Donderdag 26/11/2020

De Waalse shortlist

Vlaanderen kiest voor Rubens als grootste kunstenaar, Walloni� voor Magritte

n Koning Boudewijn (vorige en vijfde koning der Belgen)

n Jacques Brel (Brusselse chansonnier)

n Pater Damiaan (lepra- bestrijder of 'vader van de melaatsen')

n Soeur Emmanuelle (voorvechtster in de strijd tegen armoede)

n Hergé (geestelijke vader van stripheld Kuifje)

n René Magritte (surrealistisch schilder)

n Benoît Poelvoorde (acteur)

n Georges Simenon (misdaadauteur van de 'Maigret'-reeks)

n José Van Dam (operazanger)

n Eddy Merckx (Beste wielrenner uit de geschiedenis

n Pater Damiaan Leprabestrijder of 'vader van de melaatsen'

n Ambiorix Koning der Eburonen, vermoede-lijke stichter van Tongeren

n Andreas Vesalius Grondlegger van de moderne anatomie

n Peter Paul Rubens Grootmeester van de Vlaamse barokschilderkunst

n Paul Janssen Van Janssen Pharmaceutica. Uitvinder van medicijnen

n Eddy Merckx Beste wielrenner uit de geschiedenis

n Gerardus Mercator Vader van de moderne cartografie

n Hendrik Conscience Auteur van De leeuw van Vlaanderen

n Priester Daens Voorvechter van sociale hervormingen

n Jacques Brel Brusselse chansonnier

Opmerkelijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonie bij nominaties

Grootste Belg is al zeker een man

'Er zijn criteria om Grootste Belg te worden', zei presentator Koen Fillet toen Eva Pauwels van de genomineerdenlijst gezwierd werd na de humoristische oproep van StuBru- presentator Wim Oosterlinck om op de babe te stemmen. 'Tetten horen daar niet bij.' Fillet heeft meer dan gelijk gekregen: op de shortlist van de tien kandidaat-Grootste Belgen staat geen enkele vrouw. 'Tja, we vinden het zelf ook jammer', zegt producer Luc Gommers. 'Over honderd jaar zal de lijst er wellicht helemaal anders uitzien.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Marjan Justaert

Sinds gisterenavond is de ultieme toptien van kandidaat-Grootste Belgen bekend. Van Ambiorix over Eddy Merckx tot Gerardus Mercator: de tien uitverkorenen die de eindspurt om Grootste Belg te worden vandaag aanvatten, zijn stuk voor stuk heren met klinkende namen. "Toch zijn er enkele aangename verrassingen", aldus Gommers. "Zoals dr. Paul Janssen van Janssen Pharmaceutica: dat hij in de shortlist is opgenomen, wil zeggen dat we niet alleen platgetreden paden bewandelen."

Geen vrouwennaam te bespeuren tussen de finalisten. "Dat is een bijzonder betreurenswaardige zaak", vindt woordvoerster Sofie De Graeve van het Vrouwen Overleg Komitee (VOK). "We hebben nochtans ons best gedaan voor Marie Popelin, die precies honderd jaar geleden de Vrouwenraad oprichtte. Spijtig dat haar rol in de geschiedenis zo weinig bekend is." Het VOK stelde een alternatieve lijst op met 89 vrouwen en 11 mannen, maar slaagde er niet in het tij te keren.

"Het mannenbastion maakt de shortlist ongeloofwaardig", stelt De Graeve. "Niet alleen staat achter elke grote man een nog sterkere vrouw, ook zijn er tal van dames die hun stempel gedrukt hebben op onze huidige maatschappij maar helaas in de vergeetput verdwenen." Dat is ook de mening van radiomadame Chantal Pattyn, adjunct-nethoofd bij Klara. "Jammer, maar je kunt zo'n lijst ook niet forceren."

Op de Franstalige lijst figureert wél een vrouw: zuster Emmanuelle. De 96-jarige non, geboren als Madeleine Cinquin, is een icoon in de internationale strijd tegen de armoede. In april werd ze gehuldigd als Grootofficier in de Kroonorde. "Tof dat ze in Wallonië aan een vrouw denken. Dat bewijst dat er wel degelijk Belgische vrouwen bestaan die 'een uitzonderlijk en constructieve bijdrage hebben geleverd' aan België."

"De zoektocht naar onze grootste landgenoot is niet te vergelijken met die in onze buurlanden, want de verkiezing wordt in elk landsdeel apart georganiseerd", aldus de producer. De genomineerden verschillen dan ook in elk deel van het land. "Tot onze grote verbazing", legt Gommers uit, "bevat de shortlist geen enkel lid van het koningshuis. Het zuidelijke deel van ons land nomineerde koning Boudewijn." De lijsten tellen drie gemeenschappelijke namen - Jacques Brel, Eddy Merckx en Pater Damiaan - dus het is niet onmogelijk dat we toch één echt Grootste Belg krijgen.

"Wie het ook wordt, Canvas en Radio 1 ambiëren gewoon om geschiedenis op een toffe manier tot bij de mensen brengen. Maar behalve de 100 oorspronkelijke genomineerden hebben we onze kijkers en luisteraars de kans gegeven om zelf elf mensen uit te kiezen. En wat blijkt? Ze kiezen hoofdzakelijk voor personen die een levenslange, opmerkelijke carrière achter de rug hebben. Jonge goden als Kim Clijsters of de schrijfster Amélie Nothomb moesten het afleggen tegen historische figuren."

Geen van die namen komt voor op de shortlist. Ook de piepjonge Pascal Vyncke, uitvinder van Seniorennet, heeft het niet gehaald. Gommers: "Dat was een interessant fenomeen. Die jongen heeft voor oudere mensen heel wat betekend, dus waarom zou hij niet genomineerd mogen worden? Los van de commotie (Vyncke zou onder een valse naam zichzelf hebben genomineerd, MJ) vinden we dat een interessant fenomeen. Natuurlijk leidt dat tot discussies, maar dat is net wat we willen. Mensen aanzetten tot nadenken en het debat aanzwengelen."

"Bij Klara zijn we allemaal rubensianen", lacht Pattyn. "Niet zozeer qua vorm, maar vooral spiritueel. Voor ons is Peter Paul Rubens de allergrootste, een ware homo universalis. Voortaan zul je op Klara te pas en te onpas warme pleidooien horen voor deze grootse meneer." Gommers' kandidaat ligt al uit de race. "Een striptekenaar", biecht de producer op. En het VOK? De Graeve: "Wij blijven bij Marie Popelin."

Vanaf vandaag is de jacht geopend. Wie wil mag zijn of haar kandidaat op alle mogelijke manieren promoten. Tremelo en Tongeren geven alvast het goede voorbeeld. De thuisbases van respectievelijk Pater Damiaan en Ambiorix laten geen kans onbenut om hun historische figuur in de verf te zetten als grootste Belg. "Hoe meer supporters, hoe liever", besluit Gommers.

De enige echte Grootste Belg blijft evenwel Alain Delaunois uit Stavelot. Met zijn 2,29 meter is de reus letterlijk onze grootste landgenoot. "Dat is officieel opgetekend", vertelt hij niet zonder trots. "Op dit moment is geen Belg groter dan ik, dus in principe claim ik de titel 'Grootste Belg'." Of hij niet ietwat beledigd is nu zijn epitheton wordt gekaapt? "Nee nee", lacht Delaunois. "ik vind zo'n verkiezing best sympathiek." Delaunois kiest zelf voor Eddy Merckx, "omdat hij op sportief vlak de grootste is... figuurlijk dan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234