Donderdag 25/02/2021

De volksjongen en de professor. Ze vonden elkaar in een spel dat uitgroeide tot een zaak van staatsbelang. Vanaf maandag gaan Erik Van Looy en Rik Torfs opnieuw op zoek naar een 'slimste mens ter wereld', de zesde al. En hoe spannend het ook wordt voor de

Presentator Erik Van Looy en jurylid Rik Torfs over het zesde seizoen van 'De slimste mens ter wereld'

Wij steken soms ridicuul veel energie in dat spelletjeJe kunt toch niet sterven en niet deelgenomen hebben

Het perszaaltje van de VRT, zo rond de middag. Erik Van Looy staat te dralen rond het dienblad met broodjes. Na lang beraad kiest hij er een broodje uit, dat hij haast meteen laat vallen. Een cateringdame maakt met een servetje zijn vest schoon. Nog snel een augurk van zijn schoen vegend sluit hij zich gegeneerd bij een groepje pratende mensen aan. De vlotte jongen die we kennen van de televisie is ver weg. Het zweempje gêne dat ook op de buis rond hem hangt, lijkt een bepalende karaktertrek.

Dan komt Rik Torfs binnen. Met een complimentje voor de cateringdame, een grapje voor de vriend-journalist en - zo zal blijken tijdens het gesprek - een stevige portie ironie. De persverantwoordelijke brengt ons naar het zaaltje waar we kunnen praten. "Het waren heel lekkere broodjes", bedankt Van Looy haar.

"We hebben weinig aan de formule van De slimste mens ter wereld veranderd", steekt hij van wal. "De andere kandidaten mogen nu ook in de puzzelronde aanvullen: dat is het zowat." En die kandidaten vormen ook dit jaar weer een tamelijk indrukwekkend lijstje van grote namen en nobele onbekenden die met De slimste mens ongetwijfeld hun moment of fame zullen beleven (zie kader). Een enkeling, Helmut Lotti met name, neemt voor de tweede keer deel, anderen zeiden na jarenlang weigeren eindelijk toe.

Jullie rekruteringsmethode lijkt naar verluidt verdacht veel op stalking.

Van Looy: "Daar heeft het inderdaad veel van weg, ja. Als ik Goedele Liekens nog één keer bel, zal ik wellicht nooit meer in een straal van 500 meter bij haar in de buurt mogen komen."

Wie van de kandidaten van dit jaar hebben jullie letterlijk jaren gestalkt?

Van Looy: "Phara de Aguirre, Wim De Vilder en Paul Jambers. Elk jaar zeggen er altijd wel een paar mensen toe die jarenlang geweigerd hebben."

Waarom willen ze dan opeens wel meedoen?

Van Looy: "Verbouwingen kunnen een reden zijn (lacht)."

Torfs: "Bij een figuur als Jambers zal het wel te maken hebben met de nakende dood. Je kunt toch niet sterven en niet deelgenomen hebben aan De slimste mens?"

Van Looy: "Wat de professor zegt, is misschien een boutade, maar het heeft er wel iets mee te maken. Dit klinkt nu misschien heel diep, maar er komt gewoon een moment in ieders leven waarop je anders begint na te denken over de dingen. Bij Phara is dat evident. Als je kanker overwonnen hebt, kun je je angst om af te gaan in een spelletje wel relativeren.

"Bij Jambers ben ik drie jaar geleden nog geweest voor een test. Toen wou hij echt winnen en na die test bleek dat die kans misschien heel klein zou zijn. Nu is hij in een fase van zijn leven dat het winnen hem minder kan schelen."

Houden sommige kandidaten er vreemde manieren van voorbereiding op na?

Van Looy: "Er is vooral veel bijgeloof. Er worden twee afleveringen per avond opgenomen en we vragen de kandidaten een andere outfit mee te nemen voor het geval ze de tweede uitzending halen. Haast niemand durft zijn tweede paar kleren op voorhand uit zijn auto te halen. Toen Bruno Wyndaele nog presenteerde, heb ik ook eens deelgenomen en toen liet ik mijn tweede pak - nu ja, mijn tweede jeans - ook in de auto liggen, hoor."

