Dinsdag 27/10/2020

De weg naar de goedkoopste autoverzekering

De autoverzekering is een van de weinige verplichte verzekeringen in ons land.Beeld Shutterstock

Wie een auto wil kopen, heeft tientallen keuzemogelijkheden. Voor wie de auto wil laten verzekeren, is dat niet anders. Maar in beide gevallen is het credo gelijkaardig: vergelijken loont.


Hoe wordt uw premie berekend?

De autoverzekering is een van de weinige verplichte verzekeringen in ons land, althans voor wat de dekking van de burgerlijke aansprakelijkheid betreft. Dat is de garantie dat een verzekeraar de kosten op zich neemt voor schade die een autobestuurder aan een derde berokkent indien hij een ongeval in fout heeft. Het gaat niet alleen om de materiële, maar ook om lichamelijke en morele schade. Een omniumverzekering, die de eigen schade dekt, is daarentegen niet verplicht.

Gezien de BA-verzekering verplicht is, heeft de wetgever ook strikt vastgelegd wat in de polis gedekt moet zijn. Dit betekent dat de basisgaranties voor iedereen gelijk zijn. Er kan dus mooi worden vergeleken voor wie alleen uit is op de basisdekking.

Toch is het niet eenvoudig om zomaar de goedkoopste verzekeringsmaatschappij aan te duiden. Elke verzekeraar mag eigen criteria gebruiken om zijn premies te berekenen. De meeste verzekeringsinstellingen houden traditioneel dan ook rekening met het vermogen van de auto, met de leeftijd van de gebruikelijke bestuurder (jongeren hebben meer ongevallen), met zijn woonplaats (stedelingen hebben meer schade dan bewoners van het platteland) en met zijn schadeverleden (voorzichtige chauffeurs tegenover brokkenmakers). Een onderscheid op basis van geslacht mag daarentegen niet.

Afhankelijk van al deze criteria kom je dus tot andere resultaten. Wie de goedkoopste eruit wil vissen, kan dan ook niet anders dan offertes op te vragen en te vergelijken. Een snelle manier om die offertes voor uw autoverzekering te bekomen, is via de website van Spaargids.be.

Kortingen zijn mogelijk

Kortingen zijn mogelijkMaar daarmee stopt het niet. Sommige verzekeraars geven ook kortingen op hun basispremie. Zo geeft Baloise 10% prijsvermindering voor wie een auto met veiligheidsopties heeft. Het gaat onder meer om parkeerhulpsystemen en om systemen die de aandacht van de bestuurder bij het verkeer houden zoals camera's die de vermoeidheid van de bestuurder in de gaten houden.

Touring Verzekeringen geeft dan weer een korting van 25% voor pendelaars. Wie geregeld met het openbaar vervoer naar het werk gaat of daarvoor zijn fiets gebruikt, zal wellicht minder rijden - vooral in de spitstijden - en dus ook minder risico op ongevallen lopen. Verder geeft deze maatschappij ook een prijsvermindering van 15% aan motorrijders omdat zij alerter zouden zijn in het verkeer.

Meerdere maatschappijen geven ook kortingen aan wie zijn wagen maar beperkt gebruikt. Doorgaans ligt de limiet daarvoor op 10.000 of 15.000 euro. Ook hier is de redenering: wie minder rijdt, loopt minder risico op het veroorzaken van een schadegeval. Bij Corona Direct bijvoorbeeld loopt het prijsvoordeel op tot 50%.

Andere zaken die kunnen meespelen: verzekeraars die hun goede klanten een joker geven. Mochten ze na jaren van schadeloos rijden dan toch een ongeval hebben, dan verhoogt hun premie niet. Bij AG Insurance kunnen bestuurders die erin geslaagd zijn om hun bonus-malus naar -2 te brengen levenslang van deze schaal blijven genieten, zelfs als ze nadien een ongeval veroorzaken.

Specifieke formules voor jongeren

Een specifieke doelgroep is die van de jongeren. Zij hebben het vaak moeilijk om een betaalbare autoverzekering te vinden omdat autobestuurders in hun leeftijdscategorie door een gebrek aan rijervaring significant meer schadegevallen veroorzaken.

Een reeks maatschappijen valt hierbij nog terug op het instapcontract 29/29, wat inhoudt dat jongeren tot 29 jaar hoogstens 29% meer zouden moeten betalen dan verzekeringsnemers van 29 jaar. Vaak zijn hieraan wel voorwaarden gekoppeld zoals een beperking van het vermogen van de auto.

Bij AXA kunnen jongeren tot 24 jaar een korting tot 50% krijgen als ze bereid zijn hun rijstijl aan te passen. Ze moeten dan een app te installeren in hun auto, die hun stuurgedrag meet en hen tips geeft om voorzichtiger te rijden.

KBC stelt zijn jonge klanten voor te starten als medebestuurder van de auto van hun ouders. Blijven ze zonder ongeval, dan telt deze periode mee voor de inschaling in een lagere bonus-malusgraad en dus een lagere premie op het moment dat ze een eigen verzekering afsluiten.

Ethias ontwikkelde dan weer een formule, waarbij jongeren hun trap op de bonus-malusladder jaarlijks met 2 eenheden zien dalen als ze schadeloos blijven. Dat is dubbel zo snel als normaal.

Tariferingsbureau zorgt voor reddingsboei

Voor mensen die moeilijk aan een autoverzekering raken - zowel jongeren als mensen van de middenleeftijd, als ouderen - of voor wie minstens vijf keer de premie zou moeten betalen van iemand met het meest gunstige schadeverleden is er ten slotte nog het Tariferingsbureau. Dat is een samenwerkingsorgaan van alle verzekeraars samen, waarin ze bijvoorbeeld brokkenmakers nog aan een 'betaalbare polis' willen helpen. Op die manier wil men vermijden dat ze zonder verzekering zouden rondrijden.

Lees op Spaargids.be ook

- Deelnemers aan observatie rijgedrag krijgen 20 procent korting bij Corona Direct
- Belfius biedt korting op bijstandspolis
- ANWB geeft tot 30 procent korting op autopolis aan rustige chauffeurs

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234