Maandag 26/09/2022

Update

De Wever benadert de 800.000 stemmen van Leterme

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

De N-VA behaalt bij de verkiezingen een monsterscore, en is de grootste partij van het land. De partij bemachtigt in de Kamer een zetel meer dan de PS, en is in de Senaat net niet dubbel zo groot geworden als naaste achtervolger CD&V. N-VA-voorzitter Bart De Wever behaalde op de Senaatslijst 764.904 voorkeurstemmen, en benadert daarmee de fameuze '800.000' van ontslagnemend premier Yves Leterme. De Vlaams-nationalisten zijn overal in Vlaanderen de grootste, zelfs in christendemocratisch bastion West-Vlaanderen. PS-voorzitter Elio Di Rupo is voor de Kamerverkiezingen de onbetwiste nummer één onder de stemmenkanonnen.

Nu alle stemmen in de 6.112 bureaus zijn geteld, ligt de verdeling van de Kamerzetels vast. N-VA haalt 27 zetels, eentje meer dan de PS. De Franstalige socialisten worden groter dan de MR, en zijn ook in de Senaat de grote winnaar bij de Franstalige partijen. De N-VA sleept in de Senaat negen zetels in de wacht, een winst van acht. In Vlaanderen was alleen Groen! bestand tegen de tsunami van de N-VA.

Kamer
In de Kamer boekt de partij van Bart De Wever een winst van maar liefst 19 zetels. N-VA haalt 27 zetels, eentje meer dan de PS. De derde grootste fractie in de Kamer wordt de MR, dat vijf zetels verliest en uitkomt op achttien. Dat is er een meer dan CD&V, dat van 23 zitjes terugvalt op zeventien. Open Vld en sp.a komen elk uit op dertien zetels, respectievelijk een verlies van vijf zetels en een zetel ten opzichte van de verkiezingen van 2007.

Vlaams Belang verliest eveneens vijf zetels en mag twaalf zitjes innemen. Het cdH geeft een zetel prijs en houdt er negen over. Dat is er een meer dan Ecolo, dat status quo blijft. Groen! wint een zetel en mag de komende vier jaar vijf volksvertegenwoordigers naar de Kamer sturen. Lijst Dedecker valt terug op een verkozene, ten opzichte van vijf tijdens de voorbije drie jaar.

De Personenpartij van zakenadvocaat Mischael Modrikamen haalt bij haar eerste verkiezingsdeelname een verkozene. Het Front National verdwijnt volledig van het toneel.

Senaat
N-VA is in de senaat met 31,7 procent net niet dubbel zo groot geworden als naaste achtervolger CD&V (16,15 procent). De negen zetels gaan naar Bart De Wever, Helga Stevens, Louis Ide, Lieve Maes, K.U.Leuven-professor Danny Pieters, Kim Geybels, Elke Sleurs, Inge Faes en Vlaams minister Philippe Muyters. Deze laatste gaat niet zetelen, en geeft zijn plaatsje door aan huidig Kamerlid Patrick De Groote.

CD&V verliest maar liefst vier zetels, en zal voortaan tevreden moeten zijn met vier zitjes. Voorzitster Marianne Thyssen, professor kerkelijk recht Rik Torfs en de aftredende senatoren Sabine de Bethune en Wouter Beke zijn de verkozenen. Er is geen plaats meer voor Hugo Vandenberghe, Els Schelfhout, Elke Tindemans en Etienne Schouppe.

De Vlaamse socialisten behouden de vier zetels die ze in 2007 behaalden. Die gaan naar lijsttrekker Johan Vande Lanotte, senatrice Marleen Temmerman, Bert Anciaux - die zijn comeback maakt - en Frank Vandenbroucke.

Open Vld verliest twee zitjes en strandt op vier senaatszetels. Naast voorzitter Alexander De Croo mogen straks ook Nele Lijnen, Rik Daems en Dirk Sterckx naar de Hoge Vergadering. Normaal gezien gaat Sterckx niet zetelen, zodat Martine Taelman weer in beeld komt.
Ook Vlaams Belang moet twee zetels afstaan. De drie overblijvers zijn Filip Dewinter en de aftredende senatoren Anke Van Dermeersch en Jurgen Ceder. Groen! wist de zetel van Freya Piryns te behouden.

