Maandag 28/11/2022

De wespenfabriek

Kunstencentrum Vooruit, Gent

Regisseur Guy Cassiers heeft al verschillende literaire eenzaten tot leven gewekt. Uit Iain Banks' roman 'The Wasp Factory' (1984) plukte hij Frank Cauldhame, alias Tom Beyerbacht, een jongen van zestien die met zijn vader op een eiland leeft. Tom heeft een eigen universum opgebouwd waarin moord niets abnormaals is. Guy Cassiers geeft Toms wrede wereld op multimediale wijze vorm. De al dan niet denkbeeldige invloed die Tom op zijn omgeving uitoefent, blijkt uit de manier waarop acteur Steven Van Watermeulen beeld en klank tijdens de opvoering stuurt. Het licht bijvoorbeeld flitst aan en uit wanneer hij praat en zwijgt. Van Watermeulen zelf levert een schitterende vertolking af. Hij speelt beheerst en soms ijzingwekkend koel.

'De wespenfabriek' door het Ro Theater. Op donderdag 12 oktober om 20 uur in Kunstencentrum Vooruit, Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent. Kaarten 380 en 480 frank (9,42 en 11,90 euro). Reserveren op tel. 09/267.28.28. Nadien op tournee: op 13 en 14/10 in de Bourla, Antwerpen; op 18 en 19/10 in de bottelarij, Brussel; op 8/11 in Stadsschouwburg Leuven.

De liefde het is

Netwerk 2, Aalst

Sinds vorig seizoen maakt Katelijne Damen deel uit van Cie. de Koe. De eerste voorstelling die ze onder de vleugels van de Koe realiseert, heet 'De liefde het is'. Jan Steen en Frans Van Der Aa zijn als evenwaardige partners bij deze productie betrokken. Met zijn drieën tekenen ze voor tekst, spel en regie. Zoals voorheen bij Damens eigen gezelschap Drie Vingers, komen de personages uit een wat marginale wereld van nachtraven en feestneuzen. Travestieten Roxy en Delilah werken al enkele jaren samen aan 'gevarieerde theatershows'. Stiekem dromen ze ervan een revue op de planken te brengen. De eertijds zeer populaire revuevedette Lady verbindt zich ertoe hun hartenwens te vervullen.

'De liefde het is' door Cie. de Koe. Première op vrijdag 13 oktober om 20.30 uur in Centrum Netwerk 2, Houtkaai, 9300 Aalst. Kaarten 200 en 350 frank (4,96 en 8,68 euro). Reserveren op tel. 053/78.89.81. Nadien op tournee (info op tel. 03/248.66.60, Cie. de Koe).

HOK!

Oude Munitiefabriek, Mechelen

Nog voor 'HOK!' in première is gegaan, geeft schrijver en regisseur Stany Crets zijn publiek de volgende boodschap mee: "Hou op met te denken dat je na afloop van een voorstelling met een bepaalde gedachte moet naar huis gaan. Denk aan de 90 minuten dat je je geamuseerd hebt. Einde discussie." Toch heeft de voorstelling een existentieel kantje. 'HOK!' is een gangsterkomedie over vier oudere kleine criminelen die in een verlaten loods op hun opdrachtgever, 'de kolonel', wachten. Naar analogie met Luigi Pirandello's 'Zes personages op zoek naar een auteur' blijkt de kolonel symbool te staan voor de schrijver. In hoeverre is de auteur zijn personages meester? In hoeverre is de mens zichzelf meester? Het zijn slechts enkele van de vragen die Crets stelt. Acteurs zijn Tuur De Weerdt, Jan Lauwers, Luc Springuel, Jaak Van Assche en Koen Van Impe. Het Mechels Miniatuur Teater speelt deze productie liefst vier maanden lang in vier verschillende steden.

'HOK!' door Mechels Miniatuur Teater. Première op zaterdag 14 oktober om 20.15 uur in de Oude Munitiefabriek, Hanswijkvaart 10, 2800 Mechelen. Tot 11 november, telkens van donderdag tot zaterdag om 20.15 uur. Kaarten 200 tot 450 frank (4,96 tot 11,16 euro). Reserveren op 015/42.25.44. Nadien in Genk, Brugge en Antwerpen.

As long as the world needs a warrior's soul

deSingel, Antwerpen

Op de jongste theaterproductie van Jan Fabre was het even wachten. 'As long as the world needs a warrior's soul' ging op de Expo 2000 in Hannover in première en komt nu pas naar België. Op het podium staan elf acteurs, dansers en muzikanten, waarvan de meesten voor het eerst met Fabre werken. Volgens deSingel kleurt Fabres artistieke parcours meer en meer politiek. Voor deze productie bijvoorbeeld baseerde hij zich op 'Io, Ulrike, grido' van Nobelprijswinnaar Dario Fo, die zich op zijn beurt inspireerde op het dagboek van Ulrike Meinhof. De Duitse RAF-activiste beschrijft hierin haar verblijf in een isoleercel. Ook de figuren in Fabres voorstelling ageren tegen een geestdodend, ontmenselijkt systeem. Ze roepen op tot verzet, tot alerte waakzaamheid. De muziek is van onder meer Leo Ferré en Billie Holiday. "Een rituele orgie", schreef de Franse krant Le Monde over deze productie.

'As long as the world needs a warrior's soul' door Jan Fabre en Troubleyn. Van woensdag 18 tot zaterdag 21, en van dinsdag 24 tot vrijdag 27 oktober om 20 uur in de Rode Zaal van deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. Kaarten 250 tot 600 frank (6,20 euro tot 14,87 euro). Reserveren op tel. 03/248.28.28. Ook van woensdag 6 tot zaterdag 9 december in het Paleis voor Schone Kunsten, Brussel.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234