Dinsdag 26/01/2021

'De vorige trainer heeft een puinhoop achtergelaten'

Basketcoach André Maes over zijn nieuwe ploeg SN Gent

Gent

Eigen berichtgeving

Guy Reynaerts

Het gaat niet goed met Siemens Gent. Ondanks een haalbare kalender bengelt de ploeg van voorzitter Brice De Ruyver helemaal onderaan de klassering, met één enkele overwinning op zes wedstrijden. Voor een ploeg die vorig jaar de play-offs haalde geen goed resultaat.

Er werd dan ook ingegrepen. Drie weken geleden werd de Amerikaanse coach Dick Lien de laan uitgestuurd, deze week volgden de Amerikaanse spelers Poerner en Watson. De man die het watermakende schip weer vlot moet trekken is coach André Maes, vorig jaar aan de slag bij stadsgenoot Brother. "Op het einde van het vorig seizoen was ik ontgoocheld", aldus de nu 50-jarige Maes. "Eric Rogiers en ik hadden met Brother toch heel behoorlijke resultaten neergezet en in de Hollandse basketbalweek was ik samen met het bestuur Henderson, Van den Broeck en Shanks gaan inhalen. Er was mij door manager Patrick De Cock een contractverlenging van twee jaar in het vooruitzicht gesteld. Tot Louis Casteels in de picture kwam. Dan was men opeens alle beloftes vergeten. Ik heb mezelf gezworen dat zoiets me nooit nog zou overkomen."

Nochtans lijkt Maes niet meteen aan een droomjob begonnen bij Siemens Gent. "Ik zeg het niet graag over een collega, maar Lien heeft hier een totale puinhoop achtergelaten", zucht Maes. "Natuurlijk had Lien vorig seizoen prachtige resultaten behaald, maar met spelers als Tucker, Brannen en Van der Sluis is dat echt niet moeilijk. Dat de Amerikaan het dan nog nodig vond een toch erg bruikbare speler als Gijbels te doen vertrekken, vind ik toch erg straf. Hij had ook de vrije hand in de keuze van de Amerikanen. Als je dan na twee maanden terugkomt met een speler die in Japan en één die in Argentinië heeft gespeeld, dan stel je je daar toch ook vragen bij. In de voorbereiding probeerde Lien nooit naar een soort typeploeg toe te leven. Hij gaf bijvoorbeeld een Jelle Lammertijn meer speelgelegenheid dan Sergeant en speelde bijna nooit met twee Amerikanen tegelijk. Dat mag je misschien doen in juni, maar niet meer eind augustus."

Maes meent dat hij van Lien nog een ander vergiftigd geschenk kreeg. "Hij had die Amerikanen duidelijk op zijn hand. Toen ik overnam, hebben Poerner en Watson me willen testen. Ik heb het gevoel dat ze me bij momenten gesaboteerd hebben."

Poerner, op Bree geblesseerd aan het oog, kreeg zijn retourticket en toen Watson maandag niet op training verscheen, werd ook hij bedankt. Van het verhaal als zou de Amerikaan niet betaald zijn, klopt niets volgens Maes. "Het probleem met de BBI is genoegzaam bekend, maar daar werd een oplossing voor gevonden. Siemens Gent heeft dit jaar geen liquiditeitsproblemen. De spelers en ikzelf worden netjes betaald. Wat Watson betreft kan ik zelfs meer zeggen: die kreeg 14 dagen op voorhand zijn loon. Financieel is er dus zeker niets aan de hand."

Sportief des te meer. Maes: "Dat klopt. Voor ons begint de voorbereiding nu. Ik weet dat zoiets niet kan, maar het is niet anders. Geloof me vrij dat wij snakken naar de stop voor de nationale ploeg half november."

Paniek is er (voorlopig?) nochtans niet in het Gentse huishouden. "Dat kan anders lijken nu we met twee andere Amerikanen spelen, maar ze hebben het gewoon zelf uitgelokt."

Vanavond doet Siemens het met het duo Mitchell-Muller. "Ik was een beetje sceptisch over Mitchell (5 jaar actief bij Sunair Oostende, GR), maar ik moet toegeven dat Barry mij positief verrast heeft. Hij staat natuurlijk niet voor 100 procent scherp, maar hij heeft me wel bewezen dat hij klaar is om er opnieuw tegenaan te gaan. Muller van zijn kant, een speler die een kamp bij de Vancouver Grizzlies deed, moet tegen Antwerpen de hem geboden kans grijpen. Zo niet kijken we verder uit naar versterking." Dat de Gentenaars uitgerekend tegen de momenteel sterkste ploeg uit de competitie moet uitkomen, lijkt niet meteen een cadeau. "Toch is het misschien nog zo slecht niet", meent Maes. "Verliezen we na een behoorlijke wedstrijd, dan zal niemand ons iets verwijten. Een affront als vorige week in Bree kunnen we ons natuurlijk niet opnieuw veroorloven."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234