Vrijdag 18/06/2021

De Wever extra beveiligdna varkenskop op oprit

N-VA-voorzitter Bart De Wever wordt extra beveiligd door de politie sinds hij een varkenskop vond op zijn oprit. Ook andere N-VA'ers worden bedreigd.

De toekomstige burgemeester van Turnhout, Erwin Brentjens, kreeg doodsbedreigingen, iets wat eerder ook Kamerlid Nadia Sminate overkwam.

Een bloederige varkenskop. Dat vond Bart De Wever vrijdagmorgen op de oprit van zijn huis in Deurne. Hij blijft er openlijk vrij rustig onder. De Wever zei er even aan gedacht te hebben om er soep van te maken, maar heeft de kop dan toch maar in zijn gft-container gedropt.

Wel gaf De Wever toe dat hij blij was dat een van zijn dochters de varkenskop niet als eerste had ontdekt. "Zij gaan immers 's ochtends vroeger de deur uit dan ik", zei hij dit weekend nog. De Wever diende een klacht in, de Antwerpse politie voert een onderzoek.

Het is zeker niet de eerste keer dat De Wever wordt bedreigd. Veel wil hij daar niet over kwijt, maar dat hij onder de indruk was/is, is toch duidelijk. Zo kreeg hij ooit zelfs een kogel in de brievenbus. Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen was de lokale politie dan ook nooit veraf. Bij publieke optredens was er altijd minstens één agent in burger in de buurt. De Wever moest telkens zijn whereabouts doorgeven aan de politie. Op de verkiezingsdag, 14 oktober, werden er ook twee veiligheidsmensen ingehuurd bij een privéfirma.

Niet alleen de voorzitter wordt bedreigd. Vorige week nog maakte Nadia Sminate, toekomstig burgemeester van Londerzeel, bekend dat ze doodsbedreigingen had ontvangen. Ook een andere toekomstige N-VA-burgemeester werd afgelopen weekend bedreigd. Dit keer die van Turnhout. Erwin Brentjens ontving zaterdag een handgeschreven brief in zijn brievenbus.

Die bevatte een afbeelding van een pistool met daarboven de tekst: 'Verkies je de kogel of ga je liever uit jezelf af'. Onderaan de brief stond de boodschap 'Turnhout is van de Turnhoutenaren'. "Ik was onder de indruk, ja", zegt Brentjens. "Dat ook anderen in de partij zijn bedreigd, vind ik verontrustend. Sommigen kunnen zich niet neerleggen bij het resultaat van democratische verkiezingen."

Ook De Wever ziet het zo. "Het is normaal dat mensen zich in tijden van politieke hoogspanning minder sportief gaan gedragen", zei hij gisteren in het VRT-programma 'De zevende dag'. "Wij zijn nu het slachtoffer omdat we verandering willen brengen." Volgens partijwoordvoerder Jeroen Overmeer is er geen sprake van andere N-VA'ers die worden bedreigd.

De dossiers worden behandeld door het OCAD (CoördinatieOrgaan voor Dreigingsanalyse). Het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken maakt zoals steeds een inschatting van het gevaar en beslist vervolgens of er extra maatregelen zullen worden genomen. In het geval van Brentjens worden de lokale politiepatrouilles in zijn straat alvast opgedreven.

Wat De Wever betreft, trekt het OCAD het niveau van dreiging op van nul naar twee. Dit op een schaal van vier. OCAD is er samen met de Staatsveiligheid van overtuigd dat de dreiging serieus is. Concreet betekent dit dat De Wever extra zal worden beschermd door de politiediensten, onder meer vlak bij zijn huis. Bij de inlichtingendienst blijft men rustig.

"De toestand is zeker niet zo erg", benadrukt een bron. "Na de verkiezingen blijft de toestand van de N-VA onder controle." Het dreigingsniveau voor De Wever werd enkele jaren geleden al eens opgetrokken naar niveau 2, nadat hij dreigmails en -brieven ontving uit Franstalige hoek.

Of dit wel vaker voorkomt na verkiezingen? "Ik zou het u niet kunnen zeggen", zegt Peter Mertens van het crisiscentrum. Politici krijgen in principe geen extra bescherming door de politie. Zelfs de premier, de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken niet. Een aantal ministers van de federale regering pleit alvast voor opgevoerde bescherming.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234