Zaterdag 06/03/2021

De Wever haalt uit naar 'idiote' culturele sector

'Eén van de domste dingen die ik de culturele sector heb horen zeggen. En dat wil wat zeggen.' Bart De Wever (N-VA) kraakt het plan om het Antwerpse Pieter De Coninckplein om te dopen tot Herman de Coninckplein.

Tweehonderd jaar geleden zag schrijver Hendrik Conscience (1812-'83) het levenslicht. Het Radio 1-programma De ochtend zag er een goeie aanleiding in voor een gesprekje met Bart De Wever, behalve populair politicus ook historicus. De Wever nam de gelegenheid te baat om de Vlaamse culturele sector eens flink de oren te wassen. "In mijn eigen stad wordt Hendrik Conscience onder de mat geveegd", zo stelde De Wever.

Vervolgens richtte hij zijn pijlen op een voorstel van het Antwerpse literaire kunstencentrum Behoud de Begeerte. De vereniging lanceerde vorige maand het idee om het Pieter De Coninckplein, genoemd naar een van de personages uit Consciences roman De Leeuw van Vlaanderen, om te dopen tot het Herman de Coninckplein, naar de gevierde Antwerpse dichter en essayist. Het voorstel vond onmiddellijk steun bij een hele reeks prominente Antwerpenaren, onder wie Guy Mortier, Gène Bervoets en Tom Lanoye.

Iets minder enthousiasme komt er nu van de kant van De Wever. "Ik heb zelden zo'n idioot voorstel gehoord", zo verklaarde hij. Volgens de toekomstige Antwerpse burgemeester bewijst het voorstel hoe de culturele elite, in haar verwoede pogingen om haar Vlaamse identiteit af te wijzen, "alle hersencellen verliest". En De Wever ging nog even op dit elan door. "Dit is een van de domste dingen die ik de Vlaamse culturele sector de afgelopen jaren heb horen zeggen. En dat wil wat zeggen. In de afwijzing van Vlaanderen verliest die sector alle mogelijke pedalen."

Het idee om het De Coninckplein te herdopen komt van van Luc Coorevits van Behoud de Begeerte, een kunstencentrum dat kantoor houdt aan het bewuste plein. "Ik had niet meteen felicitaties van De Wever verwacht," reageert Coorevits. "Maar dat hij de hele Vlaamse culturele sector op deze manier zou uitschelden? Daar ben ik toch wel van geschrokken. Hier was duidelijk geen verzoenende burgemeester aan het woord, laat staan een intellectueel. Hier sprak een politicus die op zijn Vlaams-nationalistische pik is getrapt, en van zich afbijt in een stijl die me doet denken aan de stijl waarin men vroeger, voor de heropwaardering, op het De Coninckpleintje met elkaar omging.

"Het viel me ook op dat De Wever helemaal niets heeft gezegd over de essentie van ons voorstel. Wij willen Herman de Coninck eren met een plein- of straatnaam. Het Pieter De Coninckplein lijkt ons daar het beste voor in aanmerking te komen, niet het minst omdat het pleintje in de volksmond gewoon het De Coninckplein zou blijven heten.

"De Wever heeft het voorstel vooral begrepen als een pesterijtje. En blijkbaar ziet hij het ook als een desappreciatie van Conscience. Terwijl ik Conscience, net als Herman de Coninck, echt wel een groot schrijver vind. Antwerpen schuift hem trouwens helemaal niet onder de mat, zoals De Wever beweert. Conscience heeft hier een standbeeld, er is een Conscienceplein, en behalve een Pieter De Coninckplein is er ook een Jan Breydelstraat. Is het nu zo'n gek idee om de hulde iets evenwichtiger te verdelen?"

Coorevits is absoluut niet van plan om het voorstel in de koelkast te stoppen. "We bereiden op dit ogenblik een gedegen dossier voor, en hopen dat De Wever er de aandacht aan zal geven die het verdient. Mocht hij het echt niet zien zitten om het Pieter De Coninckplein te herdopen, dan nodigen we hem graag uit om mee na te denken over andere straten of pleinen die we de naam van Herman de Coninck kunnen geven. De Groenplaats of de Grote Markt zijn ook goed voor ons."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234