Zaterdag 06/03/2021

Update

De Wever: "Heeft de oppositie nu echt niets anders te doen?"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Beeld Bob Van Mol
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.Beeld Bob Van Mol

Wat deed N-VA-voorzitter Bart De Wever op de crisisvergadering met de politietop op het kabinet van Binnenlandse Zaken, één dag na de aanslagen? En waarom richtte Jan Jambon zijn pijlen volledig op verbindingsofficier Sébastien Joris? Dat zijn de vragen die de minister van Binnenlandse Zaken vandaag mag verwachten in de terreurcommissie. Bart De Wever reageerde alvast aan VTM Nieuws: "In vredesnaam, er zijn vreselijke aanslagen gebeurd. Waar gaat dit over?"

Jan Jambon (N-VA) riep op 23 maart de politietop naar zijn kabinet nadat de Turkse president Erdogan op een persconferentie had beweerd dat België was ingeseind over een van de terroristen maar niets met die informatie had gedaan. Gisteren lekte uit in Paris Match dat ook zijn voorzitter De Wever aanschoof op die vergadering. N-VA benadrukt dat De Wever toevallig aanwezig was op het kabinet omdat daar de wekelijkse bijeenkomst met haar regeringsleden plaatsvond. "De Wever deed mee aan een informeel overleg met de politie", luidt het. "Daar werd geen geheime informatie gedeeld."

'Ongewoon en ongebruikelijk'

Omdat die avond vrij snel bleek dat er fouten waren gemaakt door de politie, dacht Jambon eraan ontslag te nemen. "Daarom kwam de voorzitter erbij", zegt zijn woordvoerder. "Het ging om een puur politieke kwestie." Toch gaf ook N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover gisteren toe dat het "ongewoon en ongebruikelijk" was wat De Wever daar deed.

Vooral de Franstalige oppositie tilt zwaar aan de gang van zaken. Oud-justitieminister Laurette Onkelinx (PS) spreekt van een 'strafbare fout', Waals minister-president Paul Magnette (PS) over 'een politieke coup'. Bij Groen vragen ze zich af waarom de N-VA-voorzitter wel op zo'n belangrijke vergadering aanwezig was en de premier en de justitieminister niet. "De Wever heeft geen veiligheidsmachtiging", zegt justitiespecialist Stefaan Van Hecke (Groen). "Hij is niet bevoegd om over vertrouwelijke informatie te beschikken."

Premier Charles Michel (MR) zwijgt over de zaak, hij wil niet opnieuw hommeles in zijn regering. Partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) laat wel fijntjes weten dat hij "niet aanschuift wanneer Geens met de veiligheidsdiensten samenzit". De liberalen relativeren de ongewone demarche. "Mochten ze strikt het boekje gevolgd hebben, dan was Jambon naar buiten gewandeld na die crisismeeting en had hij dan De Wever gebeld en gebrieft. Wat is dan het verschil?"

Experts menen alvast dat de rel geen nieuwe vertrouwensbreuk in de regering zal veroorzaken, al voedt het beeld van De Wever die op de crisismeeting aanwezig was, nog meer zijn imago van 'schaduwpremier'.

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageert geïrriteerd op de heisa. "Hebben ze nu echt niets anders te doen?", zegt hij in een reactie aan VTM Nieuws. "Ik zou als oppositie een ander thema kiezen om politieke spelletjes te spelen, maar dat is hun keuze. Ik vind het overbodig." 

De Wever erkent dat het voorzichtiger geweest zou zijn om weg te blijven op het overleg. "Maar ik moet u toch niet de omstandigheden van dat moment oproepen. In vredesnaam, er zijn vreselijke aanslagen gebeurd. Een minister stond op het punt om zijn ontslag te geven. Waar gaat dit over?"

Ook Jambon vindt dat er geen fouten gemaakt zijn. "Volgens mijn informatie is het alleen een strafbaar feit als gekwalificeerde informatie uitgewisseld zou zijn. Ik zeg u met de hand op het hart dat daar nul gekwalificeerde informatie is gegeven en dat ik alle informatie die daar uitgewisseld is die vrijdag ook met de commissie gedeeld heb. Dit is echt much ado about nothing."

Aanval op verbindingsofficier

Er is nog een andere kwestie waarover Jambon zich vandaag moet verantwoorden: zijn snelle aanval op verbindingsofficier Sébastien Joris. Die zou veel te traag gereageerd hebben op Turkse informatie over zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui. Hoewel Joris daarna door zijn oversten uit de wind werd gezet en gebleken is dat de antiterreurdienst van de Belgische federale politie (DJSOC) steken liet vallen, zal Jambon hem vandaag de schuld blijven geven.

De minister blijft ervan overtuigd dat de verbindingsofficier niet voldeed aan de verwachtingen. "Hij heeft dan misschien wel geen formele fout gemaakt, hij heeft wel zaken gedaan die niet door de beugel konden", valt te horen. "Drie dagen geen informatie doorgeven, dat kan gewoon niet."

Dat de antiterreurdienst zes maanden niks aanving met die informatie uit Turkije, daar is Jambon veel minder hard voor. Hij zegt enkel dat de schotten tussen de diensten weg moeten en schuift de verantwoordelijkheid voor DJSOC door naar zijn collega Geens, die vandaag ook voor de commissie moet verschijnen.

Of zijn uitleg over Joris en de hoogst ongebruikelijke crisismeeting volstaat, blijkt vanmiddag vanaf 15 uur in de terreurcommissie.

"De Wever is de machtigste man in de Wetstraat." Lees het interview met politicoloog Nicolas Bouteca in de pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234