Donderdag 22/04/2021

Asielcrisis

De Wever: "Bevolking zal niet pikken dat we onderklasse creëren in de steden"

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

België kan de stroom van vluchtelingen niet langer de baas. In een open brief aan alle centrumrechtse partijen in Europa slaakt N-VA-voorzitter Bart De Wever een noodkreet. "Als dit zo verder gaat, zijn wij eigenlijk pas echt asociaal", zo reageerde hij vanmorgen op Radio 1.

De vluchtelingencrisis woedt weer in volle hevigheid. De voorbije week meldden zich 1.796 nieuwe asielzoekers aan, de helft meer dan de week ervoor en het op een na hoogste aantal dit jaar. In vier dagen registreerde Vreemdelingenzaken 993 kandidaten, onder wie een opvallend hoog aantal Afghanen. De vooropvang en de opvang zitten eivol. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) is de wanhoop nabij, net als zijn partijvoorzitter.

Vlak voor de Europese vluchtelingentop van volgende week schrijft Bart De Wever een open brief aan alle conservatieve, liberale en christendemocratische partijen in de Europese Unie. Daarin zoekt hij steun voor drastische maatregelen om de stroom te stoppen. Ongeacht de nood moet Europa zich afvragen hoeveel vluchtelingen het kan en wil opvangen, zegt hij. "We moeten een gesloten systeem van quota overwegen", schrijft De Wever. Vrij vertaald: vol is vol. Niet de vraag moet de norm zijn, wel het aanbod.

Strenger

De Wever pleit voor een Europese aanpak die in het verlengde ligt van wat hij zelf al eerder voorstelde: een update van de Conventie van Genève, minder genereuze sociale voorzieningen voor nieuwkomers, geen vrije landkeuze voor wie in veiligheid is gebracht, strenge controle van de buitengrenzen, meer middelen voor de opvang buiten Europa.

"Buitenlandse contacten leren mij dat we lang niet de enigen zijn die er zo over denken", zegt hij. "Het is tijd voor realisme. Laten we ingrijpen voor de toestand totaal onbeheersbaar wordt. De limiet is bereikt. Nu, hier, vandaag."

De brief van De Wever zal zondagavond prominent op tafel liggen bij het kernkabinet van de regering-Michel.

Bart De Wever noemde zijn open brief vanmorgen op Radio 1 een "oproep tot realisme". "De instroom dreigt structureel te worden, wat betekent dat we er op een andere manier mee moeten omgaan", zei hij in Bonus. "Ongecontroleerde chaotische migratie is nooit een goede zaak: niet voor de mensen die komen en zeker niet voor de landen en steden die hen ontvangen."

Het verdrag van Genève bepaalt dat erkende vluchtelingen dezelfde sociale rechten krijgen als alle andere inwoners. "Maar dat is nooit bedoeld als een vrijticket om zomaar een land te kiezen en dat binnen te wandelen", klonk het. "Sinds het verdrag is afgesloten, zijn de sociale rechten grondig veranderd. Als men dit verder gaat aanzien, zullen heel wat sociale verworvenheden op de helling komen te staan."

Volgens De Wever blijkt na eerdere asielcrisissen immers dat de meeste migranten niet actief zijn op de arbeidsmarkt. De activiteitsgraad van mensen van buiten de EU bedraagt ruim veertig procent, zo zei hij nog op Radio 1. "Er is gewoon geen werk voor ongeschoolde arbeidskrachten die ons land binnenkomen. De mensen wijsmaken dat dit overmorgen tot positieve resultaten leidt, is de feiten negeren."

"Als dit zo verder gaat, zijn wij eigenlijk pas echt asociaal. Dan creëren we een nieuwe onderklasse in onze grote steden en de bevolking zal dit niet meer pikken. En dan zal je misschien andere politieke reacties krijgen, en een ander beleid dat je helemaal niet wilt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234