Woensdag 27/01/2021

De vraag blijft: hoeveel liter zit er in een vat ruwe olie?

Dit kon natuurlijk drastisch klinken, en niet direct wijzen op veel vertrouwen in de medemens, maar Lijst Dedecker was pas drie maanden eerder gesticht. “Het was een kwestie van geen risico’s te lopen”, zegt John Lambrechts (60), oprichter van LDD Vlaams-Brabant. “Jean-Marie had gezegd dat wie een plaats op de lijst wilde een kopie van zijn strafregister moest opsturen.” Een gevuld strafregister hoefde niet noodzakelijk een carrière bij de LDD in de weg te staan. Dedecker wou gewoon geen nare verrassingen.Het inzamelen van de strafregisters van de twaalf kandidaten was een taak voor provinciaal secretaris Nathalie Albert, in een vorig leven uitbaatster van café In de Rapte in Leuven. “Er was afgesproken dat ieder zijn register in een gesloten enveloppe zou stoppen”, zegt Lambrechts. “Nathalie zou die dan in één grote doen en opsturen naar Oostende.”“Een paar dagen later zegt Nathalie: ‘Wist gij dat den Joël ooit een zwaar verkeersongeval heeft gehad en dat hij strontzat was?’ Ze wist me ook te melden dat onze lijstduwer bij de plaatsvervangers was betrapt op een Eroticabeurs. Hij stond er dildo’s te verkopen, terwijl hij van een werkloosheidsuitkering leefde.”

TERUG NAAR HET BEGIN

Als gebeurt wat volgens de peilers gaat gebeuren, dan zullen wetenschappers zich weldra verdiepen in het ontstaan van de nieuwe Vlaamse beleidsformatie en dan wordt 6 januari 2007 een historische datum. Jean-Marie Dedecker is drie maanden eerder uit de VLD gezet, is een dag of wat lid geweest van N-VA en heeft geflirt met Vlaams Belang. Nu heeft hij aangekondigd dat hij met een eigen partij begint. “We waren met een man of zes op die eerste vergadering in Oostende”, zegt John Lambrechts, net zestig geworden, ex-importeur van Amerikaanse sleeën, type Chuck Norris. “Ik was tot dan schepen van Onderwijs in Keerbergen voor de VLD, maar verloor mijn mandaat omdat ik te close was met Jean-Marie. Ik heb zijn campagne nog gedaan toen hij in 2004 voorzitter wou worden van VLD. Ook die met die wafels, weet u nog?Dat was de eerste keer dat LDD met iets naar buiten kwam. We deelden overal wafels uit, met een sticker erop: ‘Wij houden onze wafel niet.’ Dat was voorjaar 2007. Ik heb al die stickertjes zelf nog laten printen en mensen gevonden om tot in het holst van de nacht wafeltjes te beplakken.”

WIE BIEDT 5.000 EURO?

Uiterlijk op zondag 13 mei 2007 om 12 uur ’s middags moest in het hoofdbureau van de kieskring Leuven een kandidatenlijst worden voorgelegd. Tot drie dagen voor het verstrijken van de deadline was Lam- brechts de lijsttrekker. Hij had Dedecker beloofd dat hij uit eigen zak 5.000 euro in de campagne zou stoppen. De overige kandidaten zouden elk 300 euro bijdragen voor een gemeenschappelijke folder.“Wij vonden dat niet serieus”, zegt Krystyna Van Eyndhoven, vierde bij de effectieven. “Wij moesten meebetalen en onze fotootjes zouden piepklein zijn en dat van John groot. De enige die kans maakte om verkozen te geraken, dat was hij. Zeg nu zelf: is dat eerlijk?”Nog een probleem: Nathalie Albert had twee dochters en zat zonder werk. En haar vriend, ook werkloos, had nachten aan een stuk geholpen met het plakken van stickertjes op wafels. Van de beloofde 150 euro had hij nog geen cent gezien. Samen met de man van de Eroticabeurs werd een vergadering belegd. Motie van wantrouwen tegen Lambrechts. “Ik heb toen gezegd: jongens, zoek het nu verder zelf maar uit”, zegt hij.“Wij hebben hem wéggestemd”, zegt Van Eyndhoven.Jean-Marie Dedecker belde Rob Van Eyck, maker van films over Marc Dutroux en Osama bin Laden. Hij keek in zijn agenda: “Sorry, Jean-Marie ’t zal niet gaan. In de week van de verkiezingen moet ik draaien.” Volgens Dedecker kwam toen het punt waarop hij naar Leuven reed en in een café vier mensen tegenover zich kreeg. Wie 5.000 euro kan leggen, wordt lijsttrekker.“Dirk Vijnck had zich een paar dagen daarvoor aangemeld als lid van LDD”, weet Lambrechts. “Ik kreeg telefoon van Jean-Marie: ‘Smijt Marc Binon van de lijst en geef zijn plaats aan Dirk-hoe-heet-hij-ook-weer.’ Zo ging dat.”

