Donderdag 01/12/2022

De VS en de VN wijzen de weg naar de vrede

Hieronder leest u de belangrijkste passages uit de toespraak die de Amerikaanse president George W. Bush gisteren voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hield. Daarin zegt hij dat Amerika momenteel 'met zijn vrienden en bondgenoten samenwerkt aan een nieuwe resolutie die de rol van de Verenigde Naties in Irak moet uitbreiden'.

Vierentwintig maanden geleden, maar in de herinnering van Amerika lijkt het gisteren, werd het centrum van New York herschapen tot een slagveld, een kerkhof en het symbool van een onbeëindigde oorlog. Sinds die dag hebben terroristen ook toegeslagen in Bali, Mombassa, Casablanca, Riyad, Jakarta en Jeruzalem. (...) Vorige maand nog breidden terroristen hun slagveld uit tot de VN zelf. (...)

Zij die hulpverleners als doelwit voor een aanslag kiezen, keren zich tegen de mensheid zelf. Zij die aansporen tot moord en zelfmoord verheerlijken tonen hun minachting voor het leven zelf. De voormalige regimes in Afghanistan en Irak maakten duidelijk voor welke optie zij gekozen hadden. (...)

Saddam Hoesseins standbeelden werden uiteindelijk verwijderd. En niet enkel zijn standbeelden. De echte monumenten die symbool stonden voor zijn regime en zijn karakter - de martelkamers, de cellen waar vrouwen verkracht werden en onschuldige kinderen vastgehouden werden - zijn nu ook vergrendeld. Nu we de massagraven in Irak blootleggen ontdekken we ook de ware omvang van Saddams wreedheid. (...) In het Midden-Oosten en in de wereld is het leven veiliger geworden omdat een steunpilaar van het terrorisme is weggevallen.

Onze acties in Aghanistan en Irak werden door talrijke regeringen gesteund en we zijn hen alle dankbaar. Ik geef ook toe dat er binnen de VN landen waren die met ons van mening verschilden. Maar steeds blijven wij verenigd door de fundamentele principes en doelstellingen van de Verenigde Staten. Wij blijven toegewijd aan de verdediging van zowel onze gezamenlijke veiligheid als de mensenrechten. (...)

In de eerste plaats moeten wij de opbouw van stabiele en vrije regimes in Afghanistan en Irak steunen. De terroristen en hun bondgenoten vrezen en verzetten zich hiertegen omdat zij maar al te goed weten dat vrije mensen hoop boven rancune en vrede boven geweld verkiezen. Onlangs heb ik voorgesteld om 1,2 miljard dollar vrij te maken voor de reconstructie van Afghanistan en ik spoor andere landen aan om blijvende inspanningen te leveren. (....)

Tegen het einde van 2004 zal meer dan 90 procent van de Iraakse kinderen onder de vijf jaar immuun zijn voor besmettelijke ziekten als polio, tbc en mazelen. Dit dankzij het werk van Unicef. In Irak is de voedseldistributie weer operationeel, dankzij het Wereldvoedselprogramma. (...)

Ik heb aan het Congres voorgesteld dat de Verenigde Staten bijkomende middelen zouden uittrekken voor onze werken in Irak, in haar soort de grootste financiële verbintenis sinds het Marshall-plan. We hebben Irak al helpen bevrijden en nu zullen we onze belofte aan Irak, om er stabiliteit en vrede te helpen brengen, evengoed nakomen. Onze eigen landen zullen meteen ook veiliger worden.

Het eerste doel van onze coalitie in Irak is zelfbestuur voor de Iraakse bevolking via een democratisch proces. (...) Irak heeft momenteel een Gouvernementele Raad, de eerste echt representatieve instelling in dat land. Amerika werkt momenteel samen met zijn vrienden en bondgenoten aan een nieuwe resolutie die de rol van de Verenigde Naties in Irak moet uitbreiden. (...) Niettemin heeft elke jonge democratie nood aan hulp van haar vrienden. (...)

Irak als dictatuur was een grote destabiliserende kracht in het Midden-Oosten. Irak als democratie daarentegen zal een inspirerende kracht in de regio betekenen. De voordelen van democratische instellingen in Irak zullen anderen, waaronder het Palestijnse volk, tot voorbeeld strekken. De Palestijnse zaak wordt verraden door leiders die vasthouden aan hun macht en de goede werken van andere kapot te maken. Het Palestijnse volk verdient een eigen staat. Het zal die staat krijgen als ze nieuwe leiders bij de hand neemt die hervormingen willen doorvoeren, het terrorisme bestrijden en vrede brengen. Alle partijen in het Midden-Oosten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en de beloftes uitvoeren die ze in Aqaba gedaan hebben.

Israël moet de voorwaarden scheppen opdat er een nieuwe Palestijnse staat kan komen. En de Arabische landen moeten de financiële en andere hulp aan terroristische groeperingen verhinderen. Amerika zal samenwerken met elk land in de regio dat zich serieus inzet voor de zaak van vrede.

