Zaterdag 24/10/2020

De voetbalclub die niets heeft

Geen geld. Geen sponsors. Geen supporters. Geen stadion. En toch staat White Star Brussel op kop in tweede klasse, en volstaat een zege tegen Patro Maasmechelen om promotie af te dwingen. Maar een kampioenenfeest, nee, dat hebben ze nog niet gepland. 'Die club is een drama voor het voetbal.'

Geen geld

De (weinige) fans van tweedeklasser White Star Brussel maken zich best niet te veel illusies. Zelfs al behoudt de club na beroep de twee extra toegewezen punten en wint het zaterdag sportief de titel, dan nog wacht op 2 mei de zware klip om een proflicentie te bemachtigen. Niet evident wanneer intussen al schuldeisers een aanvraag tot vereffening indienden bij de rechter.

De hoogste klasse 1A, eerste of tweede amateurklasse of een vereffening: het kan voor WS Brussel nog alle kanten uit. Maar er hangt wel een zwaard van Damocles boven het hoofd van de club als ze niet dringend schulden aflost. Zo hebben meerdere schuldeisers al beslag laten leggen op de inkomsten van White Star, in totaal gaat het over meer dan 100.000 euro. Minstens een ervan - de Waaslandse Rijwielcentrale - stapte al naar de rechtbank om de vereffening van de vzw White Star Brussel aan te vragen. De zaak kwam vorige vrijdag voor op de rechtbank van eerste aanleg in Brussel, White Star daagde niet op. "Er is nog helemaal geen uitspraak. Het was een inleidende zitting", luidt het bij advocaat Laurent Denis, die WS Brussel verdedigt. "Ik kan er weinig over zeggen. Ik ben gebonden aan het beroepsgeheim. Natuurlijk is er nog beroep mogelijk."

Schulden aan derden tellen niet expliciet mee bij de licentievoorwaarden van de voetbalbond, al houdt de licentiecommissie wel rekening met de financiële clubbalans. Vorig jaar tilde de commissie er zwaar aan dat White Star spelerslonen in januari en februari had betaald met subsidiegelden voor de jeugd. De laatst neergelegde balans van 2014 toont dat (voorloper) White Star Woluwe een negatief eigen vermogen van bijna 4 miljoen euro heeft en een schuldenlast torst van 4,3 miljoen euro. Vorig jaar wist White Star Brussel zijn hachje te redden door een attest van Gulf Dynamic Challenges, een firma uit Dubai die White Star financiert. "Als alles opgelost is, zal iedereen zien dat White Star de financiële mogelijkheden heeft om te doen wat het wil", luidt het bij Denis.

Geen sponsors

De truitjes van White Star blinken maagdelijk wit of oranje in de vitrine van de fanshop. Behalve op de rug: daar staat, in het klein boven het nummer van de speler, 'Citroën F.R. Motors'. Dat is een kleine autodealer aan de Gentsesteenweg in Molenbeek - de plaatselijke zelfstandige, dus. En vooral: niet het soort van sponsor dat bij de meeste profvoetbalclubs op de truitjes prijkt. "De sponsoring van White Star? Liefdadigheid, mijnheer. Ik ben al blij dat er hier in Molenbeek nog voetbal is", zegt zaakvoerder Pascal Vandaele. Een bedrag wil hij echter niet verklappen.

De andere sponsors op de site zijn drankenleveranciers, een bekend Amerikaans sportmerk dat de kledij levert en een paar obscure beveiligingsfirma's - die geen vragen over sponsoring wensen te beantwoorden. Dé geldschieter van White Star zou Gulf Dynamic Challenge zijn, een investeerdersfirma uit Dubai. Maar niemand die precies weet wie erachter zit. De CEO, Algerijn Jemal Bin Ferah, zou niets meer zijn dan een stroman van omstreden White Star-coach John Bico.

Geen supporters

Val niet achterover van het gemiddeld aantal bezoekers bij thuismatchen: 553. Ja, u leest het goed: vijfhonderddrieënvijftig - fans van de tegenpartij inbegrepen. Pas op, het vorige seizoen waren dat er nog maar 427, er zit dus beterschap in. Hoeveel abonnementen de club dit seizoen heeft verkocht, mogen we niet weten. Het hoeft niet te verbazen dat de sfeer in het Edmond Machtensstadion - capaciteit: 11.000 bezoekers - ver te zoeken is, ondanks het geleverde spel. "Ik denk zelfs dat dat nog een overdreven aantal is. Toen wij kwamen spelen in Molenbeek, mocht iedereen gratis binnen. Ticketjes? Niet nodig", aldus een clubbestuurder uit tweede klasse.

White Star komt uit Woluwe, en na de overname door Bico en de teloorgang van FC Brussels palmde hij het stadion in. Maar de weinige supporters uit het residentiële Woluwe verhuisden niet mee en niemand in Molenbeek komt naar de matchen. "White Star? Ken ik niet", zegt cafébaas Roger van Le Stade, in de schaduw van het Machtensstadion. Hij spuwt nog nét niet op de grond terwijl hij dat zegt. De sticker op zijn voorruit zegt álles: 'Allez Le RWDM!'. Want dat is dé club van Molenbeek, de fiere kampioen van het seizoen 1974-75, met een jonge Johan Boskamp als motor.

Hoeft het trouwens te verbazen dat de supportersloze club nog geen kampioenenfeest heeft gepland?

Geen stadion

De angel die White Star de doodsteek kan geven: de gemeente Molenbeek wil dat White Star en vierdeklasser RWDM - een reliek uit een vervlogen verleden, heropgestart door sympathisanten - het stadion delen. En dat is niet naar de zin van Bico. In een interview met Sport/Voetbalmagazine noemde hij RWDM als reden waarom het terrein "een patattenveld" is. Bico: "Wij staan tegenover indringers en wij verdedigen ons, dat is alles. Die andere club meent hier te kunnen binnendringen onder het voorwendsel dat ze dezelfde naam draagt als een club die hier vroeger gespeeld heeft." Bico had een negenjarige huurovereenkomst met de gemeente gesloten, maar door herhaaldelijk protest binnen Molenbeek is dat contract toch ontbonden, ook al omdat White Star de aangroeiende schulden bij de gemeente Molenbeek en de lokale politie niet wil vereffenen.

Geen licentie

De Licentiecommissie van de voetbalbond was op 12 april heel duidelijk: White Star krijgt geen licentie voor eerste klasse A, noch voor eerste klasse B - de acht beste clubs van de huidige tweede klasse. Net omdat er geen stadion is en de club schulden heeft bij de gemeente. Maandag komt de zaak opnieuw voor, dit keer bij het Belgisch Arbitragehof van de Sport (BAS). "Dit doet bij mij ook de wenkbrauwen fronsen", zegt Guy Craybex, voorzitter van de Nationale Voetballiga - de vereniging van tweedeklassers. "De club heeft financiële problemen, nog geen licentie, geen echt stadion en weinig supporters. Een drama voor het voetbal. Ik ben niet gelukkig met de positie en de handelswijze van White Star. Dat durf ik openlijk zeggen. Het is al het tweede jaar op rij dat ze voor problemen zorgt. Dit keer ziet het dossier er minder gunstig uit, maar als die club een licentie krijgt, dan moeten we dat aanvaarden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234