Torfs: "Je tweede outfit wel meenemen, zou een vorm van hybris zijn, hé. En overmoed wordt altijd afgestraft."

Hoe spontaan verlopen de opnames van De slimste mens echt? Hoe vaak vallen jullie terug op voorbereide grappen?

Van Looy: "De balans tussen goed voorbereide en spontane humor is in evenwicht. Kijkers pikken voorgekauwde grappen steeds minder, hé. Soms val ik wel eens terug op mijn kaartjes, maar even vaak schud ik gewoon ter plekke een grap uit de mouw.

"Ik ben wel iemand die zich sowieso altijd goed voorbereidt, of dat nu op een filmset of in De slimste mens is. Omdat ik ervan uitga dat ik moet omgaan met mijn beperkingen. Maar ik zit in een luxepositie. Achter De slimste mens zit een geweldige redactie die alles tot in de puntjes regelt.

"Niet iedereen heeft blijkbaar die luxe. Heb je de eerste aflevering van Slimmer dan een kind van tien gezien? Je mag nog zo spontaan en ad rem presenteren als Goedele Liekens, die dat echt goed doet: als je programma redactioneel zo slecht ingevuld is, dan kan het gewoon niet werken. In een familieprogramma laat je toch geen halfdronken kandidaat opdraven?"

Vandaar dat je eindredacteur Sam De Graeve altijd het brein van De slimste mens noemt?

Van Looy: "Inderdaad. Herman Van Molle heeft Karel Vereertbrugghen, met wie hij onder meer De Canvascrack bedacht, Hitler had Goebbels en ik heb Sam. Hij gaat met dat programma slapen en staat ermee op. Hij leidt de redactie, verzint een groot deel van de vragen, contacteert mogelijke kandidaten, test hen, traint hen..."

Dat jullie jullie gasten testen, is bekend. Maar trainen?

Van Looy: "Als een kandidaat dat wil, sturen we soms op voorhand een redacteur om nog wat te oefenen. Ja, het is soms belachelijk hoeveel energie wij in dat spelleke steken. Maar dat spelleke is voor velen nu eenmaal een zaak van staatsbelang geworden."

Spelen de vrouwelijke kandidaten anders?

Van Looy: "Niet per se. Sommige vrouwen spelen heel mannelijk. Maar in principe komen er wel meer vrouwen met een laisser aller-gevoel aan de start. Hun speelduivel zit beter verborgen. Maar als die eenmaal ontsnapt, moet je opletten."

Marc Reynebeau zei me vorig seizoen 'dat vrouwen zich niet zouden moeten verlagen tot een jongensspelletje als De slimste mens'.

Van Looy: "Ergens heeft hij gelijk en daarom is het zo moeilijk om vrouwelijke kandidaten te strikken. Vrouwen zijn nu eenmaal met serieuzere dingen bezig dan met zoiets banaals als een quiz. Dit jaar zijn acht van de dertig kandidaten vrouw. Ik zou het fantastisch vinden als een van hen zou winnen. Nog net niet zo fantastisch dat ik hun de antwoorden zou doorfaxen."

Rik Torfs, ze noemen jou wel jurylid, maar heb je eigenlijk ooit een betwisting moeten beslechten?

Van Looy: "Hij is nog maar één keer tussenbeide gekomen, denk ik, en toen zei hij: 'Ik weet het ook niet.' (lacht)"

Torfs: "Natuurlijk ben ik geen echt jurylid, ik ben een commentator. Een commentator bovendien die de onnozele dingen die worden gezegd, toejuicht. Niets ergers dan kandidaten die alle vragen met een stalen gezicht juist beantwoorden. Als alles correct verloopt, is mijn rol volledig overbodig. Nu ook, maar ik kan toch nog de schijn hoog houden. Nee, het beste wat de kandidaten kunnen doen - en dat geldt trouwens ook voor de rest van de samenleving - is mij volstrekt negeren."

