Zaterdag 03/12/2022

Interview'Iedereen beroemd'

‘De VRT bood me vier tickets voor Plopsaland in de plaats van die 6.000 euro aan reischeques’

null Beeld

Een druppel bloed, een druppel zweet en één traan. Meer had Selattin Defevere niet nodig in zijn finale om de geschiedenisboeken in te gaan als de tweede Homo Universalis van Iedereen beroemd. ‘Dit is het mooiste moment van mijn leven’, huilde de 18-jarige achteraf, waarna hij nog net dat tikkeltje beroemder werd door het faillissement van Thomas Cook: hij werd de eerste Homo Universalis die zijn hoofdprijs – een jaar gratis reizen – door de neus geboord zag.

Hanne Van Tendeloo

Hoe zat dat ook alweer?

Selattin Defevere: “Niet lang na de opnames ben ik met mijn vriendin twee weken door Singapore en Bali gaan trekken. We maakten ritjes op de rug van een olifant en reden drie dagen door Bali op een brommer. Ik had nooit gedacht dat ik al op mijn 18de zo’n mooie reis zou kunnen afvinken. Zodra we terug in België waren, wilde ik mijn volgende tripje plannen – dit keer wilde ik mijn broer en twee zussen meenemen – maar toen was het al serieus aan het rommelen bij Thomas Cook. Ik heb snel het reisbureau gemaild om een afspraak te maken, maar daar is nooit een antwoord op gekomen. Een week later hoorde ik op het nieuws dat ze failliet waren: mijn 6.000 euro aan overgebleven reischeques mocht ik vergeten.”

De VRT liet weten dat ze haar Homo Universalis niet zomaar wandelen wilde sturen.

Defevere: “Ze beloofden al vrij snel een compensatie, maar zeiden er niet bij welke troostprijs ze in gedachten hadden. Na lang wachten kreeg ik een mail: ik zou kunnen kiezen tussen verschillende pakketten. Zo was er het cultuurpakket: twee tickets voor de Circle of Life-tentoonstelling van Lieve Blancquaert en een gesigneerd boek. Of ik kon ook kiezen voor het Ketnet-pakket – vier tickets voor Plopsaland – of het pakket met twee kaartjes voor de première van de nieuwe F.C. De Kampioenen-film.”

Moeilijke keuze.

(lacht) Zeg dat wel. Ik heb uiteindelijk voor een rondleiding in de VRT-gebouwen gekozen. Dat leek me het interessantst. F.C. De Kampioenen ben ik een beetje beu en voor Plopsaland ben ik intussen wel te groot.”

Zo’n rondleiding zou al behoorlijk luxueus moeten zijn om 6.000 euro aan reizen te evenaren.

“Ik mocht drie andere mensen meenemen, maar dat leek me toch wat mager. Iedereen kan zo’n rondleiding krijgen, alleen moet je er dan voor betalen. Ik heb dan maar vijftien tickets gevraagd én gekregen.”

Was het de moeite?

“Dat moet nog blijken: door de coronacrisis is de rondleiding voor onbepaalde tijd uitgesteld.”

LIEVER EEN FIETS

Voor een geluksvogel heb jij wel ontzettend veel pech.

“Ik troost mezelf met de gedachte dat ik niet de enige ben. Met de drie finalisten hadden we vooraf afgesproken dat we het prijzengeld zouden verdelen: van de 18.000 euro had ik 4.000 euro aan nummer twee en 2.000 euro aan nummer drie geschonken. Zij moeten zich nu ook tevredenstellen met de VRT-rondleiding.

“Ik kreeg later ook bericht van een vrouw die jaren geleden een wedstrijd had gewonnen van Vlaanderen vakantieland: ze mocht 25 jaar lang gratis reizen. Van die 25 had ze er nog 11 te gaan, maar door het faillissement kan ze daar ook naar fluiten. Misschien zie ik haar straks wel op de rondleiding en kunnen we elkaar wat troosten. (lacht)

“Nadat mijn verhaal in de pers was gekomen, kreeg ik bericht van het Nederlandse reisbureau Prijsvrij.”

Toepasselijke naam.

“Ze boden me een reischeque van 1.000 euro aan om het goed te maken. Voor hen was de reclame mooi meegenomen en ik zou toch nog een beetje kunnen reizen: iedereen gelukkig. Alleen hoop ik dat corona weer geen roet in het eten gooit: de cheque is maar geldig tot het einde van het jaar.”

De enige zekerheid die je hebt, is je titel van Homo Universalis. Die roem pakt niemand je nog af.

