Zondag 27/09/2020

Syrië

‘De wereld moet haar verantwoordelijkheid nemen in de wederopbouw van Syrië’

Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven

De nieuwe campagne van 11.11.11 draait rond mensen die een uitzichtloze situatie kunnen veranderen. Een van die changemakers is Awad al Khalil. Zijn stad Raqqa ligt twee jaar na de bevrijding nog altijd in puin, al keren steeds meer inwoners terug. ‘We moeten hen een alternatief voor de oorlog bieden’, zegt Al Khalil.

Het Dresden van deze tijd. Meer dan 4.450 luchtaanvallen hebben een van de levendigste steden van Syrië in puin gelegd. Aanvankelijk was Raqqa een van de broeihaarden van het protest tegen Syrisch president Assad, maar in maart 2013 viel het in handen van rebellen. IS zou aan de macht blijven tot de SDF, voornamelijk Koerdische strijdkrachten, met de steun van de internationale coalitie in 2017 IS verdreven. 

De Morgen-fotograaf Tim Dirven ging eerder dit jaar naar Raqqa. Zijn foto’s tonen een spookstad. 

“De inwoners zijn al massaal teruggekeerd, maar veel gebouwen liggen nog in puin”, zegt Awad al Khalil, via Skype vanuit Raqqa. “80 procent van deze stad was vernield. Mensen proberen hun huis opnieuw op te bouwen, maar de kostprijs is hoog en de financiële middelen zijn beperkt.”

Al Khalil was vroeger een wiskundeleerkracht tot IS het overnam in Raqqa. “Ze sloten de scholen en verboden mij om les te geven. Ik ben dan gevlucht. Ik was zoals zo velen gedwongen om de stad te verlaten door de oorlog. Als ik twee jaar later terugkeerde, schrok ik van de vernieling en de armoede in de stad.”  

De situatie in Raqqa verbeterde snel na de bevrijding van IS, maar de recente Turkse invasie in het noorden en de terugtrekking van de Amerikanen zorgen volgens al Khalil opnieuw voor instabiliteit. Veel ngo’s hebben hun werk in Raqqa opgeschort. Al Khalil niet. Hij leidt de kleine lokale ngo Totol. Al Khalil moet nu opnieuw doen waarvoor hij  in 2017 Totol heeft opgericht: voedselpakketten uitdelen. 

Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven

Twee jaar na de start zijn voedselpakketten nochtans niet langer de prioriteit van Totol, maar wel het geven van opleidingen zodat mensen zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. En Al Khalil heeft intussen zeven medewerkers en zestien vrijwilligers die hem daarbij helpen. Zo deed Totol twee projecten met 11.11.11. Het ging om cursussen Engels, IT, persoonlijkheidsvaardigheden en leiderschap. Voor beide projecten schreven zich telkens 500 cursisten in.

“Dit jaar hebben we drie landbouwprojecten gedaan, eentje over kleinvee, een over broeikassen en over medicinale kruiden. Tientallen landbouwers kunnen nu verder zonder onze ondersteuning. Op dit moment hebben we een nieuw project over moderne irrigatietechnieken. We zijn ervan overtuigd dat jobcreatie zal leiden tot de heropstanding van het land, veel meer dan rechtstreekse hulp zoals voedselmanden.”

Een belangrijk deel van de vernielingen in Raqqa zijn het gevolg van bombardementen door de internationale coalitie. Regelmatig is er dan ook kritiek dat het Westen onvoldoende aan wederopbouw doet. Voor al Khalil heeft niet enkel het Westen, maar de hele wereld een verantwoordelijkheid. 

“Vanuit humanitair standpunt moet iedereen zich verplicht voelen. Bovendien kunnen we met ons werk de migratie stoppen. Die migratie legt druk op de steden in de vuurlinie, maar ook op de landen in het Westen. Als we mensen voldoende in ruil bieden, zullen ze niet migreren.”

Al Khalil is ervan overtuigd dat zijn Totol ook een wapen is tegen een eventuele heropleving van IS. Volgens hem krijgt de extremistische ideologie gemakkelijker ingang als mensen onopgeleid zijn. “Als we er daarentegen in slagen om mensen bewust te maken en kennis te geven, dan kan zo’n terroristische organisatie niet terugkeren. En als we mensen helpen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien, dan beschermen we hen ook tegen de verleidingen om zich bij IS aan te sluiten. Sommige mensen waren uit pure armoede verplicht om zich te voegen bij militaire strijdkrachten, zoals IS, niet omdat ze de ideologie deelden, maar omdat ze een job nodig hadden. We moeten hen een alternatief bieden voor de oorlogsindustrie.”

Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven
Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven
Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven
Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven
Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven
Raqqa, SyriëBeeld Tim Dirven
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234