Zaterdag 21/09/2019

De voorzitter is er en blijft er

'Ik wil alle geruchten over mijn aanstelling tot voorzitter-voor-het-leven hetzij mijn onmiddellijke afzetting formeel ontkennen.' Bij SP-voorzitter Patrick Janssens kon er gisteren na afloop van het partijbureau best nog grapje af. 'Ik geef toe dat er geen eensgezindheid is over de rol van een voorzitter.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Brinckman

De jongste dagen was er nogal wat mediageroezemoes over de figuur van Patrick Janssens. In het weekblad Knack verkondigden enkele anonieme tenoren vlijmscherpe kritiek, jongerenvoorzitter Caroline Gennez ventileerde open en bloot haar ongenoegen over de profielloze partij en haar onzichtbare voorzitter in De Morgen. Gooi daar nog wat citaten uit interviews bovenop, lardeer dat met even sombere als onbetrouwbare peilingen, tel daarbij het gerucht over een toekomst als gecoöpteerd senator en even leek het of bij Janssens de poten onder zijn stoel werden weggezaagd.

Eind verleden week vertelde uitgerekend Janssens zelf dat hij op het komende partijbureau, dat gisterenmiddag plaatsvond, een analyse zou maken van een half jaar voorzitterschap. "Wereldschokkende dingen" leverde dat niet op. Janssens: "Ik heb verteld hoe ik de werking van de partij heb ervaren. Die wordt te veel georganiseerd vanuit technische beleidsdomeinen, te weinig vanuit grote maatschappelijke evoluties." De voorzitter wil daarom de werking van de verschillende fracties beter op elkaar afstemmen, waardoor er op een geïntegreerde manier kan worden gewerkt en gecommuniceerd.

Ook Janssens zelf wil meer bij de parlementaire werking worden betrokken. Als extraparlementslid voelt hij zich op dit punt wat uitgesloten. Meteen ook de reden waarom hij wat minder in de media verschijnt, iets wat hem door een aantal partijgenoten wordt verweten. "Inderdaad. Ik leg niet op alle slakken zout. En binnen de partij is er geen eensgezindheid over het feit of de voorzitter voortdurend naar buiten moet treden en alle beslissingen zelf moet nemen. Maar ik ben geen traditioneel voorzitter. Mocht ik zo'n voorzitter geweest zijn, dan lag ik er al lang uit. Ik zou veel te veel onzin uitgekraamd hebben." Volgens de SP'er mag men hem niet in zo'n traditionele rol dwingen. "Ik begrijp niet goed dat men zoiets verwacht van iemand die op een hoogst ontraditionele manier in de politiek is gestapt."

Veel kritiek op zijn persoon kreeg Janssens gisteren dan ook niet te verduren. "Het gaat niet om de voorzitter, het gaat om de partij", zo werd door een aanwezige gesteld. En er is geen sprake van om zijn functioneren na de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober tegen het licht te houden. "Al kan ik niet beletten dat bij een slechte uitslag het geduld van sommige mensen op raakt. Zelf heb ik in mijn intentieverklaring met geen woord gerept over 8 oktober. Een eerste evaluatie is pas in het jaar 2003 voorzien." Janssens staat tweede op de Antwerpse lijst, na burgemeester Leona Detiège. Als derde geplaatste Kathy Lindekens schepen kan worden in het nieuwe gemeentebestuur, sluit Janssens niet uit dat hij haar mandaat als gecoöpteerd senator overneemt. "Het zou de partij financieel goed uitkomen. Bovendien word ik dan automatisch beter betrokken bij de werking van de fractie."

"Een deel van de stemmingmakerij is te wijten aan het werken met twee snelheden. Aan de ene kant zijn er de gemeenteraadsverkiezingen, aan de andere kant moeten we nadenken op lange termijn. Zoiets doe je niet op de publiek tribune. In elk geval vind ik niet dat ik onder druk sta. Een lastig artikel en wat gemor krijgen dat niet voor elkaar. Een aantal van mijn voorgangers in dit huis, die hebben pas onder druk gestaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234