Woensdag 25/11/2020

De wapendeal van de schande

Tot voor kort hadden negen van de tien agenten van de federale politie een wapen van Belgische makelij. Dat de wapenfabriek FN Herstal plots niet meer de eigen ordehandhavers kon bevoorraden, joeg vorig jaar een schokgolf door Wallonië.

Ten zuiden van de taalgrens voelde men zich vorig jaar keihard in het kruis getrapt. "Het is alsof de Italiaanse politie ervoor kiest om in een Renault te rijden in plaats van in een Fiat", foeterde Gabriel Smal van de CSC metaalvakbond. Door de deal die de federale politie sloot met Smith & Wesson en die nu onderzocht wordt wegens mogelijke corruptie, moesten de vertegenwoordigers van FN voortaan de baan op met het verhaal dat hun wapens niet eens door de politie in eigen land worden gebruikt. Een economische ramp was het niet voor de fabriek in Herstal. België staat voor 2 procent van de omzet van de wapenfabriek. Symbolisch woog het bijzonder zwaar door. Het duurde dan ook niet lang voor schuldigen werden aangewezen.

Sommige Waalse politici zagen een communautaire reden. Volgens hen zou de politie onder Vlaamse druk steevast kiezen voor buitenlandse leveranciers. Ze werden gesteund door de vakbonden. "We weten dat bestellingen van leger en politie grotendeels in handen zijn van de Nederlandstaligen. Zit er geen bedoeling achter om een Waals bedrijf te schaden?", vroeg ABVV-hoofdafgevaardigde bij FN Guy François. "De politiek steekt al stokken in de wielen als we wapens willen exporteren. Als we nu ook onze eigen politiediensten niet meer bevoorraden, aan wie gaan we dan nog wel wapens verkopen?" Het bedrijf, waar 1.300 mensen werken, onthield zich van commentaar.

Begin vorig jaar al raakte bekend dat de Belgische politie richting VS keek voor de aankoop van nieuwe wapens. In maart 2011 werd bevestigd dat er een bestelling zou worden geplaatst voor drieduizend pistolen. Toen al zorgde dat voor veel ongerustheid in de fabriek, maar eind vorig jaar bleek het uiteindelijk mogelijk om veel meer wapens te zullen gaan. Twintigduizend misschien zelfs. De federale politie liet verstaan dat ook de lokale politie voortaan Smith & Wesson-pistolen kon bestellen. Het ging om een verbintenis op lange termijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld), bevoegd tijdens de beslissing eind 2010, kreeg in mei vorig jaar vragen over de deal van Richard Miller, senator voor de MR en Waals Parlementslid. Toen dus al bekend was dat er drieduizend pistolen zouden worden besteld in de VS. Miller kreeg van Turtelboom te horen dat FN "geen enkele reactie" had gegeven op een document dat alle voor- en nadelen oplijstte van de verschillende bedrijven die ingegaan waren op de openbare aanbesteding van de federale politie. In het document werden alle kwaliteiten en gebreken opgesomd van de wapens die de bedrijven voorstelden. Betrouwbaarheid was een van de criteria waarnaar werd gekeken. FN had zichzelf in de voet geschoten, was toen de conclusie.

De federale politie liet echter verstaan dat veel te maken had met technologische vooruitgang. "De Smith & Wesson maakt gebruik van een double action-systeem, terwijl de Browning een single action-pistool is", zei een woordvoerster van de federale politie. Dat systeem zou ervoor zorgen dat er minder ongelukken kunnen gebeuren, aangezien er meer druk op de trekker nodig is om te vuren. Met de prijs had het alleszins niets te maken, liet de politiewoordvoerster ook nog weten. Het verschil was verwaarloosbaar.

Werd in 2010 en 2011 door de politie aangekocht bij het Amerikaanse Smith & Wesson. De MP9 heette veiliger te zijn dan het concur- rende wapen van FN.

van FN Herstal was eind 2010 aan vervanging toe. De Waalse fabrikant verloor het nieuwe contract toen aan zijn Amerikaanse concurrent S&W.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234