Donderdag 09/12/2021

De wachtlijsten in de gehandicaptenzorg

Ik kan het niet laten om te reageren op de 'aanval op' minister Vervotte inzake de lange wachtlijsten: 'De wachtlijsten voor de meest dringende gevallen (!) stegen van 6.860 in 2004 tot 8.195 halverwege 2006' (DM 8/3).

Zelf komt ze naar buiten met het 'positieve' bericht dat de wachtlijsten minder snel aangroeien dan voordien, en uiteraard is dat de schuld van haar voorgangers. Wordt het eens geen tijd dat de minister haar verantwoordelijkheden gaat nemen in plaats van zich te verschuilen achter nog een onderzoek meer? Er is nog nooit zoveel geïnvesteerd als nu, zegt ze. Maar tegelijkertijd krijgen mensen kant-en-klare zorgpakketten die soms méér hulp inhouden dan wat ze vragen. En meer zorg-op-maat, bijvoorbeeld door het PAB (Persoonlijk Assistentiebudget, waarmee een persoon met een handicap een persoonlijke assistent kan inhuren, red.), stimuleert ze ook niet bepaald. Waarom anders altijd meer reglementering voor een systeem dat al goed liep? Om mensen af te schrikken en ze toch richting residentiële zorg te leiden.

Het gaat niet alleen om geld, mevrouw de minister, het gaat om zorggradatie. Zodat niemand te veel krijgt, opdat er niemand te weinig zou krijgen.

Marleen Schoenmaeckers, Gent

De levensverwachting van een oma

Wivina Demeester stelt in een opiniebijdrage (DM 9/3) dat iemand als haar oma op haar 63ste gemiddeld nog twee jaar te leven had. Dat is een veel voorkomende fout. De levensverwachting is een gemiddelde dat berekend wordt vanaf de geboorte, niet vanaf leeftijd X. Dat de levensverwachting honderd jaar geleden slechts 65 jaar was, kwam voornamelijk door de hoge kindersterfte, die dat gemiddelde naar beneden trok. Wie 63 is, kan echter niet meer sterven op jongere leeftijd. Voor elke leeftijd zou je daarom een nieuwe levensverwachting moeten berekenen. Mensen van 63 hadden ook in de tijd van mevrouw Demeesters oma nog een behoorlijke levensverwachting.

Jan Bosmans, Antwerpen

Verkeer van rechts?

Nu de nieuwe voorrangswet er is, komen de moeilijkheden er ook weer. Niemand weet nu nog wat wel en wat niet mag. En toch is het simpel: alles wat van rechts komt heeft voorrang, tenzij anders aangegeven door verkeersborden. Dit geldt voor voertuigen, voetgangers, fietsers en bromfietsers. Want de zwakke weggebruikers gaan nogal dikwijls in de fout, waarschijnlijk door onwetendheid. Ze denken dat ze met de fiets over het zebrapad of de fietsoversteekplaats mogen rijden en voorrang hebben.

Jan Hermans, Kinrooi

Fortis boekt recordwinst

Mijnheer Votron is erin geslaagd om de geldmachine Fortis goed op gang te trekken. Bij de resultaten staat overduidelijk: 29 procent meer voor het bankbedrijf (DM 9/3). De spons is bijna uitgewrongen, er is te weinig personeel in de kantoren en niemand wil onder die commerciële (over)druk komen werken. Rendabele diensten als de geroemde 'personal banking competence centers' raken niet bevolkt. En toch slagen die werknemers erin om zo'n resultaat neer te zetten.

En wat krijgen ze? Nog niet eens een peanut(je). Via de maaltijdcheques stopt de bank hen op jaarbasis welwillend 100 euro meer toe. Is dat nu om te schreien of om te huilen? En wat doen de werknemersvertegenwoordigers? Oh, ze zijn druk doende een cao te bemiddelen om hun werking te verzilveren: er is nog enkel plaats voor enkele voltijdsen. Verdeel en heers lijkt wel de leuze te zijn.

Het is toch een fantastische situatie. Want wie wint er? De bekende driehoek: de baas, de aandeelhouder en de vakbond. En de klant, hoor ik u vragen? En de gewone werknemer? Dat zijn de bekende verliezers. De klant werd weggejaagd en wordt nu krampachtig telefonisch 'bewerkt' en de werknemer zit op zijn tandvlees.

Misschien kunnen de werknemersvertegenwoordigers de moed opbrengen om eens niet voor zichzelf op te komen, maar voor de werknemers? En misschien kunnen ze eens dreigen met een algemene staking.

Naam en adres bij de redactie bekend

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234