Maandag 23/09/2019

Mensbrugghe

De week zoals ze had moeten zijn, volgens Tim F. Van der Mensbrugghe

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Maandag 6 oktober: Hongerige student ruilt iPhone 6 voor kom soep

"Ik heb mijn nieuwe iPhone 6 al na één week omgeruild", getuigt Nicolas Mudde (20), student communicatiewetenschappen aan de UGent. "Niet omdat hij te groot was, maar omdat ik honger had." Nicolas heeft zijn iPhone 6 verruild voor een kom kippensoep.

Almaar meer studenten krijgen de eindjes niet meer aan elkaar geknoopt door het hardvochtige beleid van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Maaltijden worden duurder, de huurprijs voor koten slaat op en binnenkort schiet ook het inschrijvingsgeld omhoog. "Ze zeggen altijd dat onze generatie verwend is, maar de studenten van nu hebben het moeilijker dan ooit", weet Nicolas. "Een studiebeurs krijg ik niet, want mijn ouders verdienen te veel. Maar wat heeft het loon van mijn papa te maken met mijn inkomsten? Het verband ontgaat me."

Studentenpsychologen vrezen dat ze steeds meer getroebleerde jongeren over de vloer zullen krijgen. "Moeten kiezen tussen een iPhone en eten is ronduit frustrerend en lastig", legt psycholoog Samuel Faes uit. "Studenten die hun smartphone hebben verruild voor een bokaal watersoep en een homp droog brood, houden daar dikwijls psychische problemen aan over. Daarom raden wij jongeren aan een goedkope belbak uit de Android-stal te kopen, zodat ze meer geld over hebben voor eten en muziekfestivals."

Volgende week hoopt Nicolas een nieuwe gsm te krijgen van zijn mama. "Waarschijnlijk een waardeloze Lumia. Maar goed, ik wil niet klagen. Misschien kan ik hem verruilen voor een espresso in een hippe koffiebar."

Dinsdag 7 oktober: Werkgevers klagen over incontinentie bij ouder personeel

Werkgeversorganisaties vrezen dat de hogere pensioenleeftijd hen duur te staan zal komen. "Dat mensen langer moeten werken, is in theorie positief. In de praktijk brengt het vervelende ongemakken met zich mee, zoals incontinentie op de werkvloer", voorspelt Jo Libeer van Voka.

Incontinentie is een aandoening waarbij patiënten hun urine of ontlasting niet kunnen ophouden. De ziekte komt vooral voor bij ouderen. "Bedrijven zullen meer moeten investeren in aangepaste infrastructuur en bejaardenluiers, wat een onrechtstreekse verhoging van de loonlast betekent", klaagt Pieter Timmermans van het VBO.

"Er dreigt in de toekomst meer werkverzuim door ouderdomsziekten", stipt Libeer aan. "Oudere werknemers blijven al sneller een weekje thuis met dementie of reuma. Dat haalt de productiviteit naar beneden."

Werkgeversorganisaties pleiten ervoor dat het gemakkelijker wordt om bejaarde werknemers te ontslaan, zodat ze tot hun 67ste gemeenschapsdienst moeten verrichten. "Je kunt werkloze zestigers bijvoorbeeld verplicht laten meedraaien in rusthuizen. Zo geraken ze al gewend aan de sfeer en het ritme. Dan is de overgang minder abrupt wanneer ze er zelf worden opgesloten door hun kinderen."

"In onze tijd was het allemaal beter", reageert de Seniorenbond, die zich onder druk van de demografie omvormt tot werknemersvereniging. "Een steeds groter aandeel van onze leden is wel bejaard, maar niet gepensioneerd."

Woensdag 8 oktober: Gratis doekjes voor het bloeden tegen ebola

Naar het schijnt heeft België geen plan om de verspreiding van ebola aan te pakken. Gelukkig wordt Maggie De Block (Open Vld) minister van Volksgezondheid. Zij weet van aanpakken. "We zullen gratis doekjes voor het bloeden verspreiden onder de bevolking", kondigt De Block aan.

Virologen stellen echter dat een doekje voor het bloeden weinig soelaas biedt tegen het gevreesde virus. "Dat klopt, met een doekje voor het bloeden zul je niet genezen", erkent De Block. "Maar het maakt de symptomen wel draaglijker."

In de vorige regering probeerde De Block in haar hoedanigheid van staatssecretaris van Asiel de verspreiding van ebola onrechtstreeks te stoppen door de verspreiding van Afrikanen aan banden te leggen.

Donderdag 9 oktober: Hoge bonussen ontsnappen aan indexsprong

Er komt géén indexsprong voor de bonussen die managers opstrijken wanneer zij bepaalde obscure doelstellingen hebben behaald. Meer zelfs, de nieuwe regering zal de hoogste bonussen automatisch indexeren, zodat de koopkracht van de grootverdieners gewaarborgd blijft.

"Het zijn uiteindelijk de ondernemers die welvaart creëren", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Wanneer zij minder verdienen, verdient de hele samenleving minder. Het variabele loon van topmanagers uithollen, tast de solidariteit met de allerarmsten aan."

Aandeelhoudersverenigingen betreuren de automatische indexering van managersbonussen. "Dat is een onrechtstreekse vermogenswinstbelasting. Als bedrijfswinsten opgaan aan hogere managerslonen, blijft er minder dividend over voor de aandeelhouders", waarschuwt Rudolf Quaeckebeen van beleggersclub De Beursbengels. "De enige uitweg die wij zien, is het bonussensysteem nog ondoorzichtiger maken."

Vrijdag 10 oktober: Tobback: 'Socialisten ondervertegenwoordigd in regering'

Bruno Tobback, voorzitter van sp.a, vindt het onaanvaardbaar dat de nieuwe federale regering geen enkel socialistisch lid telt. "Dat is niet meer van deze tijd", foetert Tobback. "De regeringsfoto wordt er één van de negentiende eeuw."

Het werd al langer gevreesd en nu de namen van de regeringsleden bekend zijn, blijkt het werkelijkheid: de federale ministers zijn voornamelijk niet-socialisten. Geen enkele partij vaardigt een minister met een links profiel af. "Daarmee doet Michel I het veel minder goed dan de regering-Di Rupo. Die kwam in de buurt van een evenwichtige verdeling tussen socialisten en niet-socialisten. Nu is de verhouding helemaal uit balans", sneert Tobback.

Groen verwijt de centrum-rechtse regering dat er te weinig linkse beleidsmaatregelen in het regeerakkoord staan. "En als er tenminste wat meer vrouwen in de regering hadden gezeten, konden we nog hopen dat zij het centrum-rechtse beleid zo halfslachtig zouden uitvoeren dat het vanzelf weer links werd", reageert niet-voorzitter Kristof Calvo.

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234