‘STOMME EZEL’

Dirk Vijnck is meestergast bij de firma Coil in Landen. Daar wordt aluminium geanodiseerd. Acht jaar lang heeft Vijnck er aan de lopende band gloeiend metaal ondergedompeld in baden van zwavel en salpeterzuur. Coil opende een nieuwe productielijn in Leipzig en hij mocht af en toe in pak en stropdas het vliegtuig op om de zaken daar in goede banen te leiden. “Van dan af werkte ik op een bureau”, zegt Vijnck op de website van LDD. “Ik mocht ook bediende worden, maar heb dat geweigerd. Als arbeider kon ik mijn gepresteerde overuren recupereren, als bediende niet.”In één moeite door werd hij voorzitter van de VLD-afdeling in Zoutleeuw. “Schrijven was niet zijn sterkste punt”, weet gemeenteraadslid Serge Schreurs nog. “Het was altijd lachen als hij een uitnodiging voor een vergadering moest opstellen. Plaats, locatie, uur. Meer stond er niet.”Dirk Vijnck is de politiek ingepraat door zijn vriendin, de veertien jaar oudere Myriam Haesen (50). Zij heeft een goed draaiende handtassenwinkel in Landen en een broodjeszaak op de Grote Markt in Sint-Truiden.

Was u erbij, toen in dat café?

Myriam Haesen: “Ja, dat is gegaan zoals Jean-Marie Dedecker het vertelt. Dirk stak zijn vinger op: ‘Ja mijnheer, ik heb 5.000 euro.’ Ik heb hem een beetje geholpen toen. Het was toch een goede belegging?”

Lokaal LDD-voorman Peter Reekmans zei vorige week dat Bart Somers op de ‘zwakste schakel’ had gemikt. Men doelde op het feit dat Vijnck dezer dagen liefdesverdriet heeft.

“Hij, liefdesverdriet? Dat denk ik niet”, zegt Haesen. “We zijn uit elkaar, dat klopt, maar hij is het die mij twee maanden geleden heeft laten zitten. Hij verdiende nu wat meer, door die parlementaire wedde. Hij heeft een huis gekocht in Landen, zonder iets te zeggen (hij woont er inmiddels met zijn nieuwe vriendin, DDC). Ik heb dat via-via moeten vernemen. Hij is niet zo verbaal, Dirk. Je moet het er altijd uit sleuren.”

Mist u hem?

“Een beetje. Het is wel zo dat onze relatie heeft geleden onder de politiek. Dirk was er zich van bewust dat hij ‘maar’ arbeider was. Daar werd hij dagelijks aan herinnerd, door Jean-Marie: ‘Gij kunt helemaal niks, alleen broodjes brengen.’ Dirk heeft vanaf de eerste dag van zijn verkiezing elke nacht tot één uur zitten blokken op zijn dossiers. Soms werd hij wanhopig, dan probeerden wij - ikzelf en mijn dochter - hem te helpen. Sommige woorden in die dossiers waren echt heel moeilijk. Maar tegen de ochtend, dan kende hij het, zei hij. En toch weer lachte Jean-Marie hem uit. In dat anderhalve jaar hebben wij niet één dag vakantie gehad. In de zomervakantie liep hij stage in een pralinenfabriek. Hij wou zo graag eens een complimentje krijgen van Jean-Marie.”

Moeten we zijn tijdelijke overstap naar Open Vld tegen die achtergrond zien?

“Ik denk het wel.”

Waarom noemt men hem eigenlijk de ‘broodjesman’?

“De partij kocht elke dag dertig broodjes in onze snackbar. Dirk reed daar dan mee naar Gent. Dat was zo afgesproken. Sinds onze relatie is beëindigd wil LDD mijn broodjes niet meer.”

U bent nochtans zelf actief bij LDD.

“Ik ben politiek secretaris in Sint-Truiden. Dirk woont nu in Landen. Als hij elke ochtend zou moeten omrijden voor dertig broodjes, dan zit er niet veel winst meer in. Dat snap ik ook wel.”

