Donderdag 17/10/2019

Bart De Pauw

De vlucht vooruit van Bart De Pauw: een slimme zet?

Beeld BELGA

Met zijn videoboodschap nam Bart De Pauw de vlucht vooruit en zette hij de toon. Een klassieker in de crisiscommunicatie. Maar was dat wel verstandig, nu de aantijgingen zich opstapelen? 

"Wat is dit nu?" Peter Frans Anthonissen, expert in reputatiemanagement, geeft toe dat hij de videoboodschap van De Pauw twee keer heeft moeten bekijken. "Ik wist niet wat ik er van moest denken. Was het echt, of een trailer voor een nieuw seizoen van Het Geslacht De Pauw? Hij is nu eenmaal een steengoed acteur." 

De televisiemaker pakte donderdagavond de VRT in snelheid door zelf het nieuws over zijn ontslag aan te kondigen in een videoboodschap. Redelijk uitzonderlijk in Vlaanderen, hoewel burgemeesters Daniël Termont (over de Gentse Optima-affaire) en Bart De Wever (over de Antwerpse politie die illegalen in elkaar timmerde) het hem al voor deden. 

Niet zo gek evenwel, in tijden van crisis. "Als bekend persoon met een zekere reputatie en geloofwaardigheid is het best logisch om de vlucht vooruit te nemen", zegt Maarten Debecker van communicatiebureau Connect. "Op die manier houdt hij zelf het verhaal in handen en zet hij het neer zoals hij wil." 

Alleen is het best opmerkelijk dat De Pauw daarvoor koos voor een video, en dat hij ook nog eens toelichting gaf op Radio 1, en tegenover VTM Nieuws"Ik ben opgepakt en men heeft mij opgehangen zonder verhoor", zei hij in het Radio 1-programma 'De Ochtend'.

De Pauw ontkende
dat hij vrouwen gestalkt zou hebben. Hij gaf weliswaar toe dat hij sms'en "met humor en onnozele dingen" stuurde, maar daar ziet hij geen graten in.

Later op de dag verdedigde hij zich ook bij VTM Nieuws. Te diep in het glas gekeken en eigenlijk niks uitzonderlijks mispeuterd, klonk het daar. "Ik ga al 's naar een feestje en dan heb ik al eens te veel gedronken", aldus De Pauw tegenover VTM Nieuws. "Dan stuur je al eens iets waarvan je achteraf denkt ‘oei, dat ging er misschien wat over’." 

Iets waaraan wel meer mensen zich bezondigen, maakt De Pauw zich sterk.
 

Zulke interviews zijn in elk geval een opvallende strategie: bij dit soort gevoelige verhalen wordt immers meestal de voorkeur gegeven aan een schriftelijke verklaring. 

Lees verder onder de video.

Huis-tuin-en-keukenvideo

En waar Kevin Spacey koos voor de beproefde strategie van 'excuses en spijt', ging De Pauw voor 'eer en herstel'. "Spacey maakte meteen een knieval, en probeerde daarna ook wel de aandacht af te leiden door te beginnen over zijn homoseksualiteit", legt Debecker uit. "De Pauw beroept zich eerder op zijn dertig jaar als vriend in de huiskamer en zijn betrouwbaarheid."

Ook opvallend: de video heeft de uitstraling van een banale huis-tuin-en-keukenvideo. Je ziet de man die decennia in televisiesector werkt en baas is van productiehuis, zelf de camera aan- en afzetten. Een berekende zet? "Het deed alvast me denken aan De Mol, daarin zie je dat ook", stelt Anthonissen, die er ook op wijst dat het ontslag van De Pauw dateert van begin deze maand. "In principe heeft hij dus voldoende tijd gehad om verschillende takes uit te proberen." 

Toch wist Anthonissen na het bekijken van de video nog steeds niet wat hij ervan moest maken. "En ook de nieuwssite van de VRT gaf me geen helder antwoord op de vraag: is dit echt of niet? Als ik de vele reacties op sociale media las, dan stond ik daarin niet alleen. Veel mensen zaten met vragen: wat zijn dan die klachten? Over hoeveel vrouwen gaat het?" 

Anthonissen wil het graag toch even duidelijk stellen: dit is geen vingerwijzing naar de VRT. "Ik vind dat het hen siert dat ze in eerste instantie met een vrij zakelijke mededeling naar buiten zijn gekomen, met respect voor alle betrokkenen." 

Op Radio 1 gaf CEO Paul Lembrechts deze ochtend wel meer details: "Het ging niet om één sms’je, maar honderden." Anthonissen: "Dat wijst erop dat de videoboodschap van De Pauw wel degelijk de toon heeft gezet. Of toch voor een paar uur. Lembrechts besefte dat hij zelf de puntjes op de i moest zetten." 

Wil dat dan zeggen dat De Pauw deze affaire op communicatief vlak slim heeft aangepakt? Dat hangt er wat vanaf, stellen de experts. "In mijn ervaring communiceer je correct, of niet", zegt Anthonissen. "Correct, dat betekent in dit geval toegeven dat er dingen zijn gebeurd waarvoor hij zich wil verontschuldigen. Op dit moment is de boodschap onduidelijk: wat zegt hij eigenlijk over de feiten? Bekent hij of niet?" Debecker: "Als er de komende dagen nog allerlei lijken uit de kast vallen, dan zal die video toch niet zo'n goed idee blijken." 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234