Ook in de Senaat is de PS de grote winnaar bij de Franstalige partijen. Met 35,7 procent - een winst van bijna 9 procent - behalen de Franstalige socialisten zeven zetels, drie meer dan tijdens de vorige legislatuur. De MR verliest twee zetels, Ecolo en cdH blijven status quo op twee Senaatszitjes.

Afredend PS-minister en Senaatslijsttrekker Paul Magnette, ook de stemmenkampioen bij de Franstaligen, nam zijn partij mee op sleeptouw en rijfde zeven zitjes binnen. Voor de PS zetelen verder Marie Arena, Philippe Moureaux, Hassan Bousetta, Fabienne Winckel, Fatiha Saidi en Luiks burgemeester Willy Demeyer.

De Franstalige liberalen boeren met 24,3 procent net geen 8 procent achteruit, en moeten zo twee van de zes zetels prijsgeven. Aftredend Senaatsvoorzitter Armand De Decker, senatrice Dominique Tilmans, Kamerlid François Bellot en Europees parlementslid Louis Michel mogen straks naar de Hoge Vergadering.

Ecolo wordt met 14,3 procent de derde Franstalige partij in de Senaat. De Franstalige groenen mogen zo twee personen afvaardigen. Het gaat om Jacky Morael, die na een lange tijd weer terugkeert op het nationale toneel, en Claudia Niessen.

Het cdH valt met 13,5 procent terug naar de vierde plaats, maar behoudt wel zijn twee zetels. De cdH'ers van dienst zijn professor Francis Delpérée en aftredend senatrice Vanessa Matz.

Het Front National, dat één zetel bezette, verdwijnt uit de Senaat. De PP van zakenadvocaat Mischaël Modrikamen behaalde 4 procent, maar geen zetel.

Voorkeurstemmen
Bart De Wever haalde een monsterscore op de Senaatslijst, die hetzelfde is in heel Vlaanderen. De Wever kreeg 764.904 voorkeurstemmen, en benadert daarmee de fameuze '800.000' (796.521) die ontslagnemend premier Yves Leterme achter zijn naam kreeg in 2007. CD&V-voorzitster Marianne Thyssen kreeg 314.850 voorkeurstemmen, Open Vld-voorzitter Alexander De Croo 288.235. Paul Magnette (PS) volgt met 264.167, terwijl Vlaams Belang-boegbeeld Filip De Winter vijfde werd met 194.107 stemmen. Sp.a'er Johan Vande Lanotte behaalde 179.867 stemmen, zijn partijgenoot Frank Vandenbroucke 167.932. CD&V'ers Rik Torfs verzamelde 140.729 stemmen, ex-premier Jean-Luc Dehaene 103.517 en ontslagnemend staatssecretaris Etienne Schouppe 68.314. Armand De Decker werd achtste met 148.673 stemmen, Louis Michel tiende met 127.878.
(Bekijk hier alle voorkeurstemmen voor de Senaat)

Bij de Kamerverkiezingen is PS-voorzitter Elio Di Rupo de onbetwiste nummer één. Hij kreeg in zijn kieskring Henegouwen maar liefst 203.758 stemmen, meer dan een kwart van alle uitgebrachte stemmen in zijn provincie. Di Rupo haalt ook meer dan dubbel zoveel voorkeurstemmen dan de nummers twee en drie Siegfried Bracke (101.940) en Yves Leterme (101.830) in respectievelijk Oost- en West-Vlaanderen.

Na Inge Vervotte (78.951) op vier volgen drie Franstaligen: PS'er Michel Daerden (72.194), FDF-voorzitter Olivier Maingain (62.988) en MR-voorzitter Didier Reynders (61.848). N-VA-lijsttrekker in Antwerpen Jan Jambon (61.100), Open Vld-kopman in Oost-Vlaanderen Mathias De Clercq (60.291) en VB-lijsttrekker in Antwerpen Gerolf Annemans (56.226) vervolledigen de pop-poll voor de Kamer. (Bekijk hier alle voorkeurstemmen voor de Kamer) (belga/sam)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
De PS van Elio Di Rupo is opnieuw de grootste partij in Wallonië. Beeld UNKNOWN
De PS van Elio Di Rupo is opnieuw de grootste partij in Wallonië.Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234