Wat vond u zelf van zijn overstap naar Open Vld?

“Ik begrijp niet waarom hij is teruggekeerd naar LDD. Een gegarandeerd brutoloon van 103.000 euro per jaar. En dat alles op papier, getekend door Bart Somers, dat is toch niet niks? Het is dat ik Dirk niet kan bereiken, anders zou ik hem zeggen: ik mag wel hopen dat Jean-Marie meer heeft geboden.”

Volgens Dedecker is er helemaal niks geboden.

“Als dat klopt, is Dirk een stomme ezel. Daar geloof ik niks van.”

KAAP EENS EEN PEILING

Het beeld van vorige week: Dirk Vijnck aan de zijde van Bart Somers. De zaak met de privédetective, zei hij: “Dat was de druppel waarmee hij te ver is gegaan.” Volgens zijn entourage is Dirk Vijnck nog steeds van mening dat de vraag hoeveel liter er in een vate ruwe olie zit “iets is dat bij de mensen leeft”.De partij van de vrije meningsuiting legde haar parlementariër nu een spreekverbod op. We moeten ons zijn actuele situatie voorstellen in een hotelkamer, ergens in Nederland, verschrikt starend naar een gsm die niet ophoudt te rinkelen. Van een afstand bekeken was Dirk Vijnck een geval van partijpolitieke groeipijn. Het was het dekselse spel van de apperentering die maakte dat er in 2007 een onverwachte Kamerzetel voor LDD uit de lucht viel in Vlaams-Brabant.“Dit is helemaal geen accidentje”, zegt Frank De Smedt, de baas van IT-bedrijf Avalon en tot begin dit jaar kandidaat-fundraiser voor LDD in Vlaams-Brabant. Hij bezorgde de partij de technologie die maakt dat LDD altijd wint in internetenquêtes. Vorig jaar werd via internet de populairste politicus van Leuven verkozen. Louis Tobback, Rik Daems en Carl Devlies moesten alle de duimen leggen voor Dirk Vijnck.“Wel raar dat andere partijen die software nog niet gebruiken”, zegt De Smedt. “CCleaner. Daarmee haal je cookies weg en kun je vanop één account zo vaak stemmen als je wilt. Daar waar al die andere partijen mensen moeten mobiliseren om één voor één voor of tegen iets te stemmen, zet LDD dat wapen in.”De Smedt is onlangs uit de partij gezet. Hij denkt dat het aantal ex-LDD’ers stilaan het aantal LDD’ers evenaart. “De situatie is in heel Vlaanderen identiek. Overal zijn er potentaatjes opgestaan met een rechtstreekse lijn naar Jean-Marie. In Vlaams-Brabant heb je nu Peter Reekmans, de vroegere voorzitter van de VLD-jongeren die het haalde door stemmen te kopen en over wie het Vlaams Belang onthulde dat hij er drie jaar lang lid was. Reekmans heeft mij eruit gezet, want ik ben een ondernemer en ik vorm in zijn ogen een bedreiging.”“John Lambrechts is in Vlaams-Brabant begonnen met een groep van vijftien mensen. Daar zaten ingenieurs tussen, ondernemers, een piloot... Daar zat muziek in. Dat soort mensen maakt nu geen schijn van kans meer. De meesten zijn ook vertrokken, of eruit gezet. LDD is de partij van de Vijncken en de Reekmansen. Nathalie Albert is nu vijfde opvolger, de man van de Eroticabeurs, tevens pooier in Diest, is nog altijd actief in de partij. Ik ben eruit gezet op basis van ‘compromitterende e-mails’ die men mij nooit heeft laten zien. Dat is de gebruikelijke techniek, die laatst in Herentals ook is toegepast om de ook al te intelligent en bijgevolg gevaarlijk bevonden Christine Schaut (ex-sp.a, DDC) uit de partij te zetten. De partij die ontstaan is een vlaag van onvrede over hoe Jean-Marie uit de VLD is gezet, is nu dé partij bij uitstek geworden van de arbitraire uitzettingen.”“Christine Schaut ging zich verdedigen voor de Raad van het Gezond Verstand, de LDD-variante op de statutaire commissie. Ze hoopte daar eindelijk eens de mails te zien die ze zogezegd had geschreven. De voorzitter zei: ‘Sorry, we zijn uw dossier kwijtgeraakt.’ Maar alles was duidelijk toch? Er komt een punt waarop je zegt: hoe heb ik hier ooit in kunnen geloven?”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234