Donderdag 12/12/2019

De vrienden van Poetin

Marine Le Pen (presidentskandidaat, Frankrijk)

Marine Le Pen reisde net als andere leiders van populistische bewegingen meerdere keren naar Moskou en werd er ontvangen met eerbetoon dat ze in West-Europa (nog) niet krijgt. Het Kremlin liet een Russische bank bijna 10 miljoen euro lenen aan de verkiezingscampagne van haar Front National. Afgelopen zondag vertelde ze in een interview met de BBC dat "de EU en niet Vladimir Poetin de echte bedreiging is voor Europa." Ze claimde, net zoals Poetin, ook dat de NAVO haar bestaansreden verloren heeft. "De NAVO is een middel om te verzekeren dat haar lidstaten gehoorzamen aan de wil van de VS", zei ze, en noemde dat "ondraaglijk" voor wie "onafhankelijkheid" en "soevereiniteit" in het vaandel draagt. Poetins aanpak van globale zaken noemde Le Pen "beredeneerd protectionisme," omdat hij "de belangen en de identiteit van zijn land beschermt".

François Fillon (presidentskandidaat, Frankrijk)

François Fillon, de presidentskandidaat van de Franse Républicains, toonde zich in de voorbije jaren opvallend lief voor Vladimir Poetin. Over de Russische president zei hij ooit: "Hij is ruw en van ongelooflijk slechte wil, maar hij houdt zich wel aan de afspraken." Hij is van oordeel dat de EU en de VS hebben 'geprovoceerd' tot de inname van de Krim. Hij is daarom gekant tegen economische sancties tegen Rusland. Ook wil hij samen met Poetin en Assad strijden tegen islamisten in Syrië. Niet alleen om het terrorisme te bestrijden, maar ook om de christenen in het Midden-Oosten te beschermen, een punt dat hoog op de agenda staat van de diepgelovige katholiek Fillon. "Om de voortgang van de fanaten in Syrië te stoppen heeft Poetin een koud, maar effectief pragmatisme getoond", schreef Fillon, die als premier (2007-'12) onder president Sarkozy zelfs een vriendschapsband opbouwde met Poetin. Nadat Fillons moeder overleed, bood Poetin zijn Franse gast een fles Mouton Rothschild aan uit 1931, haar geboortejaar.

Donald Trump (president-elect VS)

"Denk je dat Poetin naar de Miss Universe-verkiezing gaat in november, in Moskou - indien ja, zal hij mijn nieuwe beste vriend worden?" Een tweet van 19 juni 2013. Auteur: Donald J. Trump, sinds 8 november verkozen president van de Verenigde Staten die sancties oplegde aan Moskou omwille van hun annexatie van de Krim, steun aan separatisten in Oost-Oekraïne en de moord op de dissidente zakenman Sergey Magnitski. En toch is Trump van mening dat met Poetin te praten valt. Tijdens een talkshow op 18 december vorig jaar verdedigde hij Poetin over beschuldigingen dat hij een aanzienlijk aantal politieke tegenstrevers en journalisten liet vermoorden. "Hij leidt zijn land, en hij is tenminste een leider. In tegenstelling tot wat wij hebben in dit land," sneerde hij naar huidig president Barack Obama. Afgelopen september herhaalde hij deze belediging. "Poetin is meer leider geweest dan onze president ooit was."

Nigel Farage (UKIP, VK)

Nigel Farage mag dan zijn afgetreden als voorzitter van UKIP, achter de schermen houdt hij een stevige vinger in de pap. Farage is zowel geestesgenoot van Donald Trump als van Vladimir Poetin, die hij tijdens een interview met GQ Magazine zei te "bewonderen als wereldleider". Na een storm van kritiek corrigeerde hij zich, halfslachtig. "Ik hou niet van hem, ik zou hem niet vertrouwen en ik zou niet in zijn land willen leven, maar in vergelijking met de kinderen die ons buitenlands beleid leiden heb ik voor hem meer respect." Farage is een graag geziene gast van Russia Today, de propagandazender van het Kremlin. Hij gebruikt dit platform vooral om met superlatieven zijn afkeuren te laten blijken voor de Europese Unie. Ooit vertelde hij er: "De EU-leiders zijn niet alleen ondemocratisch, ze zijn antidemocratisch. Het zijn zeer slechte en gevaarlijke mensen, de ergste die we zagen sinds 1945."

Frauke Petry (AfD, Duitsland)

AfD werd opgericht in de nasleep van de eurocrisis door teleurgestelde, en eurosceptische, CDU'ers maar werd gekaapt door uiterst-rechtse politici. Van voorzitter Frauke Petry is bekend dat ze een groot bewonderaar is van Poetin. Haar jongerenpartij Junge Alternative heeft nu nauwe banden met leeftijdsgenoten binnen Poetins 'Verenigde Rusland'. Ze ziet in Moskou een "waardig alternatief" voor Washington. "We zijn met 80 miljoen en hebben onze eigen belangen,' zei Sven Tritschler van Junge Alternative tegen Politico.

Norbert Hofer (presidentskandidaat, Oostenrijk)

Komende zondag zijn er presidentsverkiezingen in Oostenrijk. De strijd gaat tussen de onafhankelijke kandidaat Alexander Van der Bellen en de uiterst-rechtse Oostenrijkse presidentskandidaat Norbert Hofer (Freiheitliche Partei Österreichs), die bij winst ook kan beslissen het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te organiseren. Hofer wil een referendum organiseren om uit de EU te stappen. Samen met andere uiterst-rechtse partijen in Europa heeft zijn partij goede banden met Poetin. Hofer kondigde al aan dat hij bij verkiezing een 'verzoeningstop' tussen Trump en Poetin zal organiseren in Wenen.

Recep Tayyip Erdogan (president Turkije)

De Turkse president Erdogan heeft met Poetin een liefde-haatverhouding. Er waren in november 2015 spanningen over het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig door de Turken boven noordelijk Syrië, maar ze zijn weer bondgenoten omdat hun gedeelde belangen groter zijn dan de verschillen. Ondanks het NAVO-lidmaatschap van Turkije drijft Erdogan weg van de VS omdat Washington de Syrische en Iraakse Koerden steunt, erfvijanden van de Turken. Met Poetin werkt Erdogan ook samen rond energie, met name de Turkstream-gaspijplijn die vanuit zuidelijk Rusland door de Zwarte Zee naar Turkije zou stromen.

Bashar al-Assad (president Syrië)

Rusland is een historische partner van Syrië, dat sinds jaar en dag zijn uitvalsbasis in het Midden-Oosten is. In de burgeroorlog dreigde Rusland zijn enige militaire haven aan de Middellandse Zee, in Tartus, te verliezen.

Daarom krijgt de Syrische president Assad de onvoorwaardelijke politieke en militaire steun van Poetin in het bloedige en nietsontziende offensief tegen seculiere en islamistische rebellen.

Hassan Rouhani (president Iran)

Iraans president Hassan Rouhani werkt nauw samen met Poetin, die zelf hardop droomt van een vrijhandelsgebied tussen Iran en een door Rusland geleide Euraziatische Unie, een economisch verband van voormalige Sovjetstaten.

Beiden steunen ook militair de Syrische president Assad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234