Dinsdag 24/11/2020
Beeld DM

StandpuntRoel Wauters

De werknemer zou verantwoordelijk genoeg moeten zijn om af en toe op het werk zelf foert te zeggen

Roel Wauters is journalist bij De Morgen

“Hard werken is overroepen.” De Canadese bestsellerauteur Jennifer McCartney houdt in deze krant een vurig pleidooi voor luiheid. Het maakt mensen creatiever en gelukkiger, zegt ze, en ze wordt bijgetreden door professor filosofie Johan Braeckman (UGent). Hij trekt volle zalen met zijn lezingen over het thema.

Eerder deze week veroorzaakte demograaf Patrick Deboosere (VUB) beroering met zijn boek over de vergrijzing. “Het is een mythe dat we langer moeten werken”, vertelde hij in deze krant. Economen krijgen een hartverzakking bij zijn uitleg, en allicht niet geheel onterecht, maar het interview stond een dag later nog bovenaan bij de meest gelezen artikels op de website van deze krant.

Eén ding is op zijn minst duidelijk: Deboosere, Braeckman en McCartney raken een gevoelige snaar. Een deel van de bevolking ervaart de dagelijkse werkdruk als hoog, té hoog, en snakt naar meer zuurstof in de carrière. Het klinkt wollig, maar dat gevoel komt niet uit de lucht vallen. 

Lees ook:

‘Ik vind hard werken overroepen.’ Als het van de Canadese bestsellerauteur Jennifer McCartney afhangt, dan verscheurt u na het lezen van dit artikel al uw to-dolijstjes en doet u vandaag vooral niets.

Het is een mythe dat we langer moeten werken’: demograaf Patrick Deboosere

Het aantal langdurig zieken piekt al jaren. Meer dan 400.000 mensen zitten daardoor thuis, een groot aandeel daarvan vanwege burn-out of psychologische problemen. De staat geeft meer geld uit aan ziekteuitkeringen dan aan werkloosheidspremies. De maatschappelijke kost is ontegensprekelijk.

Bedrijven pikken die signalen op. Het Waalse vertaalbedrijf Jonckers laat de werknemers onbeperkt verlof nemen, schoenenketen Torfs voerde het ‘foertdagje’ in, waarbij je even kan thuisblijven als je geen zin hebt om te werken. Ook de politiek neemt initiatief. In de Kamer werd deze week bijvoorbeeld gedebatteerd over de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Het zij eerder symbolische stapjes.

Op de achtergrond woeden meer diepgaande discussies over langer gaan werken of niet, over de flexibiliteit op de arbeidsmarkt, desnoods zelfs over een kortere werkweek. Maar voorlopig geraken we er niet uit. Intussen kunnen werkgevers en werknemers wel zelf al de mentaliteit van altijd-druk-druk-druk proberen te doorbreken.

Alleen, een deel werkgevers blijven conservatief. Thuiswerken, en zelfs glijdende werkuren, worden niet altijd toegestaan, want de werknemers zouden er wel eens de kantjes kunnen aflopen. Ze zijn nochtans verantwoordelijk genoeg om hun job naar behoren te doen. Meer nog, de werknemer zou ook verantwoordelijk genoeg moeten zijn om af en toe op het werk zelf foert te zeggen wanneer het écht niet meer gaat, grenzen te bewaken en, jawel, de nodige ‘luiheid’ in te bouwen. Want, zoals professor Braeckman aanhaalt, geen mens die zich op zijn sterfbed beklaagt dat hij te weinig gewerkt heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234