in de kiescampagne van 2019 uitleggen dat de mensen een keuze hebben. N-VA heeft een duidelijke analyse, de anderen ook. Het zullen de regeringsonderhandelingen van 2019 zijn die het pleit zullen beslechten."

Met zijn uitspraak neemt De Wever afstand van het regeerakkoord, waarin staat dat "de exploitatieduur van de reactoren 2025 niet zal overschrijden". Maar ook van de wet op de kernuitstap. "Er zijn veel redenen om die wet in vraag te stellen", meent De Wever. "Hij is voorwaardelijk gesteld aan de bevoorradingszekerheid, en die is niet gegarandeerd."

Zo komt er in de Wetstraat abrupt een einde aan de tijdelijke wapenstilstand rond de kernuitstap. Toen N-VA voor de kerstvakantie een veto stelde tegen het energiepact, werd het dossier geëvacueerd naar politieke werkgroepen. Daar bleef het voorlopig rusten, zodat de gemoederen konden bedaren. Maar die rust is opnieuw voorbij.

CD&V-partijvoorzitter Wouter Beke is formeel: de kernuitstap moet zoals gepland doorgaan in 2025. "Als het aan ons ligt, gaan ze dicht. Dat staat zo in het regeerakkoord", zegt hij aan Newsmonkey. In het verleden heeft ons land te vaak en te lang getwijfeld. Daardoor zitten we met de scheurtjes in de kerncentrales en andere energieproblemen. "De keuze moet nu worden gemaakt."

Ook de Vlaamse liberalen eisen duidelijkheid. Want de klok tikt. Hoe langer we twijfelen, hoe meer we onszelf in de voet schieten. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) heeft altijd gezegd dat er zo snel mogelijk een energiepact moet komen. Hij hoopt nog altijd dat het energiepact zo snel mogelijk wordt goedgekeurd. "Maar op kiesprogramma's van 2019 geef ik geen commentaar", klinkt het koel. Dat N-VA twijfel zaait, veroorzaakt bij Open Vld de nodige irritatie.

Zonnepanelen van Ikea

Tommelein schrapte dit jaar de geplande bouw van biomassacentrales, zodat de Vlaamse energieheffing - de 'Turteltaks' - naar omlaag kon. "Dat zal veel applaus hebben opgeleverd", zegt De Wever nu. "Maar het bad is wel leeg. Voluntarisme en zonnepanelen uit Ikea gaan het tekort aan duurzame energie echt niet dichtrijden. Ik wil dus eerst wel eens horen wat dat allemaal gaat kosten."

Of de verhoogde druk uit CD&V en Open Vld veel zal uithalen, valt nog te bekijken. De Vlaams-nationalisten, maar ook zijzelf, beseffen dat de energieprijs gevoelig ligt. Zeker in de aanloop naar verkiezingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234