Verkeersveiligheid
De Wever erkent fouten in verkeerscampagne: "Ja, er zijn 'epic fails' gemaakt"
In de Antwerpse gemeenteraad werd vanavond gedebatteerd over de veelbesproken verkeersveiligheidscampagne van de stad. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) erkende dat er fouten zijn gemaakt - 'epic fails' zelfs - maar snapt niet dat zo op de cijfers wordt ingegaan, terwijl het volgens hem wel duidelijk is dat de campagne noodzakelijk is.
Vanmiddag al erkende de stad dat er fouten zijn gemaakt en werden de vier dominante oorzaken van verkeersongevallen met zwakke weggebruikers van de campagnewebsite meerveiligverkeer.be gehaald. Gisteren kregen de gemeenteraadsleden al het rapport van de lokale politie waaruit bleek dat die vier oorzaken helemaal niet overeenkwamen met de werkelijkheid.
Bart De Wever erkende vanavond dus opnieuw dat er fouten zijn gemaakt. "Het is juist, er zijn zeker 'epic fails' gemaakt, dat moeten we niet verbloemen. We moeten dan ook uitzoeken wat er fout is gegaan bij de interpretatie van de cijfers en wie daarvoor verantwoordelijk is." Volgens De Wever was de lijst met vier dominante oorzaken eigenlijk de lijst met dominante actiepunten in het nieuwe verkeersveiligheidsplan van de stad. "Dat zijn maar twee woorden verschil, maar ze maken wel een groot verschil."
Scherp voor oppositie
De Wever pikte wel de beschuldigingen van de oppositie niet. Zo had Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns De Wever ervan beschuldigd dat hij de lokale politie de opdracht had gegeven "een onderzoek uit hun mouw te toveren". "Wat ik niet aanvaard is dat mijn integriteit in vraag wordt gesteld. Ik ga u zelfs niet de waardigheid van een antwoord daarop gunnen."
Inhoudelijk snapte De Wever ook de kritiek van oppositiepartijen sp.a, Groen en PVDA niet. "Jullie zouden vandaag ook kunnen triomferen. Wij hebben al op alle vlakken een tandje bijgestoken. Asociaal gedrag wordt hier al met ijzeren hand aangepakt. Maar mogen we ook de fietsers nog op de verkeersregels wijzen? Hebben jullie dan echt zoveel cijfers nodig om een campagne voor elke weggebruiker te verantwoorden? Ik heb daar eigenlijk geen enkel cijfer voor nodig. Al in 2007 heeft de Staten-Generaal voor de Verkeersveiligheid al om een hoffelijkheidscampagne gevraagd. Ik snap dan ook echt niet dat wij volgens u hiermee mensen stigmatiseren."