Vrijdag 20/05/2022

Interview

"De Wever kan in 2017 beter aftreden"

N-VA-voorzitter Bart De Wever had al beslist dat Sarah Smeyers penningmeester zou worden. Maar dat was buiten partijraadslid Rufij Baeke gerekend. Beeld © BELGA
N-VA-voorzitter Bart De Wever had al beslist dat Sarah Smeyers penningmeester zou worden. Maar dat was buiten partijraadslid Rufij Baeke gerekend.Beeld © BELGA

Broeit er oproer in de buik van de N-VA? De partijtop had de naam van de nieuwe penningmeester al ingevuld, maar de partijraad trok daar een dikke streep door. Was getekend: Rufij Baeke, een huisdokter uit Kaprijke. 'Wij laten ons niets voorschrijven.'

(JS)

Kaprijke in het Meetjesland - krap 6.000 inwoners - is bekend van Lotus Bakeries en van Roger De Vlaeminck. Huisarts Rufij Baeke (68) mag heel even mee op het podium. Baeke is geen beroepspoliticus, hij zetelt voor N-VA niet eens in de gemeenteraad van Kaprijke, maar hij behoort wel tot de 150 leden van de partijraad.

"Ik ben 68. Ik koester geen persoonlijke ambities. Ik kan dus vrij denken en vrij spreken." Dat heeft hij dan ook gedaan, het voorbije weekend, op de partijraad die de nieuwe penningmeester moest aanduiden. En dat zal Bart De Wever geweten hebben.

null Beeld RV
Beeld RV

Er ver over

Drie kandidaten waren er om de kassa van de N-VA te beheren: parlementslid Sarah Smeyers, de uitgesproken favoriete van de partijtop; Eddy Vermoesen, een nobele onbekende uit Aartselaar; en hij dus, Rufij Baeke. Hij kreeg op de partijraad als eerste het woord. "De B van Baeke komt voor de S en de V."

Eén minuut kreeg hij om duidelijk te maken waarom de leden op hem moesten stemmen. Maar Baeke trok zijn kandidatuur in en ging tekeer tegen het dictaat van de partijtop dat Smeyers het moest worden. Welnu, Smeyers werd het niet. Een nipte meerderheid stemde voor Vermoesen, zowaar.

"Ik heb helemaal niets tegen Sarah Smeyers", zegt Rufij Baeke. "Ik heb in die ene minuut niet eens haar naam genoemd. Evenmin heb ik Eddy Vermoesen de hemel in geprezen. Alleen heb ik me luidop afgevraagd waarom 150 partijleden zich gratis naar Brussel moeten begeven om daar slaafs te volgen wat de partijtop al lang in hun plaats heeft geregeld. Jammer voor Sarah, maar zo werkt dat niet, vond ik, en ik was duidelijk niet de enige die daar zo over dacht. Ik laat me niet voorschrijven wat ik moet doen."

Smeyers was geen alleenstaand geval, zegt Rufij Baeke. "In 2014 mocht de N-VA twee senatoren voorstellen voor coöptatie. Mijn goede vriend Huub Broers was kandidaat, maar de partijtop heeft hem toen discreet maar met aandrang verzocht om die kandidatuur in te trekken. De zitjes waren beloofd aan Jan Becaus en Pol Van Den Driessche. Dat was er ver over, vond ik.

"Nu ging het nog verder. Waarom moet ik nog voor de stemming op de voorpagina van de krant lezen wie de nieuwe penningmeester wordt? Dan zeg ik: bezin u, Bart, en stuur bij. Mag het wat minder autoritair allemaal? Met iets meer respect voor uw mensen? 'We worden dom gehouden', zeggen veel N-VA-militanten mij. 'We zijn alleen goed om stemmen aan te leveren.' Wel, dat gekonkel moet stoppen."

Capabele opvolger

Rest de vraag tegen wie of wat het opstandige stemgedrag van de partijraad gericht was. Enkel tegen Sarah Smeyers, die zich vooraf al rijk gerekend had in de media? Tegen het commando van de partij? Of specifiek tegen voorzitter Bart De Wever? De Wever is er nog niet uit of hij in 2017 zichzelf andermaal wil opvolgen als voorzitter. Zo ja, dan kan dat alleen met de steun van twee op de drie leden van de partijraad. Als het van de huisarts uit Kaprijke afhangt, laat Bart De Wever zich opvolgen. "Dat zou beter zijn voor zijn eigen gezondheid en voor de gezondheid van de partij. Het voorzitterschap sloopt een mens."

Het dreigt op den duur ook de partij te slopen, vreest Rufij Baeke. "Het is niet de vraag of de N-VA verder kan zonder Bart De Wever als voorzitter. De partij moet zonder hem kunnen. Hij hééft zijn voorzitterschap al een keer verlengd. Dat volstaat. Met Sander Loones staat er volgens mij een capabele opvolger klaar. Zo kan De Wever zich in 2018 voluit concentreren op zijn herverkiezing in Antwerpen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234