Maandag 24/01/2022

De Wever en de leer van de Chinese oorlogsfilosoof Sun Tzu

null Beeld rr
Beeld rr

Waarom Geert Bourgeois en Ben Weyts er telkens weer een potje van maken. Guillaume Van der Stighelen is ex-reclamemaker en auteur van 'Maak van je merk een held', de dichtbundel 'Jij bent de zon nu' en het essay 'Echt'. Hij schrijft columns en opiniestukken.

OPINIE

Terwijl Bart De Wever volle zalen trekt in de Franstalige Warandes en messieurs et mesdames huiswaarts zendt met de gedachte dat hij het helemaal niet slecht voor heeft met La Belgique, maken zijn partijgenoten Geert Bourgeois en Ben Weyts er telkens weer een potje van. De ene roept dat er voor een onafhankelijk Vlaanderen nog geen draagvlak is. De andere belooft dat Vlaanderen onafhankelijk zal worden als de N-VA "incontournable"wordt in 2014. Allemaal waarheden als een koe, maar politiek gezien weinig verstandig van dat nu al luid te roepen.

Bourgeois, Weyts en vele andere Vlaams-nationalisten hebben Sun Tzu nooit gelezen.

"Vechten en elke slag winnen is niet het hoogst bereikbare. Het hoogst bereikbare is het breken van de weerstand van je vijand zonder te vechten."

Elke overwinning blijft immers een vernedering voor je vijand, en dan kan die niks anders dan wraak nemen.

Sun Tzu was een militair strateeg. Hij leefde in China, zo'n vijf eeuwen voor onze jaartelling. Eigenlijk was hij meer een oorlogsfilosoof. Hij is de vermeende auteur van The Art of War, een heel populair boekje bij bedrijfsleiders sinds de moderne marketing de term 'strategie' binnenbracht in de wereld van het ondernemen.

Zonder bloedvergieten
Sun Tzu beschreef een volgorde van wat een succesvol generaal zou moeten beogen:

1. Het hoogste is dat de vijand zijn plannen opbergt.

2.Het tweede hoogste is het vermijden van een conflict.

3. Als het niet anders kan, val het vijandelijke leger aan in een open veld

4. Het allerlaagste is het bestormen van ommuurde steden.

Als men erin slaagt vijandelijk gebied in te nemen zonder bloedvergieten, dan verwerft de nieuwe heerser de status van "morele superioriteit", wat helpt bij het invoegen van een nieuwe orde.

In meer dan één interview stelt Bart De Wever dat de splitsing van België geen doel op zich is. Zijn ware doel, zo stelt hij, is aan zijn kinderen een land na te laten dat behoorlijk bestuurbaar is. Ook in zijn politiek betoog, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, zal hij het steeds hebben over noodzakelijke sociale en economische hervormingen. Met als gevolg dat een vooraanstaand Franstalig tijdschrift "Et si Bart De Wever avait raison?" bloklettert op de voorpagina, daarbij overwegend dat de man misschien helemaal geen separatist is.

Als de pers zijn mening vraagt over de splitsing van het land kan hij vredig antwoorden dat het niet iets is dat hij hoeft na te streven want het zal vanzelf gebeuren. Dat is tegelijkertijd een geruststellend woord voor de modale Vlaming die nog wat angstig is voor een scheiding, en ook voor het kleine percentage Vlamingen dat droomt van een onafhankelijke natie.

De Wever hoeft daarvoor zelfs niets te veinzen. Het land is in twee gesneden door een taalgrens, lang voor hij geboren werd. Het hoofdstedelijk gebied, de enige plek waar een taalgrens misschien echt wel nut had gehad, heeft men dan weer tweetalig gelaten. Alle traditionele partijen hebben zichzelf al opgesplitst. En als iemand de vraag stelt waarom Vlamingen alleen op Vlaamse partijen mogen stemmen terwijl het gaat om het verkiezen van bestuurders voor het hele land, dan hoeft niemand van de N-VA te roepen dat dit een idiote vraag is. De niet-separatistische partijen doen dat wel in hun plaats, PS en sp.a voorop.

Bart De Wever is dus een schitterend Chinees generaal, Cicero is daarmee vergeleken klein bier. Het open veld waarheen hij de strijd leidt heet 'economie' en binnen de burcht groeit de fanclub.

Het moet voor hem dan ook een doorn onder de teennagels zijn dat zijn kompanen geen fluit begrijpen van Chinese strategie.

Geen vliegen met azijn
Natuurlijk heeft Ben Weyts gelijk met zijn vaststelling. Hij ziet de cijfers. Met azijn vang je geen vliegen, zal er binnenskamers besproken zijn. Vlaamse onafhankelijkheid is niet wervend genoeg, it's the economy, stupid. In plaats van daar verder over te zwijgen gooit Weyts het in de groep: "Jongens, komen jullie mee in het veld vechten want daarbinnen kunnen we het niet halen tegen jullie". Het is alsof de groenen een persconferentie zouden geven: "De Vlaming is niet rijp voor de natuur, laten we eerst nog wat fabrieken beloven tot we de meerderheid hebben". Zoiets.

En dan nu Geert Bourgeois. "De N-VA moet in 2014 zo groot worden dat ze haar wil kan opleggen aan de Franstaligen. Zij zullen dan moeten aanvaarden dat Vlaanderen en Wallonië scheiden". Dat zijn doornen met weerhaken. De grote generaal is soms een eenzaam mens.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234