Vrijdag 01/07/2022

De vloek van Appermont

Iedere dinsdag sluit Eric Goens een bekende gast 24 uur op in Het huis (20.35 uur op Eén). Vanaf vandaag geeft hij in een wekelijkse column al iets prijs over de uitzending.

Het is een van de meest aandoenlijke scènes uit de hele reeks: Luc Appermont die met open mond en versteend gezicht tot de ontdekking komt dat zijn vaste huisgenoot ook zijn verrassingsgast in Het huis zal worden.

Minuut 23, of daaromtrent: de genaamde Bart Gyselinck duikt onaangekondigd achter de deur van de koelkast op. Appermont hakkelt, stamelt en stottert de hele keuken bij elkaar. De ongenode gast - 'SOS Bart' op de blauwe buikschort - krijgt een forse por tegen het schouderblad. Buckle up: Appermont vloekt! Een Appermontiaanse vloek weliswaar: 'Godverdikke'. Deugdzaamheid is een levenslange inspanning. Maar toch, hoofdschuddend en vol ongeloof: "Jij hebt gezwegen tegen mij." En nog: "Normaal doen we zulke dingen niet." Hij zal ontdooien, maar het zal nog wel een half uur en een ommetje naar buiten duren. Heel even leek het alsof dertig jaar leven in de kast pardoes uit de koelkast kwam gestapt. Dwars door de woeste orkaan.

Het is intussen een jaar of vijf geleden dat het beroemdste holebikoppel van dit land hun publieke geheim in de openbaarheid gooide. En stoemelings nog wel. Voor de liefhebbers, de historische reconstructie:

Vraag boekske: "Bart, het schijnt dat jij op mannen valt."

Antwoord Bart-tijdens-het-interview: "Het schijnt dat de zon schijnt."

Antwoord Bart-in-het-boekske: "Ja, ik val inderdaad op mannen."

Ze kunnen erom lachen, om zoveel dichterlijke vrijheid. Meer nog, ze hebben het gefingeerde antwoord destijds zelfs goedgekeurd voor publicatie. De pantomime had lang genoeg geduurd. Maar veel meer woorden hebben ze er sindsdien niet meer aan vuil gemaakt. Een enkele keer zal je hen samen op het scherm zien verschijnen, bij voorkeur zingend, zolang ze maar niet over zichzelf moeten praten. Ze willen liever geen boegbeeld zijn. Zeker Appermont niet. Hij huldigde jarenlang het heilige principe van Mies Bouwman, zal hij uitleggen: "Wie naar mijn programma's kijkt, weet wie ik ben." Meer hoeft dat dus niet te zijn. Geschoold door de generatie van Jan Theys ook, witter dan wit, altijd met rechte rug en overal met twee woorden. Er bleven nog wel meer kasten potdicht in die tijd.

En toch. Vierentwintig uur lang zal Appermont in Het huis zijn hart, zijn ziel en de kast helemaal opentrekken. Over de vrouwen en die ene man in zijn leven, over zijn eeuwige twijfel, over zijn ouders ook, tot tranen toe bewogen. Hij heeft het hen zelfs nooit met zoveel woorden hoeven te vertellen. Vreemd Vlaanderen, een kwarteeuw geleden.

"Het was een heel bewogen dag", zal Appermont bij het afscheid zeggen. Bart had het een paar uur eerder nog heel anders verwoord. "Het doet Luc ongelooflijk veel deugd om eindelijk in alle openheid over zijn en ons leven te kunnen praten. Het is een betonblok dat van zijn schouders is gevallen." Appermont was niet in de buurt, anders had hij ongetwijfeld nog eens gevloekt. De Mies Bouwman in hem steekt nog geregeld de kop op.

Zouden ze samen kijken?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234