Zondag 15/12/2019

De wereld van Gezelle

Eerder dit seizoen was er De bitterzoet, een productie naar een toneelstuk van Dennis Potter. Nu zijn Theatergroep Hollandia en Theater Antigone samen aan de slag voor een Gezelle-project: Een wereld van papier zal heel de wereld wezen.

Soms is het goed achterom te kijken. Naar februari 1997 bijvoorbeeld. Acteur Jos Verbist (47) was toen pas tot artistiek leider van Theater Antigone uit Kortrijk benoemd. Dat theater had net een moeilijke periode overleefd, maar moest in de laatste subsidieronde bijna 4 miljoen frank (99.000 euro) inleveren, waardoor het op 20 miljoen (496.000 euro) uitkwam. In een interview met De Morgen sprak Verbist toen zijn plannen uit: goedkoper reizen, werken met jonge theatermakers, West-Vlaanderen als regio ontdekken en, last but not least, een artistieke verbintenis aangaan met Theatergroep Hollandia uit Zaandam, het gezelschap van Johan Simons waar Verbist nog had geacteerd. Verbist zei toen: "Ik ben er zeker van dat heel wat theatermakers geïnteresseerd zijn in wat deze streek te bieden heeft. Maar dan heb je wel goede boswachters nodig, mensen die erover waken dat de artistieke grond niet verdort en dat je door de bomen het bos nog kunt zien."

Verbist heeft zich intussen zelf een uitstekende boswachter getoond. Een paar voorbeelden: die jonge theatermakers over wie hij het had, hadden één jaar later al een selectie op zak voor het Theaterfestival (Ge moet niet per se ananas gegeten hebben... van het talentvolle duo Johan Petit en Bart Van Nuffelen); wat de samenwerking met Hollandia betreft was er enkele maanden geleden De bitterzoet, een meesterlijke productie die - we durven er iets om verwedden - deze zomer nog in Brussel op het Theaterfestival 1999 te zien zal zijn. De bitterzoet werd geregisseerd door Johan Simons. Een wereld van papier..., een voorstelling die past in de herdenking van Guido Gezelle - hij overleed honderd jaar geleden -, is weer een enscenering van Verbist, met muziek van het Horta Kwartet en Sofie Decleir, Ivo Kuyl, Geert Six, Irène Vervliet en Wim Willaert. Het is een locatieproject dat eerst in Brugge, vervolgens in Haarlem en ten slotte in Kortrijk te zien is; een theatrale constructie waarbinnen het proza en de poëzie van Gezelle wordt geëvoceerd. Verbist koos daarvoor als basis de eerste vier bijbelverhalen: de schepping der aarde door God, de zondeval in het paradijs, de broedermoord van Kaïn en Abel en de zondvloed die de wereld weer schoon waste. Tegelijk worden de teksten van Gezelle ook geconfronteerd met hedendaagse poëzie, van Hugo Claus en Jotie T' Hooft onder anderen.

Première vanavond om 21 uur in Loods Agence Maritime Minne, Britse Kaai 8, Brugge. Voorstellingen op 6, 7, 8, 11, 12, 13 en 14 mei. Ter plaatse worden er vanaf 19 uur ook maaltijden geserveerd. Reserveren en info op tel. 050/44.30.60 (Brugse stadsschouwburg). Eind juni in Kortrijk op locatie (oude Vetex-textielfabriek); in het najaar in Turnhout en Gent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234