Welke kandidaten worden dit jaar je ideale schietschijf?

Torfs: "Ik vind het fantastisch dat er dit jaar twee professoren deelnemen, een soort waarvan de degeneratie en de achterlijkheid mij zeer goed bekend zijn. Met die mensen ga ik me nog amuseren."

Van Looy: "De professor pakt het wel anders aan dan ons vorig jurylid Marc Reynebeau. Die ging er van bij het begin met de botte bijl tegenaan, terwijl de professor eerder zalft en slaat."

Torfs: "Het is ook zo dat de mensen die je het liefst hebt het meeste slaag geeft. Je slaat toch nooit iemand een bloedneus van wie je niet een beetje houdt? Eigenlijk is het voor de kandidaten een belediging als ik vriendelijk blijf."

Van Looy: "En het moet gezegd: wij zien die kandidaten graag. Je leert hen ook zo goed kennen. Je gaat op voorhand bij hen langs, beleeft die opnames mee, voelt hun spanning wegebben achteraf..."

Torfs: "Zelfs ik, zo'n slechte man, heb het soms heel moeilijk om afscheid te nemen van bepaalde kandidaten. Ja, je gaat echt van hen houden."

Erik, jij noemt Rik consequent 'professor'. Is dat meer dan louter een gimmick?

Van Looy: "Toch wel, ja. Ik heb altijd al grote eerbied gehad voor autoriteit. Mijn dokter noem ik ook altijd 'dokter', tegen een minister zal ik altijd 'meneer de minister' zeggen. Mijn grootvader heeft me dat ontzag van jongs af ingepeperd. Toen Louis Tobback deelnam aan De slimste mens zei hij me steeds dat ik 'Louis' mocht zeggen, maar dat kreeg ik gewoonweg niet over mijn lippen. Alleen Pieter De Crem kon ik moeiteloos met de voornaam aanspreken. Vreemd. (lacht)"

Wat maakt jullie zo'n goed duo?

Van Looy: "Het zal wel iets met contrastwerking te maken hebben. Ik ben meer de volksjongen, de professor is laten we zeggen van het meer cerebrale type."

Torfs: "We zijn voldoende verschillend om interessant te zijn. Niets saaiers dan twee mensen die op dezelfde manier reageren. Maar gelukkig zijn er ook genoeg raakvlakken."

Van Looy: "We kunnen vooral allebei goed relativeren."

Komt er een zevende seizoen van De slimste mens?

Van Looy: "Dat weten we nog niet zeker. Ik ga er altijd van uit dat er nog minstens één jaargang zal volgen, want ik droom van een 'allerslimste mens ter wereld' met alle winnaars en sterkste kandidaten tot nog toe. Er is nog niks concreet, maar een titanenstrijd tussen Alain Grootaers, Stany Crets, Bert Kruismans, Wouter Deprez, Steven Van Herreweghe, maar ook alle mensen die net niet wonnen, lijkt mij een ideale manier om het programma ooit te beëindigen."

De slimste mens ter wereld

Eén, vanaf maandag om 22 uur

Rik Torfs:

Het beste wat de kandidaten kunnen doen - en dat geldt trouwens ook voor de rest van de samenleving - is mij volstrekt negeren

Erik Van Looy:

Bij vrouwelijke kandidaten zit de speelduivel beter verborgen. Maar als die eenmaal ontsnapt,

moet je opletten

Annelies BeckHans BourlonAlex CallierKathleen Cools Freddy De KerpelJosse De PauwJan De SmetWim De VilderMarc DiddenPaul JambersGeert LambertHelmut LottiLuc JanssenEric MelaertsRonny MosuseNicole JosyWalter

PauliPhara de AguirrePiet HuysentruytEddy PlanckaertSaartje VandendriesscheLieven ScheireDaniël TermontDany VerstraetenWilly WillyWalter

ZinzenLiesa NaertJean Paul Van BendegemAnnelies RuttenEva Brems

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234