“En niet alleen de titel: het hele avontuur was me meer waard dan de hoofdprijs. Was de prijs een fiets geweest, dan had ik ook meegedaan. Van een fiets had ik nu zelfs meer genot gehad.

“Meedoen was een idee van mijn zus. Eigenlijk mócht ik helemaal niet meedoen: op het moment dat ik me inschreef, was ik nog maar 17. Ik denk zelfs dat ik op dat allereerste formulier heb gelogen over mijn leeftijd. Pas op de eerste opnamedag werd ik 18.”

Iedereen Beroemd op Eén. Beeld © VRT
Iedereen Beroemd op Eén.Beeld © VRT

Op tv was het duidelijk dat het je menens was: je ging voor de overwinning.

“Ik ben altijd nogal fanatiek geweest in spelletjes. Niet dat ik begin te huilen als ik verlies, maar elk spel dat we bij de Chiro spelen, wil ik winnen. We hadden al een keer onze eigen versie van het Homo Universalis-spel gespeeld, en ook die had ik gewonnen. Misschien was het voorbestemd.

“Naarmate de afleveringen vorderden, voelde ik hoe ik meer en meer werd nagestaard op school. Vooral de leerlingen uit het eerste jaar draaiden hun hoofd als ik voorbijliep, en begonnen te wijzen. Ze probeerden ook uit te vissen of ik het spel uiteindelijk had gewonnen – elke uitzending werd één kandidaat gewipt. Tussen de opnames en de uitzending van de finale zat ongeveer een maand, en al die tijd mocht ik niets zeggen. Toen de finale eindelijk werd uitgezonden, zat ik op de wei van Werchter. Ik heb het hele weekend schouderklopjes gekregen van mensen die ik nog nooit had gezien: ‘Proficiat met je overwinning!’”

Iedereen beroemd heeft ongeveer een miljoen kijkers.

“En toch was ik daar helemaal niet mee bezig tijdens de opnames. Ik zag de camera’s amper. Ik deed gewoon alsof het een spelletje bij de Chiro was.

“Mijn moeder zei me wel dat als ze met mij door het dorp liep, er veel gekeken en gefluisterd werd, maar zelf had ik dat niet zo in de gaten. Mijn opa wel: hij zit in zowat elke lokale vereniging en genoot er volop van dat zijn kleinzoon opeens een bekendheid was in Aartrijke.”

KRAK VAN ZEDELGEM

Ben je nu de beroemdste inwoner van Aartrijke?

De krant van West-Vlaanderen had me voorgedragen om mee te dingen naar de titel van Krak van Zedelgem – daar is Aartrijke een deelgemeente van. Ik ben als tweede geeindigd. Volledig terecht: de andere genomineerden waren intensief met goede doelen en vrijwilligerswerk bezig, terwijl ik alleen maar een tv-spelletje had gewonnen.

“Ik ben wel opgelucht dat ik vooral positieve reacties heb gekregen achteraf. Ik herinner me hooguit iemand die zich op sociale media stoorde aan mijn weerbarstige kapsel, maar daar trek ik me niks van aan. Na een paar maanden is de aandacht vanzelf gaan liggen.”

Je hebt net je eerste jaar aan de universiteit achter de rug. Heeft niemand je daar ooit gevraagd of je Selattin, de Homo Universalis, bent?

“Nee. Zo populair is het programma blijkbaar niet bij studenten – ik denk dat vooral kinderen en bejaarden kijken. Ik vind het prima: ik sta niet graag in de schijnwerpers. Voor een grote groep spreken vind ik nog altijd akelig. Ik heb liever camera’s dan een levend publiek. Als ik al beroemd zou willen worden, dan met een eigen uitvinding: ik studeer elektronica en doe niets liever dan dingen in mekaar knutselen.”

Je ouders gaven je misschien niet zo’n ideale voornaam om beroemd te worden: Homo Universalis-scheidsrechter Walter Grootaers worstelde nogal met de uitspraak.

(lacht) Het is hem bij deze vergeven. Ik heb al vaak op Facebook zitten zoeken naar andere Selattins in mijn buurt, maar ik ben altijd de enige. Mijn broer en zussen hebben wel doodgewone namen: Florian, Astrid en Siel. Selattin was een idee van mijn moeder: twintig jaar geleden zat in Flikken een personage dat Selattin heette. Ze vond hem een knappe man. Misschien dacht ze dat haar zoon ook zo knap zou worden, als ze hem die naam zou geven. Nu ik er zo over nadenk: eigenlijk heb ik best veel te danken aan de VRT.”

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234