Woensdag 19/01/2022

Francken

De Wever: "Francken moet geen excuses aanbieden aan holebigemeenschap"

De originele Facebook-post van Theo Francken.  Beeld Screenshot
De originele Facebook-post van Theo Francken.Beeld Screenshot

Excuses voor de 'lingeriepost' van Theo Francken (N-VA) zijn niet nodig, volgens Bart De Wever (N-VA). Wel benadrukt De Wever dat Francken niet uit naam van de partij sprak. Holebi- en transgendervereniging çavaria eist wel excuses. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) reageerde. "Blijf vooral ondergoed kopen waar je goed in zit."

MDR

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) krijgt een storm aan kritiek over zich via sociale media. Op Facebook deelde Francken een artikel over 'sexy lingerie voor mannen', waarbij hij zich afvroeg 'of de wereld nu doordraait of dat het gewoon aan hem ligt?'

Het artikel waar Francken over schreef, komt uit de Nederlandse krant De Telegraaf. De krant publiceerde gisteren het stuk 'Nu ook sexy lingerie voor mannen'. Op Facebook deelde hij het artikel met het volgende commentaar erbij:

"Mannen die zich schminken, die lingerie dragen, die een sacoche dragen, die zwanger worden… Draait de wereld door of ligt het gewoon aan mij? Lang leve de gewone man die al die ongein niet nodig heeft om zich goed in zijn vel te voelen."

Enkele oplettende twitteraars stelden vast hoe vaak het oorspronkelijke bericht van Franken opnieuw was bewerkt, met "En voor diegenen die dit wel nodig hebben of leuk vinden, voel jullie vooral niet beledigd, het is niets persoonlijks. Be free" toegevoegd. Het bericht van Francken veroorzaakte nogal wat commotie op sociale media. Tijd voor excuses, volgens holebi- en transgendervereniging çavaria. Maar daar is Bart De Wever het niet mee eens. "Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je opinies hebt", zegt De Wever maandag aan VRT NWS. Theo Francken is weliswaar "niet zomaar iemand" binnen de partij, waardoor mensen gaan denken dat het om een partijstandpunt gaat, aldus De Wever. "Wat het absoluut niet is en dus heeft hij beslist om dat (bericht) te verwijderen."

Bart De Wever. Beeld Photo News
Bart De Wever.Beeld Photo News

Niet verontschuldigen voor opinie

"Ik denk niet dat je je moet verontschuldigen omdat je een opinie hebt, iedereen mag opinies hebben over alles", zegt De Wever. "Maar het gaat erom wat de partij zegt. En wat de partij zegt betreffende seksuele identiteit van mensen stellen wij geen enkele belemmering in een vrije samenleving in de 21ste eeuw."

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) werd via Twitter opgeroepen om een standpunt in te nemen. Zij sprak zich inmiddels uit: "Iemands seksuele identiteit is een individuele vrijheid die je op je eigen manier beleeft en waar niemand anders zaken mee heeft. Blijf vooral ondergoed kopen waar je goed in zit."

Onaanvaardbaar

"Iedereen die niet in het hokje past van de stereotiepe man of vrouw wordt beledigd en gemarginaliseerd. Je verdeelt de wereld hiermee in 'normale' en 'abnormale' mensen. Dat is niet het wereldbeeld waar wij voor staan", zegt woordvoerder Jeroen Borghs van çavaria.

De basis van holebi- en transfobie ligt in rigide genderstereotypen, waarbij niet mag worden afgeweken van de traditionele norm, legt Borghs uit. "Wie dat wel doet, wordt belachelijk gemaakt, gediscrimineerd of in het ergste geval geweld aangedaan." Volgens çavaria is er helemaal niets mis met de traditionele genderstereotiepe man en vrouw, "maar die traditionele visie opleggen aan de rest van de maatschappij is wel problematisch".

"Het feit dat een lid van de regering het nodig vindt om zo'n mening publiek te communiceren, doet bij ons de vraag rijzen of de wereld doordraait", zegt Borghs. "Uitspraken als deze sterken mensen met holebifobe en transfobe gedachten net in hun overtuiging. Daarom is het belangrijk dat we hier als maatschappij kordaat op reageren. We vragen dat N-VA zich van deze uitspraken distantieert en een verontschuldiging van meneer Francken lijkt ons hier wel op zijn plaats."

Ook het Holebihuis Vlaams-Brabant reageerde al op het Facebook-bericht van Francken. In een open brief geeft voorzitter Dimitri Cools aan "ontzettend teleurgesteld" te zijn in de staatssecretaris. "Vooral omdat u in uw bericht zelf nog tracht recht te zetten dat het oké was wat u schreef omdat u mee aan de regenboogvlag trekt. Maar dat (u en) uw partij werkt aan meer gelijke kansen, gelijkheid en betere lgbt+-rechten is helaas geen vrijgeleide om polariserende woorden rond gendernormen en ander patriarchaal gedachtegoed te gaan verspreiden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234