Een tweede uitdaging die we samen moeten aangaan, is het aanpakken van de proliferatie van massavernietigingswapens. Onwettelijke regimes die nucleaire, chemische en biologische wapens bezitten, en de middelen om ze te leveren, zouden in staat zijn tot chantage. Ze zouden in hele regio's chaos kunnen stichten. (...) De dodelijke combinatie van onwettelijke regimes, terreurnetwerken en massavernietigingswapens is een gevaar dat niet ontkend of weggewuifd mag worden. Als dergelijk gevaar toch wordt getolereerd, zullen alle woorden en alle protest te laat komen. De landen van de wereld moeten de wijsheid en de wil hebben om de bedreigingen een halt toe te roepen, vooraleer ze de kop op steken.

(...) De VS werken al meer dan tien jaar met Rusland en de andere landen van de voormalige Sovjet-Unie om wapens en ander gevaarlijk materieel uit een ander tijdperk te vernietigen of te ontmantelen. Vorig jaar kwam de G8 in Canada overeen om voor de volgende tien jaar 20 miljard dollar (...) uit te trekken om het dreigende proliferatiegevaar te bestrijden. (...)

We zijn beter in staat dodelijke materieel in transit te bestrijden. Dankzij ons Proliferation Security Initiative bereiden elf landen onderzoek voor naar vliegtuigen en schepen, treinen en vrachtwagens met verdachte ladingen. (...) Deze landen hebben ingestemd met een reeks van verbodsprincipes, die overeenkomen met de huidige juridische regels. En we werken eraan om het 'proliferatieveiligheidsinitiatief' uit te breiden met andere landen. We zijn vastberaden om 's werelds meest destructieve wapens zo ver mogelijk van al onze kunsten en uit de handen van onze gemeenschappelijk vijanden te houden.

Vandaag vraag ik de VN-Veiligheidsraad om een nieuwe antiproliferatieresolutie aan te nemen. Deze resolutie zou alle leden van de VN moeten oproepen om de proliferatie van wapens te criminaliseren, om strikte exportcontroles toe te passen zodat die overeenkomen met de internationale maatstaven en om iedereen met gevoelige materialen binnen hun grenzen te beveiligen. De Verenigde Staten staan klaar om ieder land dat deze nieuwe wetten toepast te helpen en bij te staan in de uitvoering ervan.

Een derde uitdaging die we delen is een uitdaging voor ons geweten. We moeten zelfverzekerd optreden om tegemoet te komen aan de humanitaire crises van onze tijd. De Verenigde Staten zijn begonnen met het verspreiden van het Emergency Plan for Aids Relief, met als doel: aids-preventie op grote schaal en de verzorging van miljoenen die de ziekte al hebben. We hebben beloofd om 15 miljard dollar te spreiden over vijf jaar om aids te bestrijden.

Mijn land spant zich ook in om levens te redden die met de hongersnood bedreigd worden. (...) Elke natie op ieder continent zou genereus haar middelen moeten aanwenden om te strijden tegen ziekte en wanhopige honger.

Er verspreid zich nog een andere humanitaire crisis, al is ze verborgen. Elk jaar worden er 800.000 tot 900.000 mensen gekocht of verkocht. Onder hen bevinden zich honderdduizend tienermeisjes, sommige slechts vijf jaar jong, die het slachtoffer worden van sekshandel. (...) We moeten nieuwe energie tonen om een oud kwaad te bestrijden. Bijna twee eeuwen na het afschaffen van de transatlantische slavenhandel en meer dan een eeuw nadat slavenhandel in zijn laatste bolwerken werd beëindigd, mag het verhandelen van mensen onder geen enkel beding toegestaan worden in onze tijd.

Al de uitdagingen waarover ik deze morgen gesproken heb, vereisen dringende aandacht en morele helderheid. Afghanistan en Irak helpen om erin te slagen vrije naties te zijn in een veranderde regio, de kanalen van proliferatie verbreken, moderne vormen van slavenhandel afschaffen: dat zijn het soort grootse taken waarvoor de Verenigde Naties werden opgericht. (...) Als oorspronkelijk ondertekenaar van het VN-charter zijn de Verenigde Staten verbonden aan de Verenigde Naties. En we tonen ons engagement door de doelen na te streven die door de VN werden vooropgesteld en door betekenis te geven aan de idealen van de organisatie. De grondslag van de Verenigde Naties en die van de Verenigde Staten stammen uit dezelfde tradities. Beide handhaven ze dat menselijke wezens nooit herleid mogen worden tot objecten van macht of handel. Beide vereisen, herkennen een morele wet die boven alle naties staat, die verdedigd en versterkt moet worden door de mens en de naties. En beide wijzen ze de weg naar vrede, de vrede die komt wanneer iedereen vrij is. We verzekeren die vrede met onze moed, en we moeten die moed samen tonen.

Moge God jullie allemaal zegenen.

George W. Bush is president van de Verenigde Staten

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234