Donderdag 21/01/2021

De Wever bespaart half miljoen in stadhuis

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zet de tering naar de nering in Antwerpen. En hij begint op zijn eigen Schoon Verdiep. Het stadsbestuur zal 560.000 euro besparen.

Het gaat om een reeks praktische ingrepen. Zo verdwijnt het meeste papier uit het stadhuis. Het college werkt voortaan zo goed als digitaal. Zowat alle documenten zijn online te lezen. Ook de papieren verslagen van alle vergaderingen verdwijnen. Dat is samen goed voor elf ton papier minder of een bezuiniging van 72.000 euro over zes jaar. In de plaats van een laptop krijgen de politici vanaf nu ook een goedkopere iPad, weer 24.000 euro gewonnen.

De grootste besparing komt in de bestendige raadscommissies. Die commissies adviseren de gemeenteraad. Er worden deskundigen gehoord en voorstellen voorbereid. Vandaag zetelen daar 46 leden in, die allemaal een aanwezigheidspremie opstrijken van 150 euro per vergadering. Voortaan wordt het aantal leden teruggebracht tot 26. Dat levert de stadskas 310.000 euro op deze legislatuur.

Geen honger lijden

Nog op het lijstje met bezuinigingen: de aanwezigheidspremies voor de gemeenteraadsleden worden niet geïndexeerd. Hun internetaansluiting wordt niet langer door de stad terugbetaald. En ze krijgen geen computerondersteuning meer aan huis. Tot vandaag doet Digipolis, de IT-partner van de stad, dat nog wel. De Wever gaat ervan uit dat "ze zelf wel alle middelen hebben om te werken en te communiceren".

"We voeren maatregelen door die de goede werking van het bestuur op geen enkele manier belemmeren, maar samen wel een besparing van meer dan 560.000 euro opleveren", zegt de burgemeester. "Ook de uitgebreide lunch na het schepencollege, wat al jaren een traditie is, schaffen we bijvoorbeeld af. Niet omdat ik mijn strenge voedingsregime aan het college wil opdringen. Maar wel omdat met het voorbereiden van die lunch twee stadhuismedewerkers een volledige dag bezig zijn. Die mankracht kunnen we beter op een andere manier inzetten." Al moeten de schepenen geen honger lijden. Er blijft nog steeds "een lichte maaltijd" voorzien als het college uitloopt.

Stadsslogan

Specialisten schatten dat het plan van De Wever om de Antwerpse slogan ''t Stad is van iedereen' te veranderen tot een half miljoen euro kost (DM 23/1). De spreuk is dan ook overal te lezen: op reclamefolders, parkeerplannen, vlaggen, infopanelen of nummerplaten. Zelfs op voederplaatsen voor zwerfkatten. Is het toeval dat deze nieuwe besparingen net voldoen om de slogan van ex-burgemeester Patrick Janssens (sp.a) overal te schrappen?

"Deze bezuinigingen hebben niets te maken met de slogan", benadrukt Philippe Beinaerts, de woordvoerder van de burgemeester. "Het stadsbestuur heeft simpelweg beslist om een aantal zaken te verbeteren. Kijk naar de hele papierwinkel, dat is toch niet van deze tijd? Trouwens, we hebben een uitdoofscenario voor de slogan ''t Stad is van iedereen'. Wat concreet betekent dat we geen nieuw materiaal met de slogan laten maken. Maar we zullen geen ploegen uitsturen om elke verwijzing naar Janssens meteen uit te wissen."

Janssens is 'Weg!'

'Weg!', onder die titel plaatste voormalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) dinsdagavond een laatste bericht op zijn officiële website www.burgemeestervanantwerpen.be. De socialist besliste na zijn verkiezingsnederlaag om niet meer in de gemeenteraad te zetelen. Hij plaatste een pagina uit het verhaal Het vertrek van de mier van de Nederlandse kinderboekenschrijver Toon Tellegen. "De mier was weg. Maar de potvis wist niet wat weg betekende. De inktvis probeerde het hem uit te leggen. Hij schreef met grote zwarte letters op de bodem van de oceaan: WEG. 'Dat is het', zei hij. 'Ik kan het wel lezen', zei de potvis, 'maar ik kan het niet begrijpen.' 'Tja', zei de inktvis, 'hoe moet ik het uitleggen...' Hij trok een dikke streep door WEG en zei dat WEG nu weg was. Maar de potvis keek hem met grote ogen aan en vroeg: 'Waar is WEG dan nu?" Boven het fragment staat een tekening van Paul Verrept. Een lege bank aan de oever van de Schelde, met een schaduw van een zittende man.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234