Maandag 27/01/2020

'De vrouw is het meest sexy en geavanceerde wezen'

'Door de stress in de grootsteden en op de werkvloer stijgt het aantal zelfmoorden. Gevoelige mensen zullen op den duur uitsterven'

Die borsten zijn volgens u plaatsvervangers voor de billen?

"Het is mijn hypothese. Alles wijst erop. Twee derde van de vrouwenborst heeft niets van doen met melkproductie en zogen. Het is zelfs zo dat die extra halve cirkel vet rond de tepel, wat vrouwen niet gemeen hebben met andere primaten, het voor de baby moeilijker maakt. Een lange dunne tepel, zoals bij apen, is veel makkelijker en bij mensen blijkt dat vrouwen met grotere borsten meer moeite hebben bij het zogen. Waarom is de vrouwenborst dan zo geëvolueerd? Omdat een extra seksueel signaal nodig was. De ronde billen waren bij onze voorouders die nog niet rechtop liepen de primaire seksuele signalen. Ze staken goed uit. Toen we rechtop zijn gaan lopen, zagen ze er door de nieuwe spierconstructie, door de extra vetreserve van vrouwen en hun bekkenvorm extra rond uit. Een duidelijk seksueel signaal. Ik heb bij de bosjesmannen vrouwen gezien met billen waarop hun eigen kinderen konden staan. Maar dat is veeleer een relikwie. Bij de moderne vrouw is de verdeling zich langzaam gaan herschikken, want nu ze rechtop liep, kon haar lichaam bij een ontmoeting vooraan geen seksuele signalen tonen. Langzaamaan zijn volgens mij zo de huidige opmerkelijke vrouwenborsten ontstaan."

Ik kan me voorstellen dat niet alle vrouwen dat graag horen, dat hun lichaam geëvolueerd is in het teken van seks.

"(geagiteerd) Bepaalde feministes kunnen dat inderdaad niet verkroppen en dragen absurde argumenten aan die bijvoorbeeld moeten aantonen dat vrouwenborsten énkel dienen om te zogen. Kijk, ik ben zelf absoluut een feminist. Ik klaag de verminkingen van vrouwen aan en ik benadruk in mijn boeken altijd hoe artificieel en onnatuurlijk de zogenaamde strijd der seksen is. De mens heeft het juist zover geschopt omdat mannen en vrouwen altijd samen hebben gewerkt en elk hun specifieke vaardigheden ontwikkeld hebben, waaraan hun lichaam zich aangepast heeft. De vrouwen die het niet kunnen hebben dat een vrouwenlichaam gemaakt is om mannen aan te trekken, mogen verdorie blij zijn dat het zo is, anders hadden we het als soort allang mogen vergeten. Natuurlijk zijn vrouwen meer dan dat en natuurlijk aanvaardt de mens nu mannen en vrouwen die van het heteroseksuele en reproductieve pad afwijken, maar ontkennen dat een vrouwenlichaam seksueel geladen is, is de geschiedenis van de mens ontkennen."

Vrouwen zijn wel altijd gezien als 'de zwakkere sekse', misschien reageren die feministes daartegen.

"Daarin hebben ze zeker gelijk. Een man is veel gespierder en is dus fysiek letterlijk sterker dan vrouwen, maar tegenwoordig is dat niet meer echt nodig om te overleven, zelfs niet in een oorlog. Vrouwen zijn daarentegen medisch sterker. Ze zijn beter bestand tegen ziekte, honger en uitputting en leven langer. Dat maakt hen minstens even sterk en het is een schande dat dat valse argument van de 'zwakkere sekse' nog altijd ingezet wordt om vrouwen te onderdrukken."

Tot slot, als jeugdigheid en vrouwelijke trekken het 'toppunt van evolutie zijn', hoe zullen mannen en vrouwen er dan in de toekomst uitzien?

"Ik heb geen glazen bol. Er zou al een grote ramp moeten gebeuren om een nieuw evolutionair proces van selectie in te zetten. Je merkt wel dat het vrouwelijke en het jeugdige nu wel de smaak bepalen. Jude Law, een man met vrouwelijke trekken, is verkozen tot knapste man en mannen scheren zich en willen een gladde huid. Maar vooraleer er op grotere schaal haarloze mannen met vrouwelijke trekken geboren worden, kan het nog miljoenen jaren duren.

"Op dit moment onderscheid ik een belangrijk selectieproces, maar dan van een totaal andere orde. Doordat we opeengepakt wonen in steden, en ook door de haastige manier van leven en de isolatie van veel mensen - wat allemaal erg onnatuurlijke gegevens zijn - plegen meer en meer gevoelige mensen zelfmoord. Vaak zijn ze nog te jong om al kinderen na te laten. Welnu, ik denk dat daardoor op langere termijn gevoelige mensen zullen uitsterven."

Info: De Naakte Vrouw, Desmond Morris, Standaard Uitgeverij, ISBN 9026965745, 22,5 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234