Vrijdag 27/05/2022

CoronacrisisExtra maatregelen

De vraag lijkt niet te zijn of een lockdown vermeden kan worden, maar hoe streng die zal worden

Minister-president Jan Jambon stelde zich zondag in 'De zevende dag' nog afwachtend op, nu zou hij toch willen verstrengen. Beeld BELGA
Minister-president Jan Jambon stelde zich zondag in 'De zevende dag' nog afwachtend op, nu zou hij toch willen verstrengen.Beeld BELGA

De Vlaamse regering zit vanavond samen om te kijken welke extra maatregelen er moeten komen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Een vervroeging van de avondklok ligt op tafel.

Stavros KelepourisJeroen Van Horenbeek en Roel Wauters

Na Brussel en Wallonië zijn nu ook in Vlaanderen strengere maatregelen op til. De voorbije dagen voerden de gouverneurs en burgemeesters de druk op de Vlaamse regering op. Er is geen tijd meer om de kat uit de boom te kijken, klinkt het: de situatie in de ziekenhuizen is ronduit dramatisch, ook in Vlaanderen.

Een overbelasting van de afdelingen intensieve zorg komt elke dag dichterbij. Ook in de woon-zorgcentra is het opletten geblazen: bij ruim 20 procent van de voorzieningen zijn er twee of meer besmettingen vastgesteld.

De Vlaamse regering bekijkt om 18 uur welke maatregelen er nog moeten komen. De vraag lijkt niet langer te zijn of een lockdown vermeden kan worden, maar hoe streng die zal worden. Heel veel opties zijn er niet. Cafés en restaurants moesten al eerder de deuren sluiten, telewerk geldt al als de norm waar dat mogelijk is, de nauwe contacten zijn al eerder stevig teruggeschroefd.

Lees ook:
De bocht van Jambon: waarom de minister-president nu toch wil blussen.

Verschillende bronnen geven aan dat een uitbreiding van de avondklok, zodat die al vroeger op de avond ingaat, een logische optie is. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé is daar alvast voor gewonnen. “West-Vlaanderen grenst aan Henegouwen en Noord-Frankrijk. In die drie regio’s gelden drie verschillende avondklokken. Het zou een goede zaak zijn om daar meer duidelijkheid te scheppen.” In Franstalig België geldt een avondklok vanaf 22 uur.

Ook sport en cultuur komen opnieuw in het vizier. Vorige week werden de regels daar al verstrengd door het Overlegcomité, maar de kans is reëel dat fitnesscentra en cultuurhuizen enkele weken helemaal dicht zullen moeten. “We moeten bijeenkomsten zoveel mogelijk vermijden”, zegt een bron dicht bij de Vlaamse regering.

Antwerps gouverneur Cathy Berx kijkt naar de vrijetijdsbesteding. “In de vrije tijd moeten de sociale contacten drastisch worden teruggeschroefd. Daar is het de tijd niet voor”, zei ze maandagavond in De Afspraak.

Met vuur spelen

De grote vraag is of ook winkels zullen moeten sluiten, en wat er met de scholen gebeurt. De Vlaamse regering wil de economie en het onderwijs zoveel mogelijk laten draaien. Maar hoe groter de circulatie van het coronavirus, hoe moeilijker het wordt om dat vol te houden. Bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) valt te horen dat er wellicht geen grote koerswijzigingen aankomen voor de scholen. In het weekend verlengde Weyts wel al de herfstvakantie met twee dagen.

De Vlaamse Taskforce Zorg zit morgenochtend samen. Die zal zich buigen over de situatie in de woon-zorgcentra. Ook daar stijgt het aantal besmettingen, ondanks de verbeterde beschermingsmaatregelen sinds de eerste golf. De teller stond maandag op 3.287 gerapporteerde gevallen. Onder het personeel ligt het absenteïsme meer dan dubbel zo hoog als normaal.

Bij wetenschappelijke experts in de frontlinie van het crisisbeheer is de frustratie haast tastbaar. Ook zij gaven de voorbije dagen duidelijk aan dat er met vuur gespeeld wordt: als de huidige maatregelen niet volstaan, hebben we niet veel tijd meer om in te grijpen.

Het gevoel leeft dat de regeringen van dit land de voorbije weken meer dan eens de ernst van de situatie te laat onder ogen hebben gezien. Tot dit weekend leek Vlaanderen te denken dat het nog kon wachten met strengere maatregelen. Maar als je de Belgische regio’s apart zou plaatsen in een Europese rangschikking, staat Wallonië op één, Brussel op twee, én Vlaanderen op vier. “Het huis staat wel degelijk in brand,” zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234