Zaterdag 16/10/2021

'De vraag is: wat is fantasie?'

Het Nederlandse Het Bedrijf is centrale gast op het Puppetbuskersfestival en viert tevens zijn dertigjarige jubileum. Hun leuze: 'Alle ratio is nonsens en dient als zodanig serieus genomen te worden'. Artistiek leider Rob Maaskant en componist Coen Aelberts hebben in het Gentse Hof van Ryhove het Museum van de fantasie opgericht, een plek die zweemt naar zigeunerkamp en rariteitenkabinet.

Gent

van onze medewerkster

Liv Laveyne

'Dit museum wordt beheerd door de familie Houtma", vertelt Maaskant. "Van 1542 tot 1923 hield zij zich bezig met het onderzoek naar de oorsprong van onze fantasie. Ze heeft experimenten met vliegvisjes gedaan, wereldreizen gemaakt, muziek onderzocht. Alles wat mogelijk is om uit te zoeken waarom we fantasie hebben."

Bestaat die familie Houtma echt?

Maaskant: "Dat laten we liever in het midden. De vraag is: wat is fantasie? De ervaring leert immers dat de realiteit soms veel absurder is. Er is een plaats op aarde waar de zon precies recht boven je staat waardoor er geen schaduwen meer zijn en je als mens elke zin voor oriëntatie verliest. Hoeveel eigenaardigheden zijn er niet in de wetenschap en de natuur waarvan je denkt: hoe is het in godsnaam mogelijk!"

Aelberts: "We willen dezelfde verwondering bij het publiek overbrengen. We willen hen niet in de maling nemen, maar een maalstroom van gedachten bij hen losmaken."

Maaskant: "We hopen toeschouwers door de familie Houtma te prikkelen in hun eigen fantasie. Wanneer oudere mensen de caravan van pa Houtma bezoeken, voel je zo dat kinderlijke gevoel terugkomen, alsof het plots weer mag: je fantasie de vrije loop laten. We maken geen onderscheid tussen kindertheater en grotemensentheater."

Het Bedrijf bestaat dertig jaar. Hoe bepalend was het klimaat van het eind van de jaren zestig om met straattheater te beginnen?

Aelberts: "Het was een revolutionair tijdperk met de provobeweging en Actie Tomaat. Het ging om het shockeren van gevestigde waarden. Straattheater maken, paste daar ook in: we wilden shockeren, gingen de straat op met ijzeren attributen in de vorm van beesten.

Maaskant: "In de beeldende kunst had je fluxus en happenings. De meesten die aan de wieg van Het Bedrijf stonden, waren beeldende kunstenaars. We vonden dat ons vak te beperkend was, dat kunst als dode materie in een museum werd opgesteld. Dus trokken we met onze werken de straat op en confronteerden er de mensen mee. Nu hoeven we niet per se meer te shockeren, maar we blijven nog altijd op een breed terrein werken: van Documenta 4 en de indianen in Venezuela tot de Gentse Feesten, grote vuurspektakels naast kleine poëtische voorstellingen. De muziek is daarbij steeds een sfeerbepalend element met eigen composities en een uniek instrumentarium zoals het stoomorgel."

Jullie laten je inspireren door de locatie en verrichten historisch onderzoek.

Maaskant: "Ik heb in Gent gestudeerd en kende deze plek (van 1577 tot 1584 werd in dit Steen de calvinistische republiek geïnstalleerd door Frans van Ryhove, LiLa). Het heeft tegelijk iets ouds en tijdloos. Vorig jaar hebben we in Maagdenburg een voorstelling gemaakt over Otto von Quericke, de uitvinder van de Maagdenburgse halve bollen. We hebben ons in de geschiedenis van die figuur verdiept en daar onze interpretatie aan gegeven."

Jullie waren er al vroeg bij op de Gentse Feesten.

Maaskant: "Ik was hier in 1972 met het Flup en Ju Bedrijf (de voorloper van Het Bedrijf, LiLa) en met Het Bedrijf staan we voor de zesde maal op de Feesten. We spelen graag en veel in België: de ontvangst is hier gemoedelijk, Nederlanders zijn koeler. Helaas zijn de Feesten steeds commerciëler geworden, in de tijd van Walter De Buck had je nog echt het 'we gaan samen iets doen'-gevoel."

Het Bedrijf met Museum van de fantasie: vandaag om 15, 16, 17 en 18 uur in Hof van Ryhove, Onderstraat, Gent

'Hoeveel zit er niet in de natuur waarvan je denkt: hoe is het in godsnaam mogelijk?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234