Zaterdag 30/05/2020

'De Volkskrant' prijst Belgische chef-kok

"Mooi: een kok met de passie van een boer", schrijft de Volkskrant. De Nederlandse krant wijdt een reportage aan Gert De Mangeleer, chef-kok in restaurant Hertog Jan en "jeune premier van de Belgische gastronomie".

De Mangeleer kwam in Hertog Jan terecht in 2002, nadat hij in diverse keukens had gediend als leerling en sous-chef. Toen was het nog een brasserie, waar sauzen uit pakjes kwamen. In 2005 nam De Mangeleer de zaak over, samen met zijn compagnon Joachim Boudens. Sinds november is het een driesterrenrestaurant.

De Mangeleer is volgens culinair journalist Marc van Dinther een lichtend voorbeeld voor de nieuwe generatie Belgische topkoks. "Jong en modern, open voor verandering. Geen meneer tegen wie je u zegt, maar een kok in spijkerbroek en op sneakers."

Dat de journalistde eenvoud van de kok kan smaken blijkt ook uit de rest van het artikel. "In de keuken van Hertog Jan mag een biet nog een biet zijn." De groenten die de kok gebruikt komen allemaal van zijn boerderij, aan de rand van Brugge. "Dat is nog een kenmerk van de stijl van De Mangeleer: zijn liefde voor groente."

Over twee jaar wil de kok met zijn restaurant in de boerderij trekken. "Ik voel me hier een beter mens. Ik heb al jong drie sterren, maar ik ben nog lang niet op mijn top."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234