Woensdag 03/03/2021

De wereld in 2050: een kabelbaan naar Engeland?

Robots: de verplegers van de toekomst? Beeld AP
Robots: de verplegers van de toekomst?Beeld AP

Een groep Nederlandse wetenschappers weet wat ons te wachten staat in 2050. Ze verkennen de toekomst in hun Horizonscan. Of hoe aspirine smeren op brood en een kabelbaan naar Engeland hedendaagse zorgen reduceren tot een fluitje van een cent. De meest markante ideeën in vijf domeinen.

Politiek

De Verenigde Naties en de OESO schatten dat de wereld in 2050 bevolkt wordt door 9 miljard mensen. Dat is fijn voor de arbeidsmarkt, en werkweken van maximaal 24 uur zorgen voor maximale tewerkstelling.

Maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee voor de politieke organisatie. Zo wordt de stadstaat opnieuw springlevend, aangezien afscheidingen van naties en unies niet onoverkomelijk zijn. De overheid reageert traag op de nieuwste interacties tussen computers en op kwalijke bijwerkingen als cyberterrorisme.

De nieuwe connecties maken het mogelijk dat burgers van alle niveaus en leeftijden deelnemen aan beleidsdiscussies. Zelforganisatie en initiatieven buiten de traditionele politiek worden almaar belangrijker. Zeker in een wereld waarin de spanningen door het klimaatprobleem en de schaarse grondstoffen op scherp staan. Al is ook hier alternatieve energie belangrijk: als de onafhankelijkheid van olie en gas daalt, dan wordt de kans op conflicten drastisch kleiner, zo redeneren de experten.

Cyberterrorisme bestrijden, is een van dé uitdagingen van de toekomst. Beeld THINKSTOCK
Cyberterrorisme bestrijden, is een van dé uitdagingen van de toekomst.Beeld THINKSTOCK

Mobiliteit

Een kabelbaan van het Europese vasteland naar Engeland die ervoor zorgt dat de overtocht een fluitje van een cent wordt? "De verhalen uit het onderzoek waarin zulke ideeën voorkomen, dienen maar als inspiratie. Ze kunnen mensen aan het denken zetten over de toekomst", antwoordt Pierre Morim, een van de initiatiefnemers, op de vraag of dit toch niet vooral nattevingerwerk is.

Dichter bij huis is er de vraag hoe je verhindert dat de bewegingsvrijheid van de uitdijende bevolking beperkt wordt. Misschien dat drones wel kunnen verworden tot autonoom vliegende auto's die op ieders oprit staan? In de VS werken ze er alvast aan, en de vraag is of we dan nog altijd zo dicht mogelijk bij ons werk willen wonen. Misschien zijn we dan wel bereid langere afstanden te overbruggen, als dat meer woongenot oplevert?

Tot wonen en werken op andere planeten zal het niet komen. Maar commerciële ruimtevluchten moet verhuizen naar andere planeten wel mogelijk maken.

Energie

We leven klimaatvriendelijker dankzij nieuwe technologieën. Een daarvan is een kunstmatige energie-omzetter, die het opslaan van energie vergemakkelijkt.

Wonen doen we minder milieubelastend, in bijvoorbeeld een arcologie - een ruime woonomgeving voor 50.000 mensen met woningen, bedrijven en landbouwfaciliteiten. Ook kunnen we thuis energie opwekken, goedkoop tot zelfs gratis.

Geopolitiek gekibbel om grondstoffen verdwijnt, de groei floreert. In combinatie met een 'deel'-economie, waarin we spullen uitwisselen, daalt de vraag naar grondstoffen. En als we echt gaan dromen, zoals bedrijfsleider Max Remerie doet in de studie - wel gebaseerd op onderzoeksbevindingen -, dan is de lucht in 2050 continu schoon omdat we louter zuivere lucht uitstoten.

En oh ja: de klimaatverandering verschuift de Europese Rivièra naar de Lage Landen.

In de toekomst kunnen we thuis goedkoop tot zelfs gratis zelf energie opwekken. Beeld PHOTO_NEWS
In de toekomst kunnen we thuis goedkoop tot zelfs gratis zelf energie opwekken.Beeld PHOTO_NEWS

Communicatie

ICT ontwikkelt zich razendsnel. Internet wordt 2.000 keer sneller. Een DigiDrug leidt ertoe dat mentale ontspanning mogelijk wordt zonder nare neveneffecten, droomt bedrijfsleider Max Remerie.

Zin in een halfuurtje Caraïben? Via de touchscreen van je smartphone is het met de DigiDrug-app mogelijk. Eén druk volstaat om weg te dromen. Het voordeel? Mensen zijn weer ontspannen, hebben tijd om met elkaar te communiceren en raken niet vervreemd van elkaar. Want in tijden van e-mails en apps is gestoord worden dagelijkse kost.

Een ander toekomstvisioen: onderhuidse touchscreens. Maar wat misschien het meest ingrijpend is voor menselijke relaties, is de analyse van allerlei mogelijke data. Het gedrag voorspellen wordt plots mogelijk. En dat gedrag verandert ingrijpend . Want wie in 2050 leeft, accepteert dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn welzijn.

Gezondheid

Het geboortecijfer daalt, de levensverwachting stijgt pijlsnel. We leven lang, hier in het Westen, en vergrijzen dus ook. Stamceltransplantaties maken ons immuun voor ziektes.

Dementie en alzheimer zijn volksvijand nummer één. "Schepen brengen de geestelijk achteruitgaande bejaarden naar Madeira, waar luxehotels dienen als vluchtelingenkampen", stelt Remerie de nieuwe migratiestromen voor.

Al krijgt de gezondheidszorg wel meer hulp van technologie. Robots zijn de nieuwe verplegers. Met chips kunnen dokters op afstand de gezondheid monitoren, en ouderen blijven langer zelfstandig thuis wonen. Het scheelt in werk voor de ziekenhuizen. Maar of we allemaal gezond zullen zijn, daar twijfelen de onderzoekers aan. "De anti-obesitaspil is een groot succes maar ze is ook zeer duur, waardoor het verschil tussen arm en rijk zeer zichtbaar wordt." Aspirine is dan weer zoals beleg: je smeert het gewoon op je brood.

Stamceltransplantaties maken ons immuun voor ziektes. Beeld THINKSTOCK
Stamceltransplantaties maken ons immuun voor ziektes.Beeld THINKSTOCK
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234