Maandag 27/03/2023

Onderwijs

De Wever: "Katholiek onderwijs heft zichzelf de facto op"

Bart De Wever. Beeld BELGA
Bart De Wever.Beeld BELGA

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageert afwijzend op de hervormingsplannen in katholieke scholen. Die willen meer ruimte geven aan moslims en andersgelovigen, maar De Wever noemt dat 'een fout voorstel'.

TW

"Alweer een fout voorstel in hervorming Guimardstraat (de hoofdzetel van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, nvdr.)", tweette De Wever deze ochtend over de plannen. "De islam in Vlaanderen moet laïciseren zoals het christendom. Lessen burgerschap in plaats van islam in de klas."

Daarmee zet de N-VA-voorzitter zich af tegen het ingrijpend andere schoolmodel dat het katholiek onderwijs momenteel voorbereidt. In dat model wil het katholieke net meer plaats maken voor andere godsdiensten, waarvan de islam de grootste is. Zo willen de scholen binnenkort ruimte maken voor hoofddoeken, plekken om te bidden en islamles die buiten de schooluren wordt gegeven.

"Met dit onwaarschijnlijke voorstel heft het katholieke onderwijs zichzelf de facto op en vormt het zich om tot het actief pluralistisch onderwijs", vindt De Wever nog.

Vliegend spaghettimonster

"Als men naast het traditionele katholieke geloof ook ruimte inlast voor de islam, dan moet men consequent zijn en ook de deur openzetten naar andere levensbeschouwingen", vindt Bart De Wever. "Waarom dan geen zedenleer? Of de leer van het vliegend spaghettimonster? Dan moet je de lijn doortrekken. En wat is dan nog het onderscheidende project van het katholieke onderwijs? "

Dat de Guimardstraat op een blauwe woensdagochtend met zo'n voorstel tot hervorming komt, is haast niet te vatten, vindt De Wever. "De dag voor Hemelvaart deelt het hoofd van het katholiek onderwijs doodleuk mee dat het een van de fundamenten van zijn project - en dus bij uitbreiding van de Vlaamse samenleving - onderuit slaat. De Guimardstraat is zich blijkbaar aan het specialiseren in zichzelf vernietigende hervormingen. Na de brede eerste graad en de domeinscholen, nu dit. De top van het katholiek onderwijs heeft voor zichzelf uitgemaakt dat een onderscheidend pedagogisch project voor hen niet meer hoeft."

"Verlicht burgerschap"

De Wever vindt wel dat er een hervorming nodig is om jongeren te leren omgaan met een veranderend en divers Vlaanderen. Die moet er echter op gericht zijn "hen op te tillen naar een verlicht burgerschap". "We moeten onze jongeren vertrouwd maken met de waarden van ons burgerschap, en de vrijheden en rechten - maar ook de plichten en verantwoordelijkheden - die daar aan vasthangen."

Vlaams parlementslid Koen Daniëls stelt daarom voor de tijd die zou worden besteed aan islamlessen te gebruiken voor lessen over actief burgerschap en maatschappijvorming. Hij ziet ook enkele praktische bezwaren tegen het plan van Lieven Boeve. "Elke school die ik bezoek heeft te kampen met capaciteitsproblemen. Waar gaan zij plaats vinden voor gebedsruimtes?", vraagt hij.

"Het is een ambitieus project, maar uit onderzoek blijkt dat onze identiteit helemaal verwatert als we niets doen. Wij houden onze scholen een spiegel voor om een nieuwe stap te zetten", zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, ten slotte.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234