Dinsdag 23/04/2019

Tax shift

De Wever: geen taboes, behalve op bedrijfswagens en vastgoed

Bart De Wever wil niet raken aan de fiscaliteit van de bedrijfswagens. Beeld BELGA

"Een fiscale verschuiving van een paar miljard met als eindbalans een verlaging van de belastingdruk." Zo ziet N-VA-voorzitter Bart De Wever de tax shift. Opmerkelijk: er mogen voor De Wever in de hele discussie geen taboes zijn, maar met de bedrijfswagens in Het Laatste Nieuws en vastgoed in De Tijd somt hij er zelf meteen twee op.

"De tax shift mag geen vestzak-broekzakoperatie worden", klinkt het in Het Laatste Nieuws. "De belastingdruk moét omlaag. Kijk naar de verschuiving die Oostenrijk heeft doorgevoerd: daar worden de lasten met 5 miljard euro verlaagd, terwijl er slechts 3 miljard euro nieuwe inkomsten gezocht worden. Dat vind ik een goed voorbeeld."

De Wever wil dat de tax shift dan ook vooral een tax cut wordt, voegt hij er nog aan toe in De Tijd. "De dag dat we beslissen de btw te verhogen, dan zullen de kranten op hun voorpagina's winkelkarretjes zetten, met allemaal zaken die meer zullen kosten. Als we tegenover die plusjes geen minnetjes kunnen zetten die groter zijn, dan moet je er volgens mij zelfs niet aan beginnen."

De Oostenrijkers rekenen op terugverdieneffecten. Maar als die tegenvallen, moet er extra bespaard worden. De Wever kijkt hiervoor naar de sociale zekerheid. "Ik sta open voor alles, maar op de federale departementen lijkt me nog weinig vet te zitten. Het is in de sociale zekerheid dat de uitgaven nog steeds stijgen." Dat is echter een taboe voor CD&V.

Bedrijfswagens en vastgoed

Zelf zegt De Wever in Het Laatste Nieuws geen taboes te hebben, behalve één: de fiscale aftrek van de bedrijfswagens, die recent weer ter sprake kwam. "Puur rationeel moet je daar inderdaad iets aan doen, maar ik kies voor stabiliteit. De regering-Di Rupo heeft de spelregels en cours de route gewijzigd, ik wil de mensen geen tweede keer foppen."

Uit het interview dat morgen in De Tijd verschijnt, blijkt De Wever het bovendien niet bij één taboe te houden. Ook aan vastgoed kan niet geraakt worden voor de N-VA-voorzitter. "De angst slaat mij om het hart, als ik zie hoe de discussie over de taxshift nu al verlegd wordt naar vastgoedbelastingen. Maar voor mij is het dan neen. Want je dreigt dan een heuse vastgoedcrisis te gaan veroorzaken, die heel de economie zou treffen", aldus De Wever. "We hebben dat in Nederland gezien. Als we iets kunnen missen als kiespijn, is het dat wel."

De Wever ziet de meest stabiele bron van inkomsten vooral bij de consumptie liggen, maar wil niet concreet in zijn kaarten laten kijken. Voor een taks op vermogen staat de N-VA-voorzitter open, "maar buitenlandse voorbeelden leren dat pogingen om de 1 procent rijksten te laten meebetalen altijd uitmonden in het treffen van de middenklasse."

Uplace: "Zal verbaasd zijn als het er komt"

Een opmerkelijke uitspraak deed De Wever ook over het geplande maar gecontesteerde winkelcentrum Uplace in Machelen: "Ik zal verbaasd zijn als het er komt. Ik stel vast dat we in een land leven waar procedures zo lang duren dat mensen massaal van mening veranderen." Dat zijn partij wel nog achter Uplace blijft staan, is volgens de voorzitter geen teken van hardnekkigheid: "Wij zijn legalisten. Als de overheid haar woord geeft aan een ondernemer, moet ze dat volgens ons nakomen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.