Woensdag 21/04/2021

Reportage

"De Wever is gewoon racistisch"

null Beeld © ERIC DE MILDT
Beeld © ERIC DE MILDT

De Antwerpse politie heeft zowat tweehonderd mensen aangehouden na de nochtans rustig verlopen sit-in van Dyab Abou Jahjah. De activist, die zelf ook werd afgevoerd, had opgeroepen om te protesteren tegen uitspraken van burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Socioloog Jan Hertogen houdt voor een legertje journalisten een toespraak over verdraagzaamheid. Dat De Wever stigmatiseert, dat hij als burgemeester net moet verbinden, niet verdelen. Onschuldig, zo lijkt het, tot twee agenten in burger hardhandig ingrijpen. De linkse activist op leeftijd wordt tegen de grond gesmakt en afgevoerd.

De zenuwen bij de politie staan strak gespannen, dat is duidelijk. En dan moet Dyab Abou Jahjah nog aankomen. Hij heeft naar aanleiding van de uitspraken van De Wever over integratie opgeroepen tot een sit-in voor het stadhuis. De burgemeester noemde Berbers 'een gesloten gemeenschap', die discriminatie zowat over zichzelf afroept.

Wanneer Abou Jahjah arriveert, troepen de camera's samen rond hem. "De Wever viseert één specifieke bevolkingsgroep op basis van ras. Hij waant zich een koloniale antropoloog uit de jaren 30. Dit is gewoon racistisch." Even later herhaalt hij zijn woorden achter de megafoon. Zijn boodschap: "De Wever moet afstand nemen van zijn uitspraken of hij moet opstappen."

Spontaan initiatief

Op dat ogenblik voelt de politie het moment gekomen om met de spierballen rollen. De manifestanten worden omsingeld door agenten in gevechtskledij. De helmen bengelen nog rond de riem, maar de schilden zijn in aanslag. Even later volgen ook een tiental overvalwagens die duidelijk maken: ontsnappen is niet mogelijk.

Abou Jahjah weigert de verantwoordelijkheid voor deze betoging op zich te nemen. "Ik deed enkel een oproep op Facebook. Dit is een spontaan initiatief." Omdat de politie geen officieel aanspreekpunt heeft met wie ze kan overleggen, neemt ze geen enkel risico, zeker gezien het imago van amokmaker Abou Jahjah.

Maar de tijd dat hij op de Turnhoutsebaan het land in rep en roer zette, ligt ver achter ons. De rellen met groepjes Noord-Afrikaanse jongeren leidden toen tot heftige politieke discussies in het parlement.

Nu is het publiek helemaal anders: op de Grote Markt zie je evenveel wit als gekleurd. Er is een stevige delegatie van Movement X, de beweging van Abou Jahjah. Maar er zijn evengoed gemeenteraadsleden van oppositiepartijen Groen en sp.a en enkele mensen van burgerinitiatief Hart boven Hard. Of enkele Antwerpse studenten die spontaan zijn komen opdagen. Net zoals René Los, de man van Tom Lanoye.

En natuurlijk heel wat Berbers. Karima bijvoorbeeld, die samen met haar zus en dochter uit Dendermonde naar Antwerpen is afgezakt. "Wij zijn heel open en participeren volop in de samenleving. Hoe kun je nu zoiets zeggen over een hele gemeenschap?"

Ook de sfeer is compleet anders dan bij vroegere Abou Jahjah-evenementen. Ondanks het machtsvertoon blijven de mensen rustig. Heel af en toe wordt er gescandeerd - "De Wever dégage" - maar er wordt vooral gelachen en gekeuveld. De ster van de avond is Abou Jahjah. Af en toe wordt hij aangeklampt. "Een selfie?" Hij lacht: "Straks nog eentje, na mijn arrestatie. Dan kunnen we vergelijken: voor en na."

Select gezelschap

Er worden ook Berberse liederen gezongen. En dat is niet naar de zin van de politie. Die sleurt enkele van de gelegenheidszangers uit de kring. Maar ook dan ontaardt het niet. "Zet die plaat af", roept Karima. Er wordt gelachen, een nieuw lied wordt ingezet.

Wie dat wil, kan de 'omsingeling' verlaten. De personen die dat doen, worden wel geregistreerd door de politie en mogen een GAS-boete verwachten. Het is Abou Jahjah zelf die de boodschap na overleg met de politie via de megafoon overbrengt. Hij roept de mensen wel meteen op om de GAS-boetes niet te betalen. "En ik blijf nog wel even."

Druppelsgewijs verlaten de mensen vrijwillig de kring, waarna ze per bus worden afgevoerd. Rond kwart voor negen schiet nog een select gezelschap over, met Abou Jahjah zelf. Hij wordt opgepakt, net zoals zowat tweehonderd anderen. "Dit is niet het einde", waarschuwt hij. "Dit is de eerste in een reeks acties."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234