Donderdag 08/12/2022

De voorgeschiedenis van de revisorenkantoren rond de Daerdenclan

1976 Michel Daerden start zijn carrière als revisor in de familiale woonst in Loncin

1986 Het revisorenkantoor M. Daerden wordt opgestart

1994 Daerden senior wordt minister en ‘verhinderd revisor’. Zijn kantoor wordt omgedoopt tot Renouprez, Labille and Co. Officieel is Daerden er niet meer actief, als hoofdaandeelhouder heeft hij achter de schermen nog altijd de touwtjes in handen. Zoon Frédéric stapt in de zaak. De Post, RTBF en Ethias zijn vaste klanten, naast talloze overheidsinstellingen en intercommunales in en rond Luik.

2001 Daerden junior, intussen schepen in Herstal en Waals volksvertegenwoordiger, neemt het kantoor over van senior. Hij zal zijn vader 7,43 miljoen euro betalen, over meerdere jaren. Het kantoor verandert van naam: Renouprez, Labille and Co wordt DC&Co.

2005 DC&Co beheert 280 mandaten, waarvan 90 procent in de publieke of semipublieke sector, en een gemiddelde winst van 700.000 euro per jaar. Het IRE (L’Institut des Réviseurs d’Entreprises), dat de revisorenkantoren controleert, begint zich vragen te stellen over de winsten die in de zakken van zoon Frédéric verdwijnen. In de Franstalige pers zwellen de anonieme getuigenissen aan over intimidatie tegenover Luikse bestuurders om contracten te sluiten met le fils.

2006 DC&Co neemt de rekeningen van 20 van de 24 intercommunales in het Luikse onder de loep. Frédéric neemt ontslag als gedelegeerd bestuurder van DC&Co, dat wordt omgevormd tot BCG, maar behoudt wel zijn delen in het kantoor via een ondergeschikte vennootschap, die eerst FD heet, later Pc&Co.

2007 Het deontologisch comité van het IRE verbiedt alle revisoren van BCG om de boekhouding door te nemen van publieke instellingen waarover de gemeente Herstal mee beslist. Frédéric, verkozen tot burgemeester van de Luikse voorstad, gaat in beroep. BCG kan daardoor het leeuwendeel van zijn mandaten in de vurige stede behouden.

2008 Frédéric verliest het pleit, in beroep wordt de sanctie tegen de revisoren van de BCG bevestigd. De vennoten van Frédéric wenden zich tot Cassatie. Een andere vennootschap wordt opgericht, REV Invest, waarin Frédéric zijn aandeel in het bedrijf onderbrengt. Josep Paul, 82 jaar oud en een trouwe vriend van vader Daerden, wordt de beheerder van Rev Invest. Hij wordt algemeen beschouwd als een stroman van de clan-Daerden.

2009 Cassatie bevestigt op 11 september het verbod dat de Waalse revisorenwaakhond in 2007 oplegde. Op 31 december wordt BCG gesplitst in drie aparte bedrijfjes, zodat bepaalde contracten naar dochterondernemingen afgeleid kunnen worden en de Daerdens achter de schermen de hele, uiterst complexe bedrijfsstructuur kunnen blijven controleren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234