Zondag 20/09/2020

Opinie

De VRT zou juist wél naar Israël moeten gaan

De Israëlische Netta won het Eurovisiesongfestival vorig jaar.Beeld REUTERS

Hans Knoop, oud-correspondent in Israël voor AVRO, De Telegraaf en voorheen BRT, reageert op het opiniestuk van Johan Depoortere, die pleit voor een boycot van het Eurovisiesongfestival in Israël. Knoop is woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties in Vlaanderen.

Als de VRT naar Johan Depoortere (ex-medewerker van de omroep) zou luisteren, blijft de Vlaamse kijker later deze maand gevrijwaard van beelden uit Tel Aviv, waar tussen 14 en 18 mei het Eurovisiesongfestival wordt gehouden. Israël is immers, aldus Depoortere, een racistische apartheidsstaat. Zionisme staat – aldus Depoortere – gelijk aan racisme en daarom zou de VRT demonstratief uit Israël moeten wegblijven.

In zijn aanklacht tegen Israël en het zionisme rijgt Depoortere de ene na de andere hele leugen of halve waarheid aaneen. Het is onbegonnen werk om die leugens stuk voor stuk te ontzenuwen. Wel ben ik bereid dat in een openbaar debat met hem te doen. Ik wil volstaan met enkele losse opmerkingen. 

Lees ook - ‘Israëli’s denken toch al dat de wereld tegen hen is’: over de oproep tot boycot van het Songfestival in Tel Aviv

Antisemitisme

Anders dan wat collega Depoortere beweert, is Israël géén etnisch zuivere staat en heeft het ook nooit beoogd dat te willen zijn. Meer dan 20 procent van de bevolking is Arabisch. In de onafhankelijkheidsverklaring werden de rechten van minderheden in Israël vastgelegd. Israël heeft Arabische leden in het Hooggerechtshof en Arabische politieke partijen. 

Volgens Depoortere wordt het Songfestival gehouden op de plek waar ooit een Arabisch dorp heeft gestaan en waarop nu onder meer de universiteit van Tel Aviv is gevestigd. Hij verzuimt te vermelden dat aan die universiteit een disproportioneel hoog percentage Arabische studenten studeert. Sommigen zijn zelfs afkomstig uit Arabische buurlanden.

Depoortere verwerpt Israël en het zionisme als een abjecte staat met een racistische ideologie. Hij zal in zijn wiek geschoten zijn als ik hem op grond van deze laster een antisemiet zou noemen. Op 14 december 2018 nam echter ook België (naast tal van andere staten) de werkdefinitie van antisemitisme over van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA). Op basis van die definitie kan Depoortere zonder meer als antisemiet worden aangemerkt. Niet dat ik me achter die definitie wens te verschuilen. Ook zonder de Belgische aanvaarding van die definitie zou ik tot dat oordeel gekomen zijn.

Recht op zelfbeschikking

Depoortere verwijst te pas en te onpas naar het internationaal recht en wat dies meer zij. Maar door Joden consequent uit te sluiten uit het internationaal recht en de universele verklaring van de rechten van de mens, maakt hij zich – en niet alleen op basis van voornoemde definitie – schuldig aan antisemitisme.

Het zionisme is de nationale bevrijdingsbeweging van het Joodse volk. Elk volk ter wereld heeft het recht op zelfbeschikking en dus ultiem op een eigen staat.

Door alleen het Joodse volk hiervan uit te zonderen, maakt men zich schuldig aan antisemitisme. Dat alles laat uiteraard onverlet dat men kritiek op de politiek van Israël kan hebben. Nergens ter wereld wordt zoveel kritiek op Netanyahu geuit als in de Joodse staat. Nergens ter wereld zijn zoveel ngo’s actief die zich inzetten voor de rechten en belangen van het Palestijnse volk. Net zoals Joden het recht op een staat hebben, hebben Palestijnen dat ook. De verdeling van het land is, sinds de Balfour-verklaring aan het einde van WO I, altijd het uitgangspunt van de zionistische politiek en leiderschap geweest. Maar, zoals wijlen Shimon Peres placht te zeggen, you need two to tango.

De vernietiging van de staat Israël is nog steeds de droom van bewegingen als Hamas, Hezbollah en staten als Iran. Aan de realisatie van die droom werkt – toegegeven – Israël niet mee. Geen enkele staat of volk ter wereld is gehouden aan een plicht tot zelfvernietiging, en Israël vormt daarop geen uitzondering.

Vrije rechtspraak

De VRT zou alleen al op grond van de aantijgingen van Depoortere juist wel naar Israël moeten gaan. De omroep kan zich dan zelf op de hoogte stellen van het feit dat hun oud-medewerker klassieke en dieptreurige leugens verkondigt. Dat betekent niet dat er, als gevolg van het ruim 120-jarige conflict, geen dingen in Israël gebeuren die de schoonheidsprijs niet verdienen. Een alerte en vrije pers en onafhankelijke rechtspraak zorgt er in de enige democratie van de Atlantische Oceaan tot aan de Perzische Golf voor dat onrecht bekend en hersteld wordt. Daarom verkiezen (zo blijkt uit tal van opinieonderzoeken) de twee miljoen Arabische staatsburgers in de Joodse staat hun Israëlische nationaliteit ook te behouden als er ooit een onafhankelijke Palestijnse staat zou komen.

Als Depoortere niet alleen gedreven wordt door haat jegens zionisten (dus Joden!), maar vooral door oprechte compassie met Palestijnen, dan zou zijn beste bijdrage aan een oplossing van het conflict zijn zich er niet meer mee te bemoeien. Door het debiteren van antizionistische (en/of antisemitische) leugens en halve waarheden bewijst hij immers ook de Palestijnen geen dienst. Zij hebben waarlijk recht op een betere pleitbezorger.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234