Maandag 18/01/2021

Opinie

De wereld draait niet om Trump

Beeld EPA

Wendel Trio is director van het Climate Action Network Europe.

De show is eindelijk voorbij, laat ons nu maar terug aan het werk gaan. Er moet immers nog een en ander gebeuren als we effectief het klimaat willen redden. Of Trump daaraan meewerkt is eigenlijk absoluut niet zo belangrijk. Na maanden dralen is effectief gebleken dat hij geen enkele andere leider gevonden heeft die hem wil bijstaan in het antiklimaatkamp. Zelfs Poetin niet. Trump is meer dan ooit alleen, gemarginaliseerd. En vooral, zijn optreden heeft er eigenlijk voor gezorgd dat alle andere wereldleiders plots sterke pleitbezorgers geworden zijn van een streng klimaatbeleid. Noch Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, noch raadsvoorzitter Donald Tusk hebben ooit zoveel over het klimaat gesproken als de laatste dagen.

Wendel Trio.Beeld rv

Meer dan ooit gaat het niet zozeer om sterke verklaringen, maar wat er op het terrein gebeurt. Ook daar zal de impact van Trump beperkt zijn. De enorme vooruitgang die er de laatste jaren in de VS geboekt is, heeft eigenlijk weinig te maken gehad met het beleid van de federale regering. Uiteindelijk is Obama's 'Clean Power Plan' nooit in actie getreden. En toch blijven de steenkoolcentrales en masse sluiten in de VS. Al meer dan 250 (van de 700) sinds 2010. En alleen dit jaar al, ondanks de verkiezingsbeloftes van Trump, werden acht bijkomende steenkoolcentrales op de sluitingslijst gezet. Steenkool is immers niet meer de goedkoopste energiebron in vele Amerikaanse regio's. Zonne- en windenergie boomt en prijst de steenkool uit de markt. Daar gaat Trump niets aan veranderen. 

Nu al zijn er in de VS drie maal zoveel jobs in de sector van de hernieuwbare energie dan in die van de traditionele fossiele brandstoffen. De acties van Trump zullen die vooruitgang afremmen, spijtig genoeg, maar niet stopzetten, en zeker niet terugdraaien. Al wie daarvan droomt zal bedrogen uitkomen. 

Onomkeerbaar

De mogelijke opening van drie nieuwe steenkoolmijnen waar Trump prat op gaat brengt misschien enkele honderden nieuwe jobs in een sector waar de laatste vijf jaar ongeveer 40.000 jobs verloren gingen. Retoriek brengt deze mensen geen nieuwe jobs. Wel investeringen in hernieuwbare energie in de regio's die het meest getroffen worden door de sluiting van steenkoolmijnen.

Spijtig genoeg voor de Amerikaanse bevolking zal Trump de vernieuwing en innovatie van de Amerikaanse industrie afremmen. Amerikaanse bedrijven zullen het moeilijker krijgen om volop mee te spelen in de economische transitie, die onomkeerbaar is. Tegelijkertijd is dat goed nieuws voor de Europese en Aziatische bedrijven. Dat is ook de reden waarom onze leiders volop achter het akkoord van Parijs blijven staan.

Waar wachten we op?

Maar meer is nodig. Al de mooie woorden ten voordele van het klimaatakkoord moeten nu ook omgezet worden in meer actie. Los van wat in de VS gebeurt, doet Europa duidelijk nog niet voldoende om de langetermijndoelstellingen van Parijs waar te maken. Volgens het milieuprogramma van de Verenigde Naties moet Europa minstens 15 procent extra uitstoot van broeikasgassen reduceren tegen 2030, bovenop de 40 procent die nu al gepland is. Het goede nieuws is dat dat perfect haalbaar is gezien de reducties die we de laatste jaren gerealiseerd hebben (een gemiddelde van om en bij de 2 procent per jaar). Een dergelijke reductie zou bovendien niet alleen een concrete bijdrage leveren aan de bescherming van ons klimaat, maar ook extra jobs opleveren, de invoer van olie en gas uit diverse schurkenstaten verminderen, de luchtvervuiling en de ermee gepaard gaande kindersterfte beperken, en de prijs van de elektriciteitsproductie verlagen. Allemaal voordelen. 

Waar wachten onze leiders op om woorden in daden om te zetten? Te beginnen met de Vlaamse regering die haar steun aan blijvende energieverspilling weleens mag stopzetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234