Zondag 29/01/2023

SatireDe Vremde Mirror

De Vremde Mirror: Zo ziet het nieuwe competitieformat eruit

Lorin Parys, CEO van de Pro League. Beeld Photo News
Lorin Parys, CEO van de Pro League.Beeld Photo News

De algemene vergadering van de Pro League heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuw format voor de Belgische competitie. En kijk daar, het is klaar. Hoe zit het in elkaar? Wij leggen het voor u uit.

Matthias Vangenechten

Volgens veel voetbalanalisten is het nieuwe competitieformat te ondoorzichtig. Nochtans is het heel eenvoudig.

De eerste klasse bestaat uit twaalf clubs. Omdat volgens grote clubs als Anderlecht en Club Brugge maar ook een club als Antwerp een loting van willekeur getuigt, worden de profclubs alfabetisch geordend. De twaalf hoogst gelijste ploegen vatten de competitie in de eerste divisie aan. Hierbij moet logischerwijs niet alleen het communautair evenwicht in elke fase van de competitie worden geëerbiedigd, er moeten ook twee Brusselse clubs in de eerste klasse spelen. Tot en met vorig seizoen ging Anderlecht akkoord met deze voorwaarde, maar Anderlecht dacht niet alleen aan zichzelf en eiste met succes dat er minimaal twee Brusselse clubs in eerste klasse horen.

Verder is er een tweede divisie van twaalf clubs en een derde klasse die ook bestaat uit een aantal clubs. Zij spelen in het tweede weekend van juli een minitoernooi waarin elke club het tegen alle andere clubs opneemt. De zes hoogst gerangschikte teams plaatsen zich rechtstreeks voor de tweede klasse, tenzij een veto wordt uitgesproken tegen een van hen. Het toernooi wordt voor onbepaalde duur geschorst en de clubs gaan in conclaaf.

Beslissen zij met een tweederdemeerderheid, met een meerderheid in beide taalgroepen, dat de club niet in tweede klasse mag starten en duiden ze zelf een vervanger aan, dan is het veto geldig en is de verbannen club tot de barragematchen op zondagavond veroordeeld die de niet-rechtstreeks gekwalificeerde clubs spelen om alsnog in tweede klasse te belanden. Stellen ze een vervanger aan die rechtstreeks geplaatst is voor de tweede klasse, is zij immuun voor elk veto. Vindt de club die het veto uitsprak geen bijzondere meerderheid, dan moet zij binnen 24 uur de kleedkamers kuisen van de ploeg tegen wie ze een veto uitsprak, tenzij de kleedkamers de afgelopen 24 uur nog gepoetst zijn, zon- en feestdagen niet inbegrepen. Zaterdagen wel.

Wat hadden we gezegd? Doodeenvoudig. Volgende week leggen we het promotie- en degradatiesysteem, het nieuwe puntensysteem en de play-offs uit.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234