Maandag 18/11/2019

N-VA

De Wever is klaar met zijn spreidingsplan en probeert iedereen tevreden te houden

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Beeld Eric de Mildt

Het was een lastige puzzel, maar N-VA is er dan toch uitgeraakt. Peter De Roover is de nieuwe fractieleider in het federaal parlement. Om de vrouwen binnen de partij tevreden te houden, wordt een aantal troostprijzen uitgedeeld.

De gsm van Bart De Wever stond de afgelopen dagen niet stil. De voorzitter wierp al zijn gewicht in de schaal om zijn federale ploeg (van liefst 33 parlementsleden) op één lijn te krijgen over de opvolging van Hendrik Vuye.

Dat lukte hem uiteindelijk ook. Bij aanvang van de fractievergadering kwam de voorzitter zijn voorstel persoonlijk uit de doeken doen. Het werd unaniem goedgekeurd. Niemand wilde of durfde tegenspartelen.

De Wever hoopt dat De Roover snel de rangen van de federale fractie kan sluiten. Want hoewel niemand het echt openlijk wilde erkennen, was het ongenoegen de laatste maanden wel degelijk groot. Een herstart is nodig.

Peter De Roover, nieuwe fractievoorzitter van N-VA, en Eric Van Rompuy (CD&V). Beeld Photo News

Geen consensusfiguur

De vraag is of De Roover de juiste man op de juiste plaats is? Hij mag dan unaniem verkozen zijn, dat maakt hem nog geen consensusfiguur. De Roover heeft veel voorstanders. Niet in het minst De Wever en vicepremier Jan Jambon - alletwee hebben ze een heel lange voorgeschiedenis met De Roover binnen de Vlaamse beweging. De Roover was een kennis van Rik De Wever, de overleden vader van. Met Jambon gaat de vriendschap terug tot in de jaren 80.

Tegelijk plaatsen een aantal parlementsleden vragen bij zijn stijl. De Roover heeft zijn eigen ideeën en handelt daar meestal naar, en dat is net wat ook zijn voorganger al werd verweten. Vuye speelde iets te vaak soloslim en is ondertussen weggepromoveerd. Hij moet nu het communautaire programma van N-VA opfrissen.

De beste manier om een herhaling van dit scenario te voorkomen, is door meer mensen een brokje macht te geven. De Roover krijgt niet alleen een ondervoorzitter bij zich, Inez De Coninck, maar ook een nieuw 'bureau'.

In dat bureau zetelen Brecht Vermeulen, Peter Dedecker en Wouter Raskin. Met dit vijftal zijn bovendien alle provincies mooi vertegenwoordigd in de fractieleiding. Provinciale evenwichten zijn traditioneel een gevoelig punt.

Nog zo'n gevoelig punt is de verdeling tussen mannen en vrouwen. Zeker binnen N-VA. De partij heeft het imago van een machoclub. In de federale regering zorgt alleen staatssecretaris Elke Sleurs voor een vrouwelijke touch.

Vrouwen aan de macht

"We hebben er op toegezien dat ook onze vrouwen aan bod komen", reageert partijwoordvoerder Joachim Pohlmann. Zoals gezegd wordt De Roover bijgestaan door een vrouwelijke ondervoorzitter. Dat is de tweede belangrijkste plek.

Omdat De Roover fractieleider wordt, komt zijn huidige functie als penningmeester vrij. Sarah Smeyers, die kandidaat was voor het fractieleiderschap, zal worden voorgedragen aan de partijraad om deze positie in te vullen.

Het was nodig om de vrouwen (ze zijn met 15 van de 33 in de fractie) minstens een troostprijs aan te bieden. Toen vorige week het nieuws uitkwam dat Vuye opstapte begonnen ze meteen te foeteren omdat De Roover - weer een man - al zo goed als verkozen leek. Ervaren politica's als Smeyers en Zuhal Demir zagen zich weer achter het net vissen.

De Roover is een nieuwkomer in de politiek, maar heeft al een staat van dienst binnen de Vlaamse Volksbeweging, de onafhankelijke vereniging van Vlaamsgezinden. Onder zijn leiding kreeg de organsiatie weer wat schwung.

Als de voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging en politiek redacteur van de nieuwswebsite Doorbraak.be wierp De Roover zich op als een stem in het publieke debat. Hij is vertrouwd met journalisten en televisiestudio's.

Peter De Roover en Sarah Smeyers. Beeld Photo News

Mediervaring

Die media-ervaring bleek een belangrijke troef in de strijd om het fractieleiderschap. Naast de gebrekkige organisatie was de grootste klacht over Vuye dat hij niet genoeg retorisch talent had in vergelijking met de concurrentie.

Elke keer dat Vuye moest debatteren met zijn collega's Laurette Onkelinx (PS) en Kristof Calvo (Groen) trok men bleek weg op de banken van N-VA. De Roover moet normaal gezien veel meer tegenwerk kunnen bieden.

Al kan zijn voorgeschiedenis bij de Vlaamse beweging daarbij in zijn nadeel werken. N-VA zal zich deze legislatuur houden aan de communautaire omerta in de federale regering. Bijgevolg moet ook De Roover zwijgen.

De oppositie zal geen kans voorbij laten gaan om hem aan te vallen op die zwakke plek. Bovendien lijken ook zijn oude maten van de Vlaamse Volksbeweging De Roover niet echt te helpen. Meteen na zijn aanstelling vanochtend stuurden ze een persbericht de wereld in met de eis dat hij "de communautaire hekelpunten op de agenda blijft zetten".

Nog dit: als er een conclusie valt te trekken uit al het ellebogenwerk bij N-VA de afgelopen week, dan is misschien wel dat de 'partij van de verandering' ondertussen een partij als een ander is geworden. Het ordenen van alle ego's en persoonlijke ambities neemt stilaan even veel tijd in beslag als het inhoudelijke werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234