Dinsdag 26/05/2020

De Wever: "Halveer het aantal politici"

Bart De Wever.Beeld BELGA

Schaf de Senaat af en schrap duchtig in mandaten in de Kamer en de deelstaatparlementen. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever kan het land voort met de helft van het huidige aantal parlementsleden.

In het dubbelinterview met oud-eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) in onze krant is Bart De Wever streng voor zijn collega-politici. "Er zijn te veel politici. Velen zouden niet slagen in de privésector, of toch niet in een job met een vergelijkbare loonschaal. Hugo Schiltz heeft me ooit gezegd dat het parlement voor de helft gevuld is met mensen die nergens anders evenveel zouden kunnen verdienen. Hij heeft gelijk."

Conclusie van de N-VA-voorzitter: "Het kan met de helft minder." De Wever richt zijn pijlen op de pas hervormde Senaat: "Waarom hebben wij in godsnaam die Senaat overeind gehouden? Die moet echt weg. En ik hoor het gefluister nu weer sterker worden. Dat die Senaat toch noodzakelijk is en nuttig werk verricht, en beter weer wat meer taken zou krijgen. Ze hadden die bij de zesde staatshervorming moeten afschaffen: weg ermee, en rap een beetje."

Fout in het systeem

Maar ook de andere assemblees moeten inbinden, vindt De Wever, zelf verkozen in de Kamer. "Je zou van 150 naar 100 Kamerleden kunnen gaan. En in het Vlaams Parlement van 124 naar 80. Ik denk niet dat onze democratie daarvan aan het wankelen gaat. Dat zou het juiste antwoord zijn op de vraag of we te veel betalen aan politici. Neen, maar we zijn wel met te veel politici."

De Wever krijgt, wellicht weinig verrassend, de steun van Kamervoorzitter en partijgenoot Siegfried Bracke: "Binnen het bestaande systeem leveren de parlementen performante prestaties af, maar de fout zit in het systeem zelf." Ook Bracke twijfelt aan het nut van het voortbestaan van de Senaat in zijn huidige 'uitgeklede' vorm.

Einde van België

Dat uitgerekend een confederalist als De Wever de Senaat viseert, vinden ze in de Senaat zelf dan weer een beetje merkwaardig. "Juist in een confederaal model, met sterke deelstaten die een 'bond' vormen, is de Senaat de plaats waar die deelstaten elkaar treffen om hun werkzaamheden te coördineren en conflicten te ontmijnen met elkaar of met het (con)federale niveau", zegt senator Lode Vereeck (Open Vld). "Een confederatie kan niet zonder zo'n ontmoetingsplek", meent ook Bert Anciaux (sp.a). "Tenzij je uit bent op het einde van het land en daarom alvast de instellingen probeert te ontmantelen."

Dat de Senaat nutteloos werk verricht, spreken Vereeck en Anciaux tegen. Anciaux: "De nieuwe Senaat heeft even naar zijn rol moeten zoeken, ergens tussen niets mogen doen en terug naar de oude Senaat in, maar nu is dat in de plooi gevallen." Een grote politieke besparing zou de afschaffing van de Senaat ook niet zijn, vult Vereeck aan. "Vijftig van de zestig senatoren worden zonder extra vergoeding gedetacheerd uit de deelstaatparlementen en de tien gecoöpteerden worden maar halftijds vergoed."

Dat België te veel 'nationale' parlementsleden heeft, is een overtuiging die in wel meerdere partijen gedeeld wordt. In Europese rangschikkingen scoort België nochtans vrij laag met 210 federale parlementsleden - ofwel 1 per 50.355 inwoners. Nederland is zuiniger op zijn nationale politici (1 per 73.414 inwoners), maar vergelijkbare landen als Denemarken (1 per 31.110), Oostenrijk (1 per 34.571), Tsjechië (1 per 36.500) of Griekenland (1 per 37.484) hebben relatief meer nationale parlementsleden.

Belangrijke nuance bij die cijfers is wel dat België ook nog vijf deelstaatparlementen heeft, in totaal ook nog eens goed voor 267 parlementsleden (waarvan 50 ook in de Senaat zetelen). Alles samen kom je dan op 427 volksvertegenwoordigers of 1 per 24.766 inwoners. Dat zijn er wel relatief veel, al lopen internationale vergelijkingen dan snel mank. Duitsland heeft ook 16 Länder-deelstaten met een eigen regering en parlement. Unitaire buurlanden als Frankrijk en Nederland hebben dan weer uitgebreide provinciale raden. Daarbij moet dan weer opgemerkt worden dat België die ook heeft, met nog eens 574 verkozenen.

Grote bevoegdheden

Dus ja, er valt wel wat voor te zeggen dat België op zijn minst 'veel' politici heeft. Voorzitter Jan Peumans (N-VA) van het Vlaams Parlement kijkt daarvoor vooral naar de Kamer. "Het is toch merkwaardig dat de jongste staatshervorming grote bevoegdheden naar de deelstaten heeft gebracht, maar dat de logische conclusie dat er dan minder Kamerleden nodig zijn om het verminderde federale werk op te knappen niet genomen is."

Of er ook te veel Vlaamse volksvertegenwoordigers zijn, laat Peumans in het midden. "Als minder kwantiteit kan gecompenseerd worden door meer kwaliteit, mag het van mij", zegt hij. En met een prik naar de eigen voorzitter werpt Peumans daarvoor al een ideetje op. "We zouden dat kleinere aantal parlementsleden tot meer engagement kunnen aanzetten door een decumul van mandaten op te leggen, zodat ook bijvoorbeeld de burgemeester van Antwerpen moet kiezen tussen een parlementszetel en de